Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Σκληρή παρτίδα πόκερ με τα κρατικά ομόλογα

Ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για οικονομικές υποθέσεις,
Πιερ Μοσκοβισί, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
Mε μια απόφαση, τιμωρητικού χαρακτήρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβαλε χθες (Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου) το πιστόλι στον κρόταφο, ανακοινώνοντας ότι από τις 11 Φεβρουαρίου σταματά να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral (ενέχυρα) για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ενεχύρων θα συνεχιστεί κανονικά αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη...
στο Βερολίνο, αναφέρει ότι η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς «δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος».

Η απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρεάζει επί της ουσίας τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών-μελών του ευρωσυστήματος, καθώς όλες είναι στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ΕLA).

Όπως ανέφερε χθες βράδυ το Bloomberg για τις ελληνικές τράπεζες, η κίνηση αυτή από την ΕΚΤ δεν θα αποτελεί άμεσα μια καταστροφή, αφού έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από το 2012 και έτσι είναι λιγότερο εξαρτημένες από τη χρησιμοποίηση αυτών των τίτλων ως ενέχυρο.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.

O πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή και του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Καθησυχαστική ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη

Απάντηση στα όσα ανακοίνωσε η ΕΚΤ έδωσε τα ξημερώματα το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και το υπουργείο εκτιμά ότι με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στη σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στη σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας»

Από efsyn