Έναν πρόσθετο σύμμαχο βρίσκει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να άρει τις δυσμενείς συνέπειες των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών στην ελληνική αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Ο λόγος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έκρινε μετεξεταστέα τη μνημονιακή Ελλάδα στην αξιολόγηση για τη συμμόρφωσή της με τις δεσμευτικές διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που αφορούν θεμελιώδη...
εργασιακά δικαιώματα.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη δικαστική «ωρίμανση» των προσφυγών της ΓΣΕΕ που ξεκίνησαν ήδη από το 2010 και αφορούσαν τις τραγικές επιλογές των κυβερνήσεων των ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ και οι οποίες το μόνο που κατάφεραν ήταν να βυθίσουν την ελληνική κοινωνία στην ανθρωπιστική κρίση και τις ελληνικές επιχειρήσεις στον αφανισμό.
Κατά την αξιολόγηση, λοιπόν, της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, εξετάστηκαν και τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων από το 2010 και εξής, με το αρχικό μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του, τα οποία η Επιτροπή διαπιστώνει ότι έρχονται σε αντίθεση με το προβλεπόμενο πλαίσιο προστασίας. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η πρωτοφανής παρέμβαση στον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ και η δραστική γενική μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών (κάτω από τα όρια της φτώχειας, μη διασφαλίζοντας αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης), οι μεταβολές στην προσαύξηση των τριετιών, η αποζημίωση απόλυσης κ.ά.
Ολα αυτά τα μέτρα ήδη από την παραλαβή του υπουργείου Εργασίας ο νέος υπουργός Π. Σκουρλέτης έχει δεσμευτεί ότι θα τα καταργήσει.
Πάντως η Επιτροπή αφήνει ανοιχτά προς εξέταση και άλλα κρίσιμα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία η προστασία του μισθού και γενικότερα οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, η μείωση του χρόνου ημερήσιας ανάπαυσης σε 11 ώρες, ο χρόνος εφημεριών, η έκταση και η αμοιβή των υπερωριών, η διαφορά στην αμοιβή γυναικών και ανδρών.
Τζώρτζης Ρούσσος από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου