Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν αναγνωρίζουμε την τρόικα και το Μνημόνιο

"Η πρώτη πολιτική πράξη της κυβέρνησης δεν θα είναι η λογική αμφισβήτησης του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για την επέκτασή του", δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, έπειτα από την πρώτη τους συνάντηση.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να βρει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή λύση, πως "το κράτος έχει συνέχεια" και...
διεμύνησε ότι "δεν θα δεχθούμε όμως να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους".

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση "θα πορευτεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμούς, όχι με μια τριμερή επιτροπή (σ.σ.: Τρόικα) που στόχο έχει την εφαρμογή ενός αντιευρωπαϊκού προγράμματος. Με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή", υπογράμμισε "δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε".

Ο Γ. Βαρουφάκης υπενθύμισε ότι "η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση μιας αναναλυτικής αμφισβήτησης της λογικής του υφιστάμενου προγράμματος", το οποίο δεν επιτρέπει να "ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας".

"Η δική μας πρόθεση, με απόλυτη διάθεση συνεργασίας", είπε, είναι να καταστεί σαφές ότι "το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα και βέλτιστα από μια νέα συμφωνία, που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων, στις οποίες θα προσέλθουμε με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον".

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε εκτενώς στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική", την αποφασιστικότητα με την οποία θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, "απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση της προσοδοφορίας που πλήττει βάναυσα τη χώρα, βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα".

Επιπλέον, συνέχισε, αναφέρθηκε στην εγγύηση που η κυβέρνηση θα προσφέρει πρωτίστως στον ελληνικό λαό και σε δεύτερη φάση στους εταίρους, με ισοσκελισμένους προϋπολιγισμούς και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα", στην αρχή.

Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της

 "Ως μέλη της Ευρωζώνης, έχουμε αμοιβαίο συμφέρον, την ανάκαμψη της οικονομίας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Εξήγησε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν διττός: Να ακούσει τις "προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης" και να εξηγήσει "τις απαιτήσεις των συμφωνιών".

Επιπλέον, σημείωσε ότι το Γιουργκορουπ "ανέλαβε τη δέσμευση να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, έως ότου αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά, υπό τον όρο ότι συμμορφώνεται απόλυτα στους όρους" και έσπευσε να υποστηρίξει ότι "τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν πορεία προόδου".

Δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι "η νέα κυβέρνηση είνα αποφασισμένη να βρει λύσεις" και σημείωσε ότι "εναπόκειται σε εμάς, από κοινού, να κοιτάξουμε προς το μέλλον και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε".

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τη διοργάνωση διάσκεψης για το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "διάσκεψη για την αναδιάρθρωση υπάρχει ήδη και λέγεται Eurogroup".

Κλείνοντας τον κύκλο δηλώσεων, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι "πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ θεσμοθετημένων οργανισμών", με τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις και τους οποίους θεωρεί εταίρους και μιας επιτροπής η οποία είναι ενταγμένη "στη λογική του προγράμματος που έχουμε απορρίψει".

Από avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.