Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Άνευ όρων υποχώρηση της Ελλάδας επιδιώκει η Γερμανία

Mία ημέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας, Γιάννη Βαρουφάκη με Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Βερολίνο -σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters- στέλνει τελεσίγραφο αδιαλλαξίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία επιθυμεί η νέα ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τις υποσχέσεις της εναντίον της λιτότητας και να επιστρέψει στις πολιτικές που είχαν συμφωνήσει...
οι προκάτοχοί της με τους δανειστές της.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Γερμανία -με έγγραφό της που έχει παραλήπτες τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και αναμένεται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Euroworking Group, της Πέμπτης- υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει η Ελλάδα να οπισθοχωρήσει από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

«Το Eurogroup χρειάζεται μία καθαρή δέσμευση της Ελλάδας ότι θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των κομβικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι απαραίτητα για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο γερμανικό ντοκουμέντο.

Επίσης, το Βερολίνο καλεί την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της ως προς την αποπληρωμή του χρέους προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF), αλλά και τα διμερή της δάνεια με τις χώρες της ευρωζώνης, τα οποία επιμηκύνθηκαν μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Συνοπτικά, η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα:
  • να αποδειχθεί την ανεξαρτησία της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.
  • να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016, κλείνοντας τα όποια κενά υπάρχουν στον προϋπολογισμό του 2015, για να πετύχει τους συμφωνημένους στόχους.
  • να τηρήσει τη συμφωνία για 150.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
  • να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.
  • να κρατήσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, τον κατώτατο μισθό.
  • να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις, σε λιμάνια, ενέργεια, ακίνητα δημοσίου, με στόχο έσοδα από άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ το 2015.
Τέλος επιθυμεί η τρόικα να διατηρήσει το σημερινό της ρόλο.

Από efsyn