Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ο επικήδειος της λιτότητας, από την επικεφαλής του ΔΝΤ?

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να δράσουν αναπτυξιακά, να μειώσουν την ανεργία και να δουλέψουν ομαδικά, επισημαίνει η επικεφαλής του ΔΝΤ

Με ένα κείμενο που ισορροπεί στα όρια μεταξύ του αριστερού μανιφέστου και του επικήδειου της λιτότητας η Κριστίν Λαγκάρντ επιχειρεί από το βήμα του project syndicate να θέσει τους στόχους και τα διακυβεύματα για τους πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς του παγκόσμιου συστήματος. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ –και συντηρητική- πολιτικά, αποφεύγει να αναφερθεί στο άρθρο της σε κατασταλτικές λέξεις και έννοιες, ενώ δεν ακουμπά όρους «λιτότητα» και «δημοσιονομική πειθαρχία». Αντ αυτού αναφέρεται εκτενώς στην ανάγκη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν...
θέσεις εργασίας, δομικών μεταρρυθμίσεων ενώ στέκεται στην ανεργία και τον Έμπολα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των μέτρων και των πολιτικών που εισηγείται η επικεφαλής του ΔΝΤ θυμίζουν περισσότερο πρόγραμμα αριστερής διακυβέρνησης παρά συντηριτικό πακέτο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ θέτει τρία καθοριστικά ζητήματα πάνω στα οποία οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να εργασθούν ώστε το 2015 να αποδειχθεί χρονιά υπέρβασης της κρίσης, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει το 2014 «χαμένη χρονιά». Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι ηγέτες θα πρέπει να εργαστούν για την ανάπτυξη ή να αποδεχθούν μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, να οικοδομήσουν σταθερότητα ή να ρισκάρουν την επιστροφή αστάθεια και να αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν ή θα περπατήσουν μόνοι.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται κατ επανάληψη στην ανάγκη προώθησης ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς οι άνεργοι αυξάνονται παγκοσμίως και υπερβαίνουν ήδη τα 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Προς επίρρωση των θέσεών της η Κριστίν Λαγκάρντ επικαλείται και τις αποφάσεις των G-20 οι οποίες εστιάζουν ακριβώς στα ίδια θέματα αναφέροντας σχεδόν σε κάθε παράγραφο τη λέξη συνεργασία και ανάπτυξη.

Όπως και στο άρθρο της Κριστίν Λαγκάρντ έτσι και στις αποφάσεις των G 20 στην Αυστραλία δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη λιτότητα και η έννοια δημοσιονομική προσαρμογή, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς χώρες που επιμένουν σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η αποκάλυψη ότι οι G-20 έχουν αναθέσει στο ΔΝΤ την παρακολούθηση της εφαρμογής του μείγματος αυτών των πολιτικών και η διαβεβαίωσή της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο θα το πράξει με ελέγχους σε κάθε χώρα…