Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Έγιναν θετικά βήματα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε
συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Η μετάβαση από μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις με καθαρές θέσεις δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει κάποια θετικά βήματα, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τόνισε δε πως η Ε.Ε. είναι ένα πεδίο...
συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι συζητήσεις έγιναν σε κλίμα κατανόησης και πως οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα.

«Ούτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο υπάρχει» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως βασικός προσανατολισμός των μεταρρυθμίσεων είναι η αποκατάσταση ενός κράτος δικαίου και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Η έννοια της τρόικα δεν υπάρχει πια» διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με τους θεσμικούς εταίρους και την ΕΚΤ και φυσικά με το ΔΝΤ, όπως είπε.

«Εμείς συζητάμε για τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε ένα πρόγραμμα γέφυρα ένα κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο έπειτα από ένα εξάμηνο θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση» είπε και σημείωσε πως θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως τόνισε θα πρέπει να υπάρχει και μια τεχνική λύση για την απομείωση του χρέους προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως είναι κοινό συμφέρον η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα καθώς δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Δεν αισθάνθηκα μόνος στη Σύνοδο Κορυφής ήταν αρκετοί αυτοί που πήραν το λόγο και μας στήριξαν. Η Ελλάδα έχει φωνή, έχει υπόσταση, διαμορφώνει συμμαχίες και είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Κληθείς να τοποθετηθεί στις φερόμενες αντιδράσεις στο Eurogroup για το ό,τι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασε γραπτώς τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης απάντησε: «Δεν θα συμφωνήσω ότι δεν υπήρχε γραπτή κοστολογημένη πρόταση, υπήρξε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση και άρτια τεκμηριωμένη  από τον κ. Βαρουφάκη». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Θα πρέπει και αυτοί να παρουσιάσουν γραπτές προτάσεις για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Στις διαβουλεύσεις δεν ερχόμαστε ως μαθητές που θα τους εξετάσουν δάσκαλοι αλλά ως ισότιμοι εταίροι, καταθέτουμε και  ακούμε προτάσεις».

Από naftemporiki