Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Με οδηγίες για παράταση πάει ο Γκίκας στις Βρυξέλλες

Eχοντας λάβει επιστολή που περιλαμβάνει γραπτές οδηγίες (non paper) από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση χρόνου, ώστε να προλάβει να σχηματιστεί κυβέρνηση, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες σήμερα ο Γκίκας Χαρδούβελης για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ενώ τις επόμενες μέρες και μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν επαφές σε υψηλό θεσμικό επίπεδο ανά την Ευρώπη. Οπως σημειώνουν...
κύκλοι της Κουμουνδούρου, οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι θα ήταν ιδιαίτερα άκομψο και αντιδημοκρατικό στο σημερινό συμβούλιο να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα που χθες είχε εκλογές και σήμερα εκπροσωπείται για καθαρά τυπικούς λόγους από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών.

Ετσι, με τις οδηγίες αυτές εξουσιοδοτείται ο απερχόμενος «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος να «τρέξει» το τεχνικό μέρος των εκκρεμοτήτων, τη στιγμή που οι εταίροι μιλούν για παράταση του Μνημονίου έως τον Ιούνιο. Σε αυτό το διάστημα ο νέος υπουργός Οικονομικών και οι συνεργάτες του θα καταρτίσουν το νέο κείμενο του Προγράμματος στο οποίο θα αποτυπώνονται οι θέσεις της κυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση

Το κείμενο αυτό, με το οποίο θα διαχωρίζεται η δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο, θα αποσταλεί στην τρόικα και θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που τη συναποτελούν και όχι με την ίδια την τριμερή.

Το νέο Πρόγραμμα, όπως έχει παρουσιαστεί προεκλογικά από τον Γιάννη Δραγασάκη, που σήμερα είναι υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή του υπουργού Οικονομικών, χωρίζεται σε τέσσερις άξονες:

1. Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που δεν θα διατίθενται όλα για τη χρηματοδότηση του παλιού χρέους.

2. Πρόγραμμα αλλαγής του κράτους και της Διοίκησης.

3. Εξειδικευμένη πρόταση για το χρέος.

4. Ποσοτική χαλάρωση, προσανατολισμένη στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επόμενη μέρα του Μνημονίου στην Ελλάδα και τη στάση που θα κρατήσει η Κουμουνδούρου με τους δανειστές είχαν συζητηθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Γκίκα Χαρδούβελη μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές.

Στη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που είχαν να κάνουν με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους αλλά και «για τον χρόνο που απαιτείται για να μπορέσει να λειτουργήσει η δημοκρατία στην Ελλάδα μετά τη νέα φωνή».

Εκτιμάται ότι ο κ. Χαρδούβελης θα ζητήσει την αύξηση του «στοκ» των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο από τα 15 δισ. ευρώ στα 20 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες των 4,61 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου.

Αρχικά οι κ. Χαρδούβελης και Δραγασάκης επρόκειτο να συναντηθούν στο υπουργείο Οικονομικών αλλά, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η επαφή αυτή ακυρώθηκε με εντολή Σαμαρά. Σήμερα, πριν ο Γκίκας Χαρδούβελης «πετάξει» για τη βελγική πρωτεύουσα δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη της Κουμουνδούρου.

Επίδειξη πυγμής

Η τρόικα, από την πλευρά της, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών της ευρωζώνης αναμένεται στο σημερινό Eurogroup να κάνουν μια πρώτη επίδειξη πυγμής απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Κατά τους εταίρους, δίχως παράταση του Μνημονίου δεν εξασφαλίζονται τα 1,8 δισ. ευρώ από την εκκρεμούσα δόση αλλά και τα διαθέσιμα κεφάλαια των 11,1 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τo Euroworking Group έχει ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Επίσημα, όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί θα προβούν σε μία ανταλλαγή απόψεων υπό το φως των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών. Ουσιαστικά, όμως, θα επιζητηθεί η αποστολή ενός πρώτου μηνύματος στη νέα κυβέρνηση, ζητώντας πειθαρχία και ρεαλισμό. Με άλλα λόγια, να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, όσον αφορά τόσο την αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι εταίροι όσο και τη συνέχιση των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής λιτότητας που προβλέπει το μερκελικό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μέσω, λοιπόν, δηλώσεων, την ενορχήστρωση των οποίων έχει αναλάβει ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιλμπε, οι εταίροι και δανειστές θα στείλουν ένα αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, δείχνοντας ότι δεν προτίθενται να ρίξουν νερό στο κρασί τους ως προς τις απαιτήσεις τους και γενικά την πολιτική που ακολουθούν για την αντιμετώπιση των ελληνικών προβλημάτων.

Οι πρωτοστάτες...

Οι πρώτες δηλώσεις-προειδοποιήσεις θα γίνουν κατά την είσοδο των υπουργών στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών. Θα πρωτοστατήσουν, όπως συνήθως, οι στενοί σύμμαχοι του Βερολίνου, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία. Το τρίο αυτό θα υποστηρίξει με υπερβολικό ζήλο τη γερμανική απαίτηση περί ανάγκης τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά των Αθηνών, ως βασική προϋπόθεση για την αποφυγή σύγκρουσης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Και θα ακολουθηθεί λίγο-πολύ από τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμία διάθεση να βρεθούν αντιμέτωπες με το Βερολίνο χάριν της Ελλάδας. Αλλωστε, αυτός που κινεί τα νήματα στην ευρωζώνη είναι ο Β. Σόιλμπε. Ο προεδρεύων Ολλανδός, Γερούν Ντάισενμπλουμ, είναι απλώς ένας αχυράνθρωπος.

Το επόμενο επίσημο ραντεβού με τους εταίρους θα λάβει χώρα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 12 Φεβρουαρίου, στην οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συμμετάσχει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Και θα ακολουθήσει στις 16 Φεβρουαρίου η σύνοδος της ευρωζώνης, με το ελληνικό θέμα φυσικά να κυριαρχεί στις συζητήσεις των 19.

 Μάριος Χριστοδούλου, Κώστας Μοσχονάς από efsyn