Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τι είπε ο Αλ.Τσίπρας στον Μάρτιν Σουλτς πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

Το πλαίσιο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το πέρας της συνάντησης κύκλοι του Μαξίμου εξέφραζαν ικανοποίηση για τη συνάντηση, καθώς όπως έλεγαν εκτυλίχθηκε «σε πολύ καλό κλίμα», ενώ υπήρξε «κοινή βάση» ότι είναι ανάγκη να τερματιστεί η λιτότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε συμφωνία στο ότι απαιτείται...
χρόνος για την διαβούλευση στο θέμα του χρέους και της αλλαγής πολιτικής.  Χρόνο ζήτησε και στις επίσημες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός: «είναι προφανές ότι η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική, για να έχει κατάληξη αμοιβαία επωφελή, χρειάζεται χρόνο», είπε.

Σημείο διαφωνίας φαίνεται να παραμένει το θέμα του χρέους. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι αναγκαία μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η ευρωπαϊκή λύση που θα περιλαμβάνει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Από πλευράς Σουλτς δεν υπήρξε τοποθέτηση για το χρέος ωστόσο στις επίσημες δηλώσεις του αναφέρθηκε σε θέματα που «χρήζουν περαιτέρω συζήτησης», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι οι συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων  προφανώς θα συνοδεύονται και με συγκρούσεις και διαφωνίες.

Πάντως, υπήρξε μια χαραμάδα εκ μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των δημοσίων επενδύσεων, καθώς όπως σημείωναν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, βρήκε λογική την πρόταση Τσίπρα αυτές να εξαιρούνται από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις εξής προτεραιότητες της κυβέρνησης:

♦ Σημείωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει ένα εθνικό πρόγραμμα με ευρύτατες μεταρρυθμίσεις (καταπολέμηση, διαφθοράς, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση, σταθερό απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο).
♦ Την ύπαρξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω των εξωπραγματικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2020.
♦ Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης ζήτησε να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό New Deal συμπληρωματικό προς το πακέτο Γιούνκερ.
♦ Ζήτησε επίσης συναινετικό αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και την εξαίρεση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων από τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτι που όπως προαναφέρθηκε ο Μάρτιν Σουλτς βρήκε λογικό.

Να σημειωθεί ότι στις επίσημες δηλώσεις του ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται το κυνήγι της φοροδιαφυγής, η οποία όπως τόνισε, δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Συμπλήρωσε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει συγκεκριμένα αυστηρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το κυρίαρχο στοιχείο των δηλώσεών του ήταν η ικανοποίηση  για το γεγονός, όπως διαπίστωσε σε αντίθεση με τους φόβους που υπάρχουν στην Ευρώπη, ότι δε θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες αλλά η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους εταίρους επί των προτάσεων που θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντως, κλείνοντας τις δηλώσεις του ανέφερε με νόημα "ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία".

Για το θέμα των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας ο πρωθυπουργός κατέθεσε την ελληνική θέση σύμφωνα με την οποία ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η υπηρέτηση της ειρήνης, η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ και η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Σε αυτό το ζήτημα δε φαίνεται να υπήρξε σύγκλιση απόψεων ωστόσο κύκλοι του Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι ο Μ. Σούλτς ήταν προσεκτικός και δεν χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς.

Μαρία Μητσοπούλου από το Ποντίκι