Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

FT: Ο Τσίπρας έριξε χειροβομβίδα στις Βρυξέλλες

@biritsa
Η νέα ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, έκανε ήδη το συναγερμό να χτυπήσει στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά ο συναγερμός δεν είναι οικονομικός, γράφουν οι Financial Times και επισημαίνουν ότι το καμπανάκι χτύπησε για τους επικεφαλής των τομέων άμυνας και ασφάλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έριξε χειροβομβίδα στις Βρυξέλλες, αναφέρει η εφημερίδα με τη διαφωνία του για τις νέες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.
«Ήμαστε ενάντια του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία» είπε...
ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αυτή η στάση έρχεται σε αντίθεση με την τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις που οδηγούνται από την Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και οι οποίες προσπαθούν να κρατήσουν τα μέλη της ΕΕ ενωμένα στο θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία.

Οι αναλυτές βλέπουν στη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης ως ένα επιχείρημα στην επερχόμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εφημερίδα αναφέρεται και σε προηγούμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία τον περασμένο Μάιο κατηγόρησε το Κίεβο ότι υποθάλπει νεοναζιστικά στοιχεία και δεν συμφώνησε με τις κυρώσεις στη Ρωσία και θυμίζει δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε πει ότι «Η ΕΕ πυροβολεί το πόδι της με αυτή τη στρατηγική».

 Η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις και άλλων κυβερνητικών στελεχών που όπως επισημαίνει έχουν σχέσεις με το περιβάλλον του Πούτιν και αναφέρεται στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα θυμίζει και μία ομιλία του Νίκου Κοτζιά στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά το 2013 όπου εξυμνούσε το ρόλο της Ορθοδοξίας που ενώνει Έλληνες και Ρώσους. Η εφημερίδα γράφει ότι και ο Πάνος Καμμένος πραγματοποιεί συχνές επισκέψεις στη Ρωσία και η τελευταία, όπως γράφει η εφημερίδα έγινε πριν από δύο εβδομάδες όπου έκανε συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Οι φόβοι ότι οι σχέσεις της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας με τη Μόσχα, δημιουργούν ανησυχία στις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι προκαλεί ανησυχία η επιρροή της Ρωσίας. Βέβαια συμπληρώνει η εφημερίδα η προσπάθεια των πολιτικών κομμάτων να αναπτύξουν διεθνείς σχέσεις δεν είναι κάτι καινούριο και φυσικά δεν είναι ένδειξη άνομων ενεργειών. Η Εφημερίδα επικαλείται αναλυτές στην Αθήνα οι οποίοι τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους σε σχέση με το ΝΑΤΟ και επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να φανεί εάν θα αλλάξει η στάση της χώρας στην εξωτερική πολιτική με κατεύθυνση στη Ρωσία.
 
Πηγή: Financial Times
Από το Ποντίκι