Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Από την Ισπανία με αγάπη

Αν ακούγαμε μόνο τον Ραχόι...

Αφού εμπεδώσαμε το πρόβλημα των πτωχών πλην τίμιων Σλοβάκων -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τους φυσικά- που τόσα χρόνια έχουν κάνει το σκατό τους παξιμάδι για να βρίσκουν σύνταξη στα ΑΤΜ οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι Έλληνες, τις τελευταίες ημέρες ήρθε η σειρά να καταλάβουμε και «ισπανικό παράδειγμα», όπως αυτό εκφράστηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο από τον πρωθυπουργό και...
τον υπουργό Οικονομικών της χώρας. Δεν κάνουν βήμα, λέει, πίσω οι Ισπανοί και δεν έχουν σκοπό να χαρίσουν ούτε σεντ από τα δανεικά στους μπαταχτσήδες Έλληνες. Μάτωσε, λένε, ο ισπανικός λαός για να σώσει την Ελλάδα και να την κρατήσει στο ευρώ. «Σας δώσαμε 26 δισ. ευρώ για να σωθείτε και τα θέλουμε όλα πίσω» λένε με μια φωνή από την Μαδρίτη οι κύριοι Ραχόι και Λουίς δε Γκίντος στους Έλληνες εταίρους τους ξεσηκώνοντας ρίγη ανατριχίλας στα εγχώρια ΜΜΕ.

Και μάλιστα για να δείξουν το μέγεθος της ισπανικής αλληλεγγύης προς την Αθήνα, ο κύριος Γκίντος μας εξήγησε πως, αν η χώρα του δεν είχε αναγκαστεί να σώσει την Ελλάδα, θα είχε καταφέρει να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας κατά 50% ή τις συντάξεις κατά 38%. Τέτοια θυσία έκαναν οι Ισπανοί φορολογούμενοι για χάρη μας κι εμείς τώρα έχουμε τα μούτρα να ζητάμε και τα ρέστα.

Και πώς να μην ντραπείς για τη χώρα σου όταν ξέρεις πως έχεις σήμερα στην τσέπη σου αυτό που στερήθηκε ένας Ισπανός άνεργος και σαν να μη φτάνει αυτό, αρνείσαι και να του το επιστρέψεις όπως υποσχέθηκες; Έτσι θα ήταν αν ακούγαμε μόνο όσα λένε οι κύριοι Ραχόι και Γκίντος. Γιατί, αν πιστέψουμε κάποιες άλλες φωνές από την Ισπανία, που δυστυχώς δεν φτάνουν έως την Αθήνα, τα πράγμα ίσως και να μην είναι ακριβώς έτσι.

Τι λέει λοιπόν η ισπανική αντιπολίτευση; Λέει πως «το 2010 ολοκληρώθηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 110 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 δισ. αντιστοιχούσαν σε διμερείς πιστώσεις που παρασχέθηκαν από τα κράτη - μέλη και τα 30 από το ΔΝΤ. Ήταν πιστώσεις οι οποίες δόθηκαν μέσω μιας συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα κράτη - μέλη πιστωτές, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία.

Από τα 80 δισ. ευρώ, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015, έχουν εκταμιευθεί 52,9 δισ. Σε αυτό το σχήμα, η Ισπανία συνεισφέρει αυτό που της αντιστοιχεί σύμφωνα με τη συνδρομή της στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή το 8,3%. Ως εκ τούτου, από τα 52,9 δισ. ευρώ η Ισπανία έχει εκταμιεύσει μέχρι τώρα 6,65 δισ. ευρώ». Διαλέγετε και παίρνετε.

Πέτρος Κατσάκος από left