Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Επιστρατεύονται οι απόστρατοι εν όψει κάλπης

Πορεία των απόστρατων για τα αναδρομικά τους.
Τώρα τα κόμματα ποντάρουν στην υποστήριξή τους
βάζοντας συναδέλφους τους στα ψηφοδέλτιά τους
Eπιχείρηση «Προσέλκυση ψήφων ένστολων». Αυτή θα μπορούσε να είναι η… κωδική ονομασία του σχεδίου που φαίνεται να επεξεργάστηκαν τα επιτελεία των κόμματων εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου με σκοπό να κερδηθεί η ψήφος των οικογενειών όσων υπηρετούν ή υπηρέτησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, με συνέπεια σχεδόν όλα να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους απόστρατους.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι –22 τον αριθμό– κατατάσσονται στη φιλοχουντική και φιλοναζιστική Χρυσή Αυγή, με αμέσως επόμενη τη Νέα Δημοκρατία –με 11 υποψηφίους–, όμως, όπως προκύπτει από τα ψηφοδέλτια...
των κομμάτων, αρκετά είναι εκείνα που επέλεξαν να κατατάξουν στις λίστες των επίδοξων εθνοπατέρων πρώην στρατιωτικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και αστυνομικούς.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η χθεσινή ανακοίνωση της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στην 5η -και πιθανώς εκλόγιμη θέση- του απόστρατου υποστράτηγου των Τεθωρακισμένων Νίκου Τόσκα, ενώ με το ίδιο κόμμα κατεβαίνει και πάλι στη Β’ Αθηνών ο παλιός συνδικαλιστής του Λιμενικού, Τάσος Μαυρόπουλος, ο οποίος μετά την αποστρατεία του είχε γίνει μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και υπεύθυνος για τα θέματα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, δεξί χέρι του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη, δραστηριοποιούμενος στην πολιτική κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά και πρώην συνεργάτης του περιοδικού «Στρατηγική», απόστρατος υποστράτηγος Νίκος Τόσκας θεωρείται από τους συναδέλφους του επιλογή που θα λειτουργήσει θετικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς φέρεται να είναι καλός γνώστης των σύγχρονων στρατιωτικών δεδομένων και άτομο που γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες του χώρου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην αντίπερα όχθη το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, για να… εντυπωσιάσει και να πάρει με το μέρος της τους στρατιωτικούς, άφηνε να διαρρεύσει μέχρι την τελευταία στιγμή ότι είχε κάνει πρόταση να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και υπουργός Αμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, Φραγκούλης Φράγκος. Κάτι που, όπως αποδείχθηκε, δεν έγινε ποτέ, ενώ και ο ίδιος ο στρατηγός διέψευδε την ύπαρξη της πρότασης.

Ανεξαρτήτως, πάντως, από την ανωτέρω υποψηφιότητα, σε αυτές τις εκλογές η Ν.Δ. κατεβάζει στην Α΄ Πειραιώς τον Μιχάλη Σαρλή, αντιναύαρχο του Λιμενικού Σώματος ε.α. και επίτιμο γενικό επιθεωρητή Λ.Σ., ενώ στη Λάρισα «τα βρήκε» με τον έως πρόσφατα «αντιμνημονιακό» και πολέμιο της κυβερνητικής πολιτικής, πρόεδρο της Ενωσης Αποστράτων, Απόστολο Παπαπαρίση, και τον ενέταξε στα ψηφοδέλτιά της για τον νομό.

Επίσης, στα ψηφοδέλτιά της εντάχθηκε και ο πτέραρχος ε.α. Γιώργος Νταβρής (ανεξάρτητος βουλευτής) και θα είναι ο υποψήφιός της στην Αρτα, ο Αθανάσιος Καββαδάς, απόστρατος αξιωματικός της Π.Α., στον Ν. Λευκάδας, ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, αντιναύαρχος ε.α. του Π.Ν., στη Λέσβο και ο Στέφανος Γκίκας, πλοίαρχος ε.α. του Π.Ν., στην Κέρκυρα.

Ο πρώην συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Ηλίας Βλαχογιάννης ξανακατεβαίνει στον Νομό Τρικάλων, στη Δράμα θα είναι πάλι υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δημήτρης Κυριαζίδης, στη Β’ Αθήνας κατεβαίνει ο πρώην αστυνομικός Χρήστος Κονταρίδης, στην Αχαΐα ο πρώην αστυνομικός διευθυντής του νομού Αθανάσιος Νταβλούρος και στον Εβρο ο επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Οι απόστρατοι του ΠΑΣΟΚ είναι: Αθανάσιος Κουρέτσης, συνταξιούχος αστυνομικός, στη Β΄ Αθήνας, Χρήστος Σπυρόπουλος, υποστράτηγος ε.α., στην Αχαΐα, ο Αναστάσιος Κοκόγιας, αξιωματικός Στρατολογίας ε.α,. στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Νικόλοας Χανιάς, στρατηγός Π.Υ. ε.α. στην Κορινθία, Μιχαήλ Καρακατσάνης, απόστρατος αξιωματικός Π.Α. στο Ηράκλειο και ο σμήναρχος ε.α., Γεώργιος Κοτσιφάκης στα Χανιά.

ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛΛ.

Με το ΚΚΕ ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Μιχαήλ Ντουνιαδάκη, υποναύαρχου Π.Ν. ε.α., στην Α΄ Πειραιά, Μιχάλη Μιχαήλ, ανθυποπυραγού ε.α. στην Κέρκυρα, και του Νικήτα Μελησάκη, συνταξιούχου πυροσβέστη, στα Χανιά. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες των αποστράτων Σταύρου Γάτη και Θανάση Μαργαρίτη στη Λάρισα. Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τους ΛΑΟΣ θα είναι ο πρώην αξιωματικός και νυν δημοσιογράφος Αντώνης Μυλωνάκης, ενώ ο απόστρατος συνταγματάρχης Νίκος Χατζητρακόσιας θα είναι υποψήφιος με την Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου στο υπόλοιπο Αττικής.

Με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Γιώργου Σιούταρη, υποπτέραχου ε.α., στη Β΄ Αθήνας, Αθανάσιου Κατερινόπουλου, απόστρατου της ΕΛ.ΑΣ., στην Αιτωλοακαρνανία, και Νικόλαου Στασινού, υποστράτηγου ε.α., στην Ευρυτανία. Με το Ποτάμι θα κατέβουν οι Γιώργος Τσιτσιλιάνος, αξιωματικός Π.Α. ε.α., στη Β΄ Αθηνών, Μιχάλης Μανωλεδάκης, πρώην αντιπλοίαρχος, στην Α΄ Πειραιά, Φώτης Πλακογιάννης, αξιωματικός ε.α., στον Εβρο, Αναστάσιος Ντίνας, συνταξιούχος αστυνομικός, στην Καστοριά, Χρήστος Τροχίδης, πρώην αστυνομικός στην Πέλλα και Στέφανος Μάνδαλος, ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ. ε.α., στις Σέρρες.

Οι περισσότεροι απόστρατοι εντοπίζονται στα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι Χαρίλαος Μέξας, αξιωματικός Π.Ν., στη Β΄ Αθήνας, Σωτήρης Βοργιάς, αξιωματικός Π.Ν., Σπυρόπουλος Γιώργος, αστυνομικός στο υπόλοιπο Αττικής, Χρήστος Ζάγκλας, αξιωματικός Π.Α., Αντώνιος Χριστόπουλος, αντισμήναρχος, στην Αχαΐα, Στυλιανός Γαραντωνάκης, αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., Σάββας Σπυρίδης, αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., στα Δωδεκάνησα, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ταξίαρχος, στον Εβρο, Κων/νος Νικήτας, αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., στην Ηλεία, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, αντισυνταγματάρχης καταδρομών, Παντελής Παρουσίνας, αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., Χαράλαμπος Σκοπελίτης, συνταγματάρχης Ψαθάς Αναστάσιος, πλωτάρχης ειδικών δυνάμεων, στη Β΄ Θεσσαλονίκης.

Φάκελος ερμητικά κλειστός

Κωνσταντίνος Αναγνώστου, ταγματάρχης, στα Ιωάννινα, Χαράλαμπος Μαυρίδης, ταγματάρχης, στην Καβάλα, Αθανάσιος Τσιαμαντάς, ταξίαρχος, στην Καρδίτσα, Βασίλειος Μπουτεράκος, συνταγματάρχης, στη Λακωνία, Αθανάσιος Κουτσιανούδης, αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., στη Μαγνησία, Σπυρίδων Μπαρτζώκας, αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., στην Πρέβεζα, Νικόλαος Τσουμαρέλης, σμηναγός, Ροδόπη, Σταύρος Κρίκος, αξιωματικός Π.Υ., στη Φωκίδα, και στο Επικρατείας ο ταξίαρχος Δημήτρης Παπαεμμανουήλ.

Ο φάκελος των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές στις τάξεις των αποστράτων, συνεπώς, άνοιξε διάπλατα! Μόνο ο φάκελος «Χρυσή Αυγή» και εν ενεργεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων παρέμεινε ερμητικά κλειστός. Κανένας υπουργός δεν τον άγγιξε, επαναπαυόμενος και στις διαβεβαιώσεις των στρατιωτικών ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Φαίνεται πως οι ιδεολογικές αναζητήσεις στον χώρο του ναζισμού αρχίζουν με την αποστρατεία...

Μάνος Τσαλδάρης από efsyn