Αριστείδης Φλώρος (αριστερά) και Βασίλης Μηλιώνης είναι μεταξύ των 19 που αντιμετωπίζουν κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων. |
Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από τρία χρόνια, να ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους, να προφυλακιστούν και τελικά να ξεκινήσει η δίκη τους, για να δηλώσουν ότι είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στο Δημόσιο μέρος των χρημάτων που κατηγορούνται ότι είχαν υπεξαιρέσει.
Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa - Hellas Power ευελπιστούν τώρα ότι με την επιστροφή 103 εκατομμυρίων ευρώ θα έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση από τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ωστόσο το τοπίο γύρω από την επιστροφή των χρημάτων παραμένει «θολό», καθώς δεν είναι σαφές αν τελικά...
Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa - Hellas Power ευελπιστούν τώρα ότι με την επιστροφή 103 εκατομμυρίων ευρώ θα έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση από τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ωστόσο το τοπίο γύρω από την επιστροφή των χρημάτων παραμένει «θολό», καθώς δεν είναι σαφές αν τελικά...
το αίτημα θα γίνει δεκτό, ενώ ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει σε ποιο λογαριασμό θα κατατεθούν -αν τελικά επιστραφούν - τα χρήματα.
Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει την Παρασκευή, ωστόσο διεκόπη για τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση. Τα 103 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Οι συνήγοροι ζήτησαν να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί προκειμένου να δοθούν τα χρήματα στο Δημόσιο, με σκοπό οι εντολείς τους να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου που επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσοι επιστρέφουν ποσά για τα οποία κατηγορούνται στο ελληνικό Δημόσιο.
Ωστόσο, οι αιτήσεις αυτές διαβιβάστηκαν από τον αρμόδιο εισαγγελέα του Συμβουλίου Εφετών στο δικαστήριο, το οποίο και θα αποφασίσει τελικώς ποιος είναι αρμόδιος να αποφανθεί επί των αιτήσεων - δηλαδή το δικαστήριο ή το δικαστικό συμβούλιο. Επίσης, σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα, πρόβλημα παραμένει σε ποιο λογαριασμό (ή αλλιώς κωδικό) θα κατατεθούν αυτά τα χρήματα.
Για το μεγάλο σκάνδαλο της Energa - Hellas Power κατηγορούμενοι είναι συνολικά 19 στελέχη των δύο εταιρειών που βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα αδικήματα που τους έχουν καταλογιστεί επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων.
Αρχικά είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης.
Τα πορίσματα
Είχαν προηγηθεί δύο πορίσματα-καταπέλτης του επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Παναγιώτη Νικολούδη, που διενήργησε έρευνα μετά τις πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εταιρειών προσπαθούσαν να πουλήσουν τις μετοχές των εταιρειών τους σε ένα ρωσοαραβικό fund, μέσω offshore εταιρειών.
Στο πρώτο πόρισμά του ο πρόεδρος της Αρχής είχε εντοπίσει σοβαρά αδικήματα σε βάρος των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των οποίων κινητοποιήθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναθέτοντας τη δικαστική έρευνα στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου. Ο κ. Νικολούδης έκανε λόγο για απιστία στην υπηρεσία σχετικά με τις ενέργειες και παραλείψεις των μελών του ΔΣ του ΔΕΣΜΗΕ, που «χωρίς νόμιμους λόγους επέτρεψαν στις δύο εταιρείες να μην πληρώσουν για σημαντική ποσότητα ρεύματος, ενώ, σύμφωνα με τον κανονισμό, έπρεπε να πληρώνουν κάθε μήνα», όπως αναφέρει.
Στο πόρισμα της Αρχής αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «διαπιστώθηκαν εντονότατες και συχνότατες διαρροές προς την Ελβετία χρημάτων των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, με αντίστοιχα εμβάσματα, συνολικής αξίας 42 εκατ. και 47 εκατ. ευρώ αντίστοιχα». Με συντονισμένες κινήσεις της Αρχής και του ΣΔΟΕ δεσμεύτηκαν 27 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών σε ελληνικές τράπεζες, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους.
Στο δεύτερο πόρισμα αναφερόταν ότι οι δύο εταιρείες ενώ εισέπραξαν, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τα τέλη υπέρ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας (υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ), δεν απέδωσαν αυτά τα χρήματα, όπως όφειλαν, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο. Σε σχέση με τα παραπάνω, στο δεύτερο πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής εντοπίζεται το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων του Δημοσίου, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ακόμη και ισοβίων.
Οπως ανέφερε το βούλευμα, συνολικά η ζημία από την υπόθεση Energa - Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατ. ευρώ. Αν τελικά επιστραφούν τα 103 εκατ., θα διατεθούν αναλυτικά ως εξής: 52 εκατ. προς το Δημόσιο, 29 εκατ. προς τους δήμους, ενώ ό,τι υπολείπεται διατίθεται έναντι των οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Για τα υπόλοιπα αναμένεται να υπάρξει μάχη νομικών επιχειρημάτων, αφού θα προβληθεί ισχυρισμός πως αποδέχονται να αποκαταστήσουν μόνο το μέρος της ευθύνης που νομικά τους αναλογεί. Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν, δηλαδή, πως τα υπόλοιπα χρήματα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς (αμφισβητούμενη οφειλή) μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και εταίρων, η οποία εκκρεμεί.
Αν τα χρήματα αποδοθούν τελικά, τότε με βάση τον νέο νόμο οι κατηγορούμενοι «θα πέσουν στα μαλακά» -όχι μόνον οι πέντε βασικοί (Αρ. Φλώρος, Αχ. Φλώρος, Β. Μηλιώνης, Στ. Σιαφάκας και Ν. Δεκόλης) αλλά και οι υπόλοιποι 14. Οι κατηγορίες αφορούν: υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ από το ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου