Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

"Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή", διαμηνύει η κυβέρνηση

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε τελεσίγραφα, είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή και την ιστορία της δημοκρατίας στην Ευρώπη», διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελούς λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Η διαμόρφωση μιας τέτοιας λύσης είναι απολύτως εφικτή, σημειώνουν χαρακτηριστικά και επαναλαμβάνουν ότι...
το Μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση κι έχει οδηγήσει την οικονομία σε πλήρες αδιέξοδο. «Τον άμεσο τερματισμό του δεν τον υπαγορεύει μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η ίδια η κοινή λογική», προσθέτουν από το Μαξίμου.

Παράλληλα η κυβέρνηση απαντά στα αιτήματα των κομμάτων για ενημέρωση, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώνει για τις εξελίξεις όποιον πολιτικό αρχηγό το επιθυμεί.

Τέλος, γνωστοποιεί σημεία του κειμένου που κατέθεσε στο Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα οποία -όπως αναφέρει- δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά, αλλά και σημεία του αρχικού κειμένου, που τελικά αποσύρθηκε:

Το κείμενο Ντάισελμπλουμ

Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και να εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στον συνταξιοδοτικό.
Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.

​Το κείμενο που απορρίφθηκε

Η ελληνική κυβέρνηση […] ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Από avgi