Αφού ψόφησε η δική μας, να ψοφήσει κι η κατσίκα του γείτονα... Έτσι λειτουργούν οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας μπροστά στη συστηματική προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει επί τω ευνοϊκότερω τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές. Τόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι όσο κι ο Πορτογάλος Πέδρο Πάσσος Κοέλιο εμφανίστηκαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής “βασιλικότεροι του βασιλέως”, δηλαδή αυστηρότεροι της Μέρκελ, παρόλο που οι χώρες τους έχουν παρόμοια προβλήματα κι έχουν επωμισθεί επίσης...
σκληρά μέτρα λιτότητας.
Συγκεκριμένα, ο Μαριάνο Ραχόι ήταν τουλάχιστον αγενής στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του πως “αν η Ισπανία δεν είχε δώσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, θα είχε κατά 50% βελτιώσει την ανεργία και θα είχε αυξήσει τις συντάξεις κατά 38%". Η ναυαρχίδα του ισπανικού Τύπου El Pais γράφει πως η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τις πρώτες κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Οι Πορτογάλοι εμφανίζονται επίσης εχθρικοί αλλά με πιο έμμεσο τρόπο. Ο Κοέλιο είπε εχθές πως αν η Ελλάδα πάρει τις αλλαγές που ζητά, αυτές θα πρέπει να ισχύσουν και στη δική της περίπτωση. Ενώ δηλαδή έχουν “ρίξει άκυρο” στην απόπειρα της Αθήνας να δημιουργηθεί συνασπισμός δυνάμεων του Νότου κόντρα στις πολιτικές λιτότητας, η πορτογαλική κυβέρνηση σαμποτάρει τώρα την ελληνική προσπάθεια ανεβάζοντας το επίπεδο δυσκολίας του εγχειρήματος για τους ισχυρούς του Βορρά. Με άλλα λόγια, αν οι Ευρωπαίοι σκέφτονται να τα βρουν με την Ελλάδα, θα το σκεφτούν διπλά αν μια τυχόν συμφωνία ανοίξει άμεσα ένα ακόμα μέτωπο με την Πορτογαλία.
Η στάση αυτή των δύο χωρών δικαιολογείται εύκολα αλλά όχι επαρκώς. Όπως σημειώνουν ισπανικά ΜΜΕ, τυχόν επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα να βελτιώσει αισθητά τους όρους με τους οποίους η Ελλάδα στηρίζεται από τους εταίρους και δανειστές, θα εξαργυρωθεί αυτόματα από τους Ποδέμος, ενδεχόμενο που ο Μαριάνο Ραχόι θέλει να αποφύγει πάση θυσία ενόψει των γενικών εκλογών του Νοεμβρίου. Νωρίτερα ακόμα, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πάνε στις κάλπες οι Πορτογάλοι. Σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει μια καλή συμφωνία στις Βρυξέλλες, οι δυο συντηρητικές κυβερνήσεις της Ιβηρικής θα κληθούν να λογοδοτήσουν στους πολίτες των χωρών τους γιατί δε διεκδίκησαν νωρίτερα αυτά που θα έχει πετύχει η Ελλάδα.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα έλεγε κάποιος καλοπροαίρετος. Αλλά δεν είναι έτσι. Για να έχεις την πολιτική νομιμοποίηση να διεκδικήσεις ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα σου, πρέπει να έχεις επιδείξει μια σαφή στάση εναντίωσης σε όσα έχουν επιβληθεί στο παρελθόν και στην περίπτωση των δύο ιβηρικών χωρών αυτό δεν ισχύει. Ειδικά στην περίπτωση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας σε ένα λαό που είχε ήδη πληγεί από την τραπεζική κρίση στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν στην άκρη...
Από το koutipandoras
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου