Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Οι καλοί, οι κακοί και οι ουδέτεροι ξένοι ηγέτες για τον Τσίπρα

Οι αντιδράσεις και τα καμπανάκια μετά τη νίκη του
     
Tα τυπικά συγχαρητήρια του Λευκού Οίκου, η ένθερμη επιστολή του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Αλέξη Τσίπρα και οι σαφείς υπομνήσεις Βερολίνου και Βρυξελλών ως προς τις νομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας, μαζί με την άρνησή τους να ανοίξει συζήτηση για κούρεμα χρέους, κυριάρχησαν στο πεδίο των διπλωματικών αντιδράσεων.

Τον τόνο από την πλευρά των δανειστών...
έδωσαν ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ και η πορτ-παρόλ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Αφού εξέφρασε την επιθυμία συνεργασίας με την Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι το Βερολίνο αναμένει να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες, ώστε να συνεχιστεί, όπως ανέφερε, η οικονομική ανάκαμψη.

Προσερχόμενος εξάλλου στο Eurogroup, o Σόιμπλε είπε ότι θα περιμένει τις πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς νωρίτερα η εκπρόσωπός του, Μάριον Κότε, απέκλεισε το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, συζητώντας μόνο για επιμήκυνσή του.

Να ακούσουν τον ίδιο τον κ. Τσίπρα είπαν ότι περιμένουν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αναμένεται σύντομα στην Αθήνα, έστειλε μήνυμα στον κ. Τσίπρα ότι «θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και το γνωρίζει».

Τη διαφωνία του με το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως η βιωσιμότητα του χρέους θα εξεταστεί μόνο όταν τελειώσει η αξιολόγηση -και όχι το αντίθετο.

Την ίδια στιγμή, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε στη «Monde» ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση της Ελλάδας με διαγραφή χρέους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πολλά εναλλακτικά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι. Η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ιδίως αναφορικά με το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ελέω Podemos, τυπικά και με υπολανθάνουσα ένταση ήταν τα συγχαρητήρια του ισπανού Μαριάνο Ραχόι προς τον κ. Τσίπρα. Εξάλλου, ο πορτογάλος ομόλογός του Πέντρο Πάσος Κοέλιο κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κατά το παράδειγμα της χώρας του, η οποία «ήδη ξεπέρασε τη δοκιμασία», αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Οι θετικοί

Βλαντιμίρ Πούτιν
Ελλάδα-Ρωσία συνεργασία

«Έχω τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Ρωσία θα ενισχύσουν την παραδοσιακή συνεργασία τους σε όλους τους τομείς μεταξύ άλλων για τη διευθέτηση των σημερινών προβλημάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Καλή επιτυχία στα δύσκολα καθήκοντά σας».

Μαρίν Λεπέν
«Ηχηρό χαστούκι στην Ε.Ε.»

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για το ηχηρό δημοκρατικό χαστούκι που έδωσε ο ελληνικός λαός στην Ευρωπαϊκή Ενωση»

Οι ουδέτεροι

Μ. Στρόου (εκπρ. Ομπάμα)
Επιτυχείς εκλογές

«Συγχαίρουμε την Ελλάδα για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών και προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση»

Μάρτιν Σουλτς
Συμβιβασμός

«Ο Τσίπρας είναι πραγματιστής. Θα πρέπει να βρει ένα συμβιβασμό με τους εταίρους και πιστεύω ότι το γνωρίζει. Καλύτερα οι ηγέτες να μιλήσουν απευθείας μαζί του αντί να ακούνε άλλους»

Μαριάνο Ραχόι
Σταθερότητα

«Αγαπητέ κ. Τσίπρα, σας συγχαίρω για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Προσδοκώ στην εγκατάσταση μιας σταθερής κυβέρνησης, η οποία θα δεσμεύεται στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που συμμεριζόμαστε σε Ελλάδα και Ισπανία».

Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ
Ανυπομονησία…

«Αγαπητέ Αλέξη Τσίπρα, ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας προς όφελος των πολιτών της Ελλάδας και της Ε.Ε.»

Νικολά Σαρκοζί
Θέμα επιλογής

«Οι Ελληνες αποφάσισαν και πρέπει να σεβαστούμε την επιλογή τους»

Οι αρνητικοί

Στ. Ζάιμπερτ (εκπρ. Μέρκελ)
Σεβασμός στις δεσμεύσεις

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις. Στόχος μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Οχι κούρεμα χρέους

«Ακόμη είναι νωρίς, περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση… Η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος είναι πιθανή, αλλά δεν συζητάμε κούρεμα χρέους»

Κριστίν Λαγκάρντ
Καμία διαγραφή

«Προτεραιότητά μας η επανέναρξη των συζητήσεων. Δεν τίθεται ζήτημα αποδοχής της διαγραφής του ελληνικού χρέους, αφού άλλες χώρες θα έθεταν ζήτημα ισότητας»

Γερούν Νταϊσελμπλουμ
Υπάρχουν κανόνες

«Η συμμετοχή στην ευρωζώνη σημαίνει συμμόρφωση με τους κανόνες. Η βιωσιμότητα του χρέους θα εξεταστεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης»

Αλεξάντερ Στουμπ
Τήρηση συμφωνιών

«Δεν θα διαγράψουμε δάνεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επιμήκυνση. Σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»

Λουίς Ντε Γκίντος
Δεν είμαστε Ελλάδα

«Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Εμείς αποφύγαμε τη διάσωση. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Τζορτζ Όσμπορν
Λάθος το σχέδιο…

«H νίκη του Τσίπρα δεν είναι ήττα της λιτότητας, αλλά του οικονομικού σχεδίου που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα»

Από newsbeast