Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς γραβάτα, χωρίς λιτότητα;

Ήταν αναμενόμενο το θετικό σοκ που έχει προκαλέσει η εκλογική της νέας ελληνικής κυβέρνησης  σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και αυτό είναι λογικό, καθώς Παρίσι και Ρώμη έχουν ανοιχτούς δημοσιονομικούς λογαριασμούς με το Βερολίνο, ενώ η Ουάσιγκτον έχει καταθέσει έναν προϋπολογισμό που προβλέπει ένα απίστευτο έλλειμμα. Είναι λογικό, καθώς αν η… καταχρεωμένη Ελλάδα τολμά, τότε γιατί να μην τολμήσουν και χώρες που είναι λιγότερο καταχρεωμένες, χώρες που, στην ουσία, εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές από μόνες τους χωρίς να βρίσκονται σε προγράμματα πιστωτικής στήριξης. Όμως εδώ που βρισκόμαστε...
ούτε το θετικό σοκ αρκεί, ούτε οι λογικές εξηγήσεις του.

Προφανώς και η μάχη κατά της λιτότητας δεν είναι μία μάχη εντυπώσεων, ούτε και γίνεται στο πεδίο δηλώσεων και διαρροών. Προφανώς πολλοί στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα εμφανιστούν αυτές τις μέρες… χωρίς γραβάτα για να δείξουν ότι, τουλάχιστον, συμπαθούν και κατανοούν την επιλογή που έκανε η ελληνική κοινωνία να αποκτήσει μία κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για τον τερματισμό πολιτικών που φέρνουν φτώχεια, ανεργία και κοινωνικό αποκλεισμό. Όμως, άλλο πράγμα το «χωρίς γραβάτα» και άλλο πράγμα το χωρίς λιτότητα και αυτό θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας καθώς θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο αυτής της ιστορίας.

Η ξευτίλα με την τρόικα, το mail του Χαρδούβελη για τα νέα περιοριστικά μέτρα, οι δεσμεύσεις Σαμαρά/Βενιζέλου για τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία, συνταγματικά κατοχυρωμένη, ειδική οικονομική ζώνη στη φάση «μπάστε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε!» και πολλά – πολλά άλλα σχέδια των ελίτ για να συνεχίσουν το ποδοπάτημα των πολλών καλών ανθρώπων τελείωσαν το βράδυ των εκλογών, ίσως και νωρίτερα με την προκήρυξη των εκλογών. Δεν βρισκόμαστε ακριβώς στην επόμενη μέρα, αλλά πλησιάζουμε σε αυτήν, έχοντας μία κυβέρνηση που δεν βρίσκεται στην πλευρά των ελίτ και αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο. Στο επόμενο στάδιο, όταν δεν θα έχει και τόση σημασία το θετικό σοκ και οι λογικές εξηγήσεις του, θα δούμε αν και πόσο θα απέχει από την αλήθεια.