Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Τα 10 σημεία της συμφωνίας και οι νέες προκλήσεις για την κυβέρνηση

Η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί  και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, η οποία επιτεύχθηκε ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις.
   
Τα δέκα βασικά σημεία της συμφωνίας...
  1. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων τη Δευτέρα, επί του οποίου οι θεσμοί θα εκφράσουν την άποψή τους. Οι μεταρρυθμίσεις θα αξιολογηθούν μέχρι τέλη Απριλίου το αργότερο.
  2. Την Τρίτη θα ξεκινήσει σε εθνικά Κοινοβούλια η διαδικασία επικύρωσης της παράτασης του προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις θα αξιολογηθούν μέχρι τέλος Απριλίου το αργότερο.
  3. Τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα παραμείνουν δεσμευμένα για τις τράπεζες αν τα χρειαστούν, κι αυτό έγινε μετά από ελληνικό αίτημα.
  4. Προβλέπεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στη βάση του και η χρήση ευελιξίας που κρίνεται αναγκαία για την Ελλάδα.
  5. Μετά την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, θα χορηγηθούν τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν ως δόσεις καθώς και το 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
  6. Η Ελλάδα δεσμεύεται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη μη λήψη μέτρων με αρνητικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό.
  7. Η Ελλάδα δεσμεύεται να αποπληρώσει το χρέος στους δανειστές.
  8. Οι εταίροι θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Εurogroup το 2012.
  9. Οι εταίροι δεσμεύονται να επανεξετάσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τη μείωσή του, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη χώρα.
  10. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι στη διάρκεια της τετράμηνης παράτασης θα κινείται με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα μέτρα σε μικρό χρονικό διάστημα
   
Οι υπουργοί της κυβέρνησης καλούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αποφασίσουν και να προωθήσουν συγκεκριμένα μέτρα που θα είναι άμεσα αποδοτικά, δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος και θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
   
Τα μέτρα που καλούνται να εφαρμοστούν και αφορούν κυρίως την αύξηση των εσόδων (πάταξη φοροδιαφυγής, αύξηση εισπραξιμότητας φόρων, αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων) καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας δεν μπορούν ούτε να περιμένουν ούτε να αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου.
   
Αυτό σημαίνει ότι κάθε νόμος, κάθε εγκύκλιος θα πρέπει να είναι καλά μελετημένα, να μην εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας, να μην αναιρούνται από κάποια άλλη διάταξη κ.λπ.
  
Παράλληλα και με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα οι υπουργοί θα πρέπει να είναι ρεαλιστές αλλά και ειλικρινείς με τους εαυτούς τους και τους πολίτες και να έχουν πάντα κατά νου ότι οι όποιες εξαγγελίες τους θα πρέπει να διέπονται από τον βασικό όρο που έθεσαν οι εταίροι: να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος, να μην κλονίζουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 Από efsyn