Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Τα πρώτα σημάδια ρήξης της κυβέρνησης Τσίπρα

Εξωτερική πολιτική, Παιδεία, ΟΛΠ και απολύσεις στο Δημόσιο
Τις προθέσεις της για την επιβολή της δικής της ατζέντας επιχείρησε να καταστήσει σαφείς η νέα κυβέρνηση Τσίπρα από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης καθηκόντων, βασιζόμενη στις προεκλογικές δεσμεύσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις στο Δημόσιο και το μέτωπο της Παιδείας. Με τις πρώτες δηλώσεις τους μέλη του υπουργικού συμβουλίου επιχείρησαν να στείλουν το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από πράξεις που έχουν υλοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι...
όλα τελούν από την πρώτη κιόλας ημέρα σε καθεστώς επαναδιαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το βάπτισμα του πυρός με ευρωπαίους αξιωματούχους με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα.

Η πρώτη ρήξη που έκανε αίσθηση ήρθε από το μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, με τον Νίκο Κοτζιά κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο να διαχωρίζει τη θέση της Ελλάδας από την ΕΕ στο ουκρανικό ζήτημα με αφορμή την κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι αρχηγοί κρατών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτή καταδικάστηκε η Ρωσία για τη συνεχή και αυξανόμενη υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, μετά και από τον θάνατο αμάχων από τις «τυφλές» βολές πυροβολικού στη Μαριούπολη.

«Ορισμένα δείγματα, ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα απαρνηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωση του ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Δημήτριος Τζανακόπουλος.

Την ίδια ώρα ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου σημείωσε ότι στις προτεραιότητές του θα είναι να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, προανήγγειλε την κατάργηση των εξετάσεων στην Α΄και τη Β΄Λυκείου αλλά και την Τράπεζα Θεμάτων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του νέου αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου για τις απολύσεις στο Δημόσιο. «Όλες οι απολύσεις που έχουν γίνει αντισυνταγματικά θα ανακληθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «θα ανακληθούν όλες οι πράξεις διαθεσιμότητας» και συμπλήρωσε ότι «αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι πώς θα μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας, με βάση τις δικές μας ανάγκες».

Συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου

Στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παράδοσης παραλαβής στους υπουργικούς θώκους.

Από newsbeast