Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σε δρόμο χωρίς «σήμανση» ο Σαμαράς

Σε μέγα δίλημμα για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο Σαμαράς, όταν βρεθεί δίπλα στη Μέρκελ, βρίσκεται το επιτελείο της Συγγρού, αφού τα μηνύματα από το Βερολίνο είναι πολύ σκληρά για την κυβέρνηση Τσίπρα και για το μέλλον της χώρας.

Ο Σαμαράς είναι δυσαρεστημένος από τη στάση των μνημονιακών φίλων του στην προεκλογική περίοδο, καθώς δεν συνέδραμαν στην κινδυνολογία και την τρομοκρατία την καμπάνια της Ν.Δ. και θεωρεί ότι τον εγκατέλειψαν. Από τη μία πλευρά ο Σαμαράς «έχει παίξει τα ρέστα του» στη σκληρή και άκαμπτη στάση της Μέρκελ, που...
είτε θα οδηγήσει τον Τσίπρα σε μια κωλοτούμπα ολκής είτε σε σύγκρουση, ασφυξία και κατάρρευση της κυβέρνησης, και από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να «χρεωθεί ότι σιγοντάρει τη σκληρή γερμανική γραμμή» και να συγκεντρώσει όλη τη δυσαρέσκεια των πολιτών ο ίδιος και η Ν.Δ.

Υπήρξαν και σκέψεις να μην παραστεί στη συνεδρίαση, αλλά απορρίφθηκαν, καθώς θα φαινόταν ότι ο Σαμαράς αρχίζει και εγκαταλείπει την ηγεσία. «Μην τραβήξετε την πρίζα από τη χώρα» είναι το μήνυμα που θα δώσει ο Σαμαράς στους ομοϊδεάτες του στο ΕΛΚ, λένε οι συνεργάτες του, αλλά το ζήτημα είναι τι θα ψιθυρίσει με τη Μέρκελ, με την οποία κάθονται δίπλα δίπλα.

Ο Σαμαράς θέλει να βοηθήσει και το εννοεί, σημειώνει κορυφαίος συνεργάτης του, αλλά παραδέχεται ότι η κατεύθυνση στην οποία κινείται ο πρώην πρωθυπουργός είναι εντελώς αντίθετη από τη γραμμή της κυβέρνησης.

Η «ορθόδοξη»  προσέγγιση του Σαμαρά επί της ουσίας είναι υπονομευτική για την «αντάρτικη» οικονομική φιλοσοφία του Βαρουφάκη και της κυβέρνησης,  αλλά στις δημόσιες εμφανίσεις του και ειδικά στο εξωτερικό θα εμφανίζεται ως εγγυητής και θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, χωρίς να ασκεί κριτική στην πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.

Σκληρή… μετριοπάθεια

Ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να εμφανίζεται ότι ακολουθεί μετριοπαθή πολιτική και θα συμφωνεί με όσα θετικά θα κάνει η κυβέρνηση θέλοντας να δείξει ότι δεν ακολουθεί τη στείρα άρνηση. Στόχος του είναι να ακυρώσει οποιεσδήποτε μετριοπαθείς φωνές εντός της Ν.Δ. που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ηγεσία του.

Σύντομα αναμένεται να φουντώσει το κύμα αμφισβήτησης από στελέχη, καθώς ακόμα και ψηφοφόροι της Ν.Δ. φαίνεται να την εγκαταλείπουν και να «γοητεύονται» από τη ρητορική και τη διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα.

Η Ν.Δ. θα βρεθεί σε δυσχερέστερη θέση με την πρόταση του Τσίπρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που - όπως όλα δείχνουν - θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ κυκλοφορούν πληροφορίες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ντόρα Μπακογιάννη ότι θα μπορούσε να προταθεί για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου ή για άλλη διεθνή θέση. Φαίνεται, πάντως, ότι η Ν.Δ. και κυρίως οι ψηφοφόροι της θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από το γεγονός ότι θα υποχρεωθεί ο Κ. Καραμανλής να απαντήσει δημοσίως για την πρόταση που του έγινε από τον Τσίπρα.

Αποστάσεις

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Νίκος Δένδιας κρατά αποστάσεις από την ηγεσία της Ν.Δ. και απέκρουσε πρόταση για να αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό, ενώ το προσεχές διάστημα σχεδιάζει να κινηθεί πιο επιθετικά, θέτοντας ζήτημα στρατηγικής και πολιτικού στίγματος του κόμματος. Έδωσε ήδη το στίγμα του στη  Βουλή αναδεικνύοντας την υπερ-φορολόγηση της μεσαίας τάξης και διαμηνύοντας ότι θα είναι παρών κόντρα στο σύστημα Σαμαρά.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τα περί αριστερής παρένθεσης δημοσίως στη Βουλή, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν συμμερίζεται τη στρατηγική Σαμαρά. Ειδικό στίγμα έδωσε και η Όλγα Κεφαλογιάν-νη, καθώς κλείνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε σε κεντροδεξιά παράταξη της ευθύνης και έναν σύγχρονο πατριωτισμό.

Παράταση ζωής

Έτσι όλοι οι επίδοξοι αρχηγοί έστειλαν μήνυμα ότι θα στηρίξουν με όρους την κυβέρνηση Τσίπρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας εντός ευρώ. Όμως, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία - γέφυρα που επιδιώκει ο Τσίπρας δίνει πιθανώς παράταση ζωής στον Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, αφού θα καθυστερήσει να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον σχετικά με την πορεία της χώρας εφόσον συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.

Πάντως στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι έως τα τέλη του μήνα δεν πρόκειται να τα σπάσουν παρά τις σκληρές θέσεις και δηλώσεις που θα διατυπώνουν Αθήνα και Βερολίνο, αν και όλα θα κριθούν από τη στάση της ΕΚΤ. Στη Συγγρού λένε ότι στα τέλη του μήνα είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει σύγκλιση, η ΕΚΤ να αποφασίσει να διακόψει τη ρευστότητα και να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην Αθήνα με ανυπολόγιστες συνέπειες και επιπτώσεις και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.
Από το Ποντίκι