Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Ξεπέρασε τα όρια ο απαράδεκτος Σόιμπλε: Λυπάμαι τους Ελληνες, ανεύθυνη η συμπεριφορά της κυβέρνησης

«Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στο Βερολίνο, Φ. Καραβίτη, σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο κ. Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο...
από αυτό της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Επιφυλακτικός και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αναφερόμενος στις τεχνικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θέλει μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει το ελάχιστο των αξιώσεων.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από το Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε είναι εξοργισμένος με το σκίτσο της “Αυγής”, που τον παρουσιάζει ως ναζί.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα στο Eurogroup

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΥΠΕ-CNA

Χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση και κρατά «μικρό καλάθι», έχοντας συναίσθηση αφενός του κλίματος που θα αντιμετωπίσει με τις καταγεγραμμένες ενστάσεις των Ευρωπαίων εταίρων και αφετέρου της «σκληρής πτέρυγας» στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένα που απαιτούν ικανότητες ισορροπίας… σχοινοβάτη για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις οι οποίες θα προκύψουν λόγω του εν πολλοίς χαοτικού χαρακτήρα των εξελίξεων…

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, μιλάει για μια λύση με την οποία κερδισμένοι θα είναι όλοι, κύκλοι της κυβέρνησης, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, έχοντες κατά νου τον κρίσιμο παράγοντα «κοινή γνώμη», προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη της αισιοδοξίας και να μην δημιουργηθούν, όπως λένε, λανθασμένες εντυπώσεις και υψηλές προσδοκίες.

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό «σας υπόσχομαι ότι σε έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι μία διαφορετική χώρα», και επαναλαμβάνει ότι “αντί για χρήματα χρειαζόμαστε χρόνο, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για τις μεταρρυθμίσεις», κάτι που ηχεί σχετικά ευχάριστα στ’ αυτιά της γερμανικής κοινής γνώμης.

Επίσης, περίπου ένα 24ωρο πριν από το Eurogroup στις Βρυξέλλες, δεν θεωρείται άνευ σημασίας ακόμα και η για πολλούς αυτονόητη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι είναι «ατυχές» το σκίτσο στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή, που απεικονίζει τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως αξιωματικό των SS.

Το σκίτσο έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο Βερολίνο, και η Αθήνα ήθελε τον Γερμανό Υπουργό να προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup χωρίς αποδοκιμασία από την κυβέρνηση.

Κι ενώ υπάρχουν αυτές οι “πυροσβεστικές”, όπως χαρακτηρίζονται δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τη μία, ένα άλλο ισχυρό επικοινωνιακής σημασίας χαρτί της ελληνικής πλευράς, πέραν των όσων θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην αυριανή σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, είναι και η πληθώρα των διαδηλώσεων εναντίον της πολιτικής της λιτότητας, που πραγματοποιούνται την Κυριακή σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Θέλω να σώσω την Ελλάδα από μια τραγωδία και να προστατεύσω την Ευρώπη από τον διχασμό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Stern, και σε ερώτηση για την Ανγκέλα Μέρκελ, και πάλι έπαιξε το χαρτί της Ευρώπης, λέγοντας πως Γερμανίδα Καγκελάριος «είναι πολιτικός με γνώση της πραγματικότητας, που δεν ενδιαφέρεται να θέσει το μέλλον της Ευρώπης σε κίνδυνο».

Ακόμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόβλεψε ότι η διαπραγμάτευση της Δευτέρας «θα είναι δύσκολη, παρ’ όλα αυτά είμαι αισιόδοξος» και κατέληξε ότι «η δύναμή μας είναι η στήριξη του λαού».

Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής σχεδόν όλη τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, ως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, η αίσθηση είναι ότι στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας θα κατατεθούν τα κείμενα με τα συμπεράσματα των δύο τεχνικών κλιμακίων – που ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους το Σάββατο στις Βρυξέλλες – και θα διαπιστωθούν οι αποκλίσεις των δύο πλευρών.

Πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι είναι πιθανότερο να μην αναμένουμε συμφωνία τη Δευτέρα, εφ’ όσον διαπιστωθεί από τις εκθέσεις των τεχνικών επιτροπών ότι «υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις», και αυτή να υπάρξει σε άλλο, έκτακτο Eurogroup, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Real News, o Πρωθυπουργός επισήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους και ξεκαθάρισε ότι «είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσει κανείς για συμφωνία».

Ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι αποκλείει ρήξη με τους εταίρους και προβλέπει κλείσιμο της συμφωνίας ως το τέλος Φεβρουαρίου. Έδωσε, μάλιστα, και πιθανότητες 99,5% να συμβεί αυτό.

Από την άλλη, ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών έκανε λόγο για «παράλογες και αντικοινωνικές απαιτήσεις της τρόικας», που «δεν μπορούν πλέον να εκτελούνται by the book (“κατά γράμμα”) από τη νέα ελληνική κυβέρνηση», ενώ κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ αποκάλυπταν ότι την περασμένη Τετάρτη στο Eurogroup υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ξεκαθαρίζει πως «αν οι εταίροι επιμείνουν σε παράταση του Μνημονίου, συμφωνία δεν θα υπάρξει».

Από mignatiou