Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Η μεγαλύτερη ξεφτίλα των εκλογών

Για άλλη μια φορά σε βουλευτικές εκλογές, θα υπάρχουν Έλληνες πολίτες β΄κατηγορίας. Πολίτες που έχουν κάνει το «λάθος» να έχουν γεννηθεί το 1997 ή να διαμένουν στο εξωτερικό. Το ελληνικό κράτος τους στερεί το δικαίωμα ψήφου την Κυριακή, στις κάλπες που θεωρούνται οι πιο σημαντικές, για το μέλλον της χώρας, μετά το 1974.

Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε, έτσι απλά, να αφαιρέσει το συνταγματικό δικαίωμα της ψήφου από περίπου 100.000 νέα παιδιά. Το επίμαχο θέμα θα μπορούσε να το είχε λύσει ο Αργύρης Ντινόπουλος από τον Σεπτέμβριο, όταν και ειδοποιήθηκε για το «τεχνικό πρόβλημα» με τους εκλογικούς καταλόγους. Όμως ο «φωνακλάς» υπουργός, όπως και ο υπηρεσιακός διάδοχός του Μιχάλης Θεοχάρης, προτίμησε να κάνει τον Κινέζο.

Ωραίο μάθημα δημοκρατίας σε νέους ανθρώπους. Με το καλημέρα βιώνουν στο πετσί τους το πως η πολιτική εξουσία «κόβει και ράβει» τους θεσμούς, αναλόγως με το κομματικό συμφέρον...
της στιγμής. Μετά έχουμε το θράσος να γκρινιάζουμε ότι η νεολαία δεν ασχολείται με την πολιτική, όταν ένα σημαντικό κομμάτι της μπορεί να ψηφίσει μόνο για το Dancing with the Stars.

Η ξεφτίλα πολιτικής εξουσίας και κράτους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αποφασίσουμε να ακούσουμε τις εξοργισμένες φωνές των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, θεωρούμε βέρα συμπατριώτισσα την Τζένιφερ Άνιστον, αλλά τα 200.000 νεανικά μορφωμένα μυαλά που μετανάστευσαν εξαιτίας της κρίσης σε άλλες πολιτείες δεν μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Στο ίδιο καζάνι βράζουν όλοι οι πολυπληθείς απόδημοι Έλληνες με δικαίωμα ψήφου. Αν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην πατρίδα, τότε θα ρίξουν ψηφοδέλτιο στις κάλπες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία έχουν προβλέψει τις κατάλληλες διαδικασίες για τους πολίτες που διαβιούν σε άλλη χώρα. Για παράδειγμα, μετέχουν στις κάλπες στα προξενεία και στις πρεσβείες ή με επιστολική ψήφο. Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε.

Για να αλλάξει η νομοθεσία και να επιτραπεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού απαιτείται σύμφωνα με το Σύνταγμα ευρεία πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών. Μόνο, ο Μανώλης Γλέζος με δήλωσή του στις 30/12 ζήτησε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους. Οι υπόλοιποι μούγκα στη στρούγκα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα έχει έρθει στο Κοινοβούλιο μία φορά. Η Ν.Δ παρουσίασε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τον Απρίλιο του 2009, το οποίο όμως καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Από τότε, το ζήτημα «θάφτηκε» παρότι η μετανάστευση αποδείχθηκε μονόδρομος για πολλούς συμπολίτες μας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Από infocannibal