Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο άνθρωπος των Τροϊκανών στο Προεδρικό της Κύπρου

Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Οταν ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, οργανώθηκε μια σύσκεψη στο Προεδρικό για την επείγουσα διαχείριση των τραπεζών μετά το κούρεμα, το λουκέτο της Λαϊκής και τους τραπεζικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν.

Ήταν δραματικές μέρες, δεν ξεχνιούνται εύκολα. Στη σύσκεψη ήταν και ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, με κάποιον συνεργάτη του. Όλοι γύρω από ένα τραπέζι προσπαθούσαν προς όφελος του τόπου να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Είχε απόψεις και ο συνεργάτης του Δημητριάδη, που όλοι νόμιζαν ότι ήταν στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας.

Έπαθαν σοκ όμως, το μεγαλύτερο το έπαθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν ανακάλυψαν ότι...
αυτός ο τύπος, που τους έλεγε και τι πρέπει να κάνουν, δεν ήταν στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά στέλεχος της Τρόικας. Και έπαιρνε μέρος σε μια σύσκεψη της ηγετικής πυραμίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μοιάζει με παραμύθι, είναι όμως γεγονός και το θυμίζουμε σε όσους αναλύοντας τη συμφωνία της Αθήνας υποστηρίζουν ότι δεν έγινε και τίποτε σημαντικό, απλώς η Τρόικα μετονομάστηκε σε «Θεσμούς», όπως έλεγε και χθες ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Με δόση ειρωνείας μάλιστα, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Ίσως, εάν το θέλουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις, μπορούμε από σήμερα κι εμείς να τους αποκαλούμε ”Θεσμούς”». Όμως, αυτό που πέτυχε η Ελλάδα δεν είναι τυπικό και η ιστορία με τον τύπο της Τρόικας, που έπαιρνε μέρος στη σύσκεψη του Προεδρικού, είναι η ουσία: Η Ελλάδα συνομιλεί με τους Θεσμούς στους οποίους ανήκει και όχι με κάποια απεσταλμένα ρομπότ, που πάνε σε μια χώρα και νομίζουν ότι είναι Ύπατοι Αρμοστές σε αποικία. Η Αθήνα αμφισβήτησε αυτή την αποικιοκρατική αντίληψη και διεκδίκησε μέρος της κρατικής κυριαρχίας, που είχε παραδοθεί στην Τρόικα. Έστω και με τους τέσσερις μήνες που κέρδισε για να οργανώσει αυτόβουλα τις μεταρρυθμίσεις, που κρίνει ότι πρέπει να γίνουν. Εμείς, φαίνεται ότι, δεν έχουμε πρόβλημα. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας μπορούν να παίρνουν μέρος και στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν διαπιστώσουν ότι δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά οι υπουργοί μας.

Πέραν από τους συμβολισμούς όμως, για όσους μηδενίζουν την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, πρέπει να θυμίσουμε ότι η απειλή για την Ελλάδα ήταν να μην υπάρξει καμία συμφωνία. Κι αυτό θα σήμαινε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Με αυτό ως δεδομένο και γνωρίζοντας τι έκαναν στην Κύπρο το 2013 οι Γερμανοί εταίροι (15 μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη), η συμφωνία-γέφυρα των τεσσάρων μηνών είναι τεράστια επιτυχία. Δεν αναιρέθηκαν τα προβλήματα, δεν εξαφανίστηκε το χρέος, δεν μηδενίστηκαν οι υποχρεώσεις, όμως υπήρξε συμφωνία-ανάσα την ώρα που όλοι μαζί (και οι 18 υπουργοί Οικονομικών, έλεγε ο Ντάισελμπλουμ, δηλαδή και ο Κύπριος) κρατούσαν τον Βαρουφάκη από τον λαιμό και απειλούσαν να τον πνίξουν, αν δεν αποδεχόταν ως είχε το πρόγραμμα Σαμαρά, που έληγε στις 28 Φεβρουαρίου.

ώρα κρατούν από τον λαιμό τον Χάρη Γεωργιάδη και δεν θα τον αφήσουν, αν δεν περάσει ο νόμος τον εκποιήσεων. Ζήτησε μήπως ο κ. Γεωργιάδης να μας δώσουν μια ανάσα για να βρούμε τα πόδια μας; Διαπραγματεύτηκε μήπως η κυπριακή κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο, αφού με όσα επιβλήθηκαν στην Κύπρο, οι τράπεζες και οι δανειολήπτες το μόνο που χρειάζονται είναι χρόνος; Ούτε κατά διάνοια. Εμάς μας αρέσει να μας κρατούν από τον λαιμό.

Από philenews  μέσω  mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.