Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Σε δύο άξονες οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – Βαρουφάκης: Θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση

Η προετοιμασία της κυβέρνησης για τις προγραμματικές δηλώσεις βρέθηκε στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε το Σάββατο. Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική συζήτηση για την στάση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου και στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου.

Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση, αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά το κυβερνητικό της πρόγραμμα, αλλά και τους άξονες των θέσεών της για την συμφωνία -γέφυρα...
που προτείνει στους δανειστές.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που θα ξεκινήσουν αύριο στις 19.00 στη Βουλή, θα κινηθούν σε δύο επίπεδα:

Το ένα θα αφορά το διάστημα μέχρι το τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή και το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους και

Σε επίπεδο τρεισήμισι χρόνων.

«Ο πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας», τονίζουν οι ίδιες πηγές, και προσθέτουν: «Λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία».

Όπως υπογραμμίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου: «Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης».

Βαρουφάκης: Θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση στο Eurogroup

Πριν την έναρξη του κυβερνητικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθάριζε με δήλωσή του, ότι η χώρα «θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση» στο Eurogroup. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, μπορεί μέχρι στιγμής να συμπυκνωθεί το αίτημα για «Πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι την επίτευξη νέας συμφωνίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχε πριν την έναρξη του κυβερνητικού συμβουλίου, συνεργασία με τα στελέχη της εταιρείας Lazard, η οποία προσελήφθη από το Υπουργείο την προηγούμενη βδομάδα, ως σύμβουλος για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους.


Από το Ποντίκι