Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Εκβιάζει ωμά η ΕΚΤ: Από 11 Φεβρουαρίου σταματά να δέχεται ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο

Ωμοί οι εκβιασμοί προς την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου. Αν και η απόφαση ήταν, μάλλον, αναμενόμενη και γνωστή στους παροικούντες, δεν παύει να έχει προκλητικό χαρακτήρα.

Η απόφαση έρχεται αρκετές ημέρες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά το μνημονιακό πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μόνο μέσω της διαδικασίας του ELA, δηλαδή, χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω της ΤτΕ, με την έγκριση της ΕΚΤ.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2012, ενώ, εντελώς... συμπτωματικά η 11η Φεβρουαρίου είναι...
και η ημερομηνία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.
             
Παρόλα αυτά, νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε εγκρίνει τη συνέχιση της γραμμής παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, το πρόγραμμα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Σημειώνεται ότι μέσω του μηχανισμού ELA, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται τίτλους ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να παρέχει τη ρευστότητα που αιτείται με επιτόκιο 1,55%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Μάριο Ντράγκι, ζήτησαν απειλητικά από την ελληνική κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη, να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας.

Από iskra