Σχεδόν 25 χρόνια μετά την τελευταία φορά που έγινε στη χώρα μας ειδικό δικαστήριο, με την υπόθεσή τότε, του «σκανδάλου Κοσκωτά», το Ειδικό Δικαστήριο συνεδριάζει προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγορούμενος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι αντιμέτωπος με τα κακουργήματα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας με...
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι αντιμέτωπος με τα κακουργήματα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας με...
τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. περί καταχραστών του Δημοσίου.
Η υπόθεση θα εκδικαστεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ενώ έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Το βαρύ κατηγορητήριο
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, διέγραψε τα ονόματα τριών συγγενών του από τη λίστα που παρέλαβε επί υπουργίας του από την Γαλλίδα τότε ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ, με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα ΗSBC, απειλώντας με αυτό τον τρόπο ζημία στο ελληνικό δημόσιο περί του 1,9 εκ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον του πολιτικού, δικαστικού και δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας είναι υψηλό, καθώς η υπόθεση Παπακωνσταντίνου, ή «λίστα Λαγκάρντ» όπως έχει επικρατήσει στην Ελλάδα συνδέεται άρρηκτα με τα στοιχεία που υπέκλεψε ο Ερβέ Φαλτσιανί και μέσω της –τότε- υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κρ. Λαγκάρντ ζήτημα που που απασχολεί διεθνώς τον Τύπο.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να αποκρούσει τις κατηγορίες που βαρύνουν, σχετικά με δύο κακουργήματα: της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία. Οι συγγενείς του πρώην υπουργού που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση - η εξαδέλφη του κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της κ. Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της έτερης εξαδέλφης του Μαρίνας κ. Ανδρέας Ρωσσώνης - δεν θα καθίσουν στο εδώλιο καθώς, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, απαλλάσσονται από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε δύο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, αυτά της πλαστογραφίας και της απιστίας.
Η σύνθεση του Δικαστηρίου
Ο μοναδικός κατηγορούμενος της υπόθεσης θα βρει απέναντί του συνολικά 13 δικαστές και τον Πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαο Πάσσο.
Τα 19 μέλη της σύνθεσης (13 τακτικά μέλη και έξι αναπληρωματικά) του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: έξι δικαστές του Αρείου Πάγου και έξι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αρχαιότερο εκ των αρεοπαγιτών κ. Νικόλαο Πάσσο.
Εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Μπομπόλη. Το Δικαστήριο απαρτίζεται αναλυτικά από τους εξής: κ. Κωνσταντίνο Τσόλα, κυρία Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, κ. Αντώνη Ζευγώλη, κ. Δημήτρη Κόμη, κ. Αργύρη Σταυράκη, κ. Δημήτρη Κράνη (Αρειος Πάγος), καθώς και κυρία Ταξιαρχία Κόμβου, κ. Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο, κυρία Μαρίνα Παπαδοπούλου, κυρία Αγγελική Θεοφιλοπούλου, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και κ. Δημοσθένη Πετρούλια (Συμβούλιο της Επικρατείας).
Από enikos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου