Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Μήπως τελικά ο Σαμαράς ζηλεύει τον Λαζόπουλο;

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά κατέκτησε η ΝΔ του Α. Σαμαρά, καθώς έγινε το πρώτο κόμμα στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας που τα έβαλε με ηθοποιό κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Ο πανικός από τη διαγραφόμενη ήττα οδήγησε το κυβερνών κόμμα σε σφοδρή επίθεση κατά του Λάκη Λαζόπουλου, μετά την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι» της περασμένης Τρίτης, που κατέγραψε την εντυπωσιακή τηλεθέαση...
κοντά στο 45% (γύρω στα 2.300.000 τηλεθεατές).

Πόνεσε πολύ το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό το βράδυ ο Λάκης – ιδιαίτερα επειδή ήταν προεκλογικό – καθώς η αμεσότητα και η δηκτικότητα του χειμαρρώδη σατιρικού λόγου του, σε συνδυασμό με τη δύναμη της εικόνας, έχουν ισχυρή απήχηση στις λαϊκές μάζες.

Ο κόσμος με τον Λαζόπουλο καταλαβαίνει εύκολα πολιτικά πράγματα, που το σύστημα φοβάται «όπως ο διάβολος το λιβάνι» και δεν επιθυμεί να βγαίνουν προς τα έξω, ειδικά τις κρίσιμες περιόδους. Επίσης, ο τηλεθεατής βλέπει συμβάντα, απαγορευμένα από τα συστημικά κανάλια. Για παράδειγμα, το κομμάτι της αντιμνημονιακής ομιλίας του Α. Σαμαρά στη Βουλή στα μέσα του 2011, που αποδομούσε την κινδυνολογία του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για έξοδο από το ευρώ, αλλά και η συγκλονιστική τηλεφωνική παρέμβαση σε εκπομπή με τον Κ. Χατζηδάκη πρώην νεοδημοκράτισας, που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «γροθιά στο στομάχι» του συστήματος Μαξίμου.

Εννοείται, ότι θα προτιμούσαν ο Λάκης να ασχολείται με την Ντενίση και τον Κούγια, όπως συνέβαινε παλιότερα και να μην επικεντρώνεται στην πολιτική. Τότε θα τους ήταν αρεστός και θα τον εκθείαζαν για το ταλέντο του, τώρα τον πολεμούν αδυσώπητα, γιατί υπερέβη τα δικά τους εσκαμμένα. Άλλωστε, γενικά το σύστημα αυτά τα σκοτεινά μνημονιακά χρόνια μισεί τον πολιτικό λόγο των καλλιτεχνών. Επειδή, η άποψή τους μετράει στην κοινή γνώμη, τούς θέλει να μην μπλέκονται στα πόδια του και να περιορίζονται στις τέχνες τους, δίχως πολιτικά χαρακτηριστικά.

Εκείνο βέβαια που εσκεμμένα παραγνωρίζουν, είναι ότι ο Λαζόπουλος κάνει τηλεοπτική επιθεώρηση. Και επιθεώρηση χωρίς πολιτική σάτιρα και μάλιστα αυστηρή δεν νοείται.

Ακόμα, ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι τελικά ο Λαζόπουλος δεν κατέβηκε στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τους στέρησε την ευκαιρία να τον κατηγορήσουν για μεροληψία. Μένει στην τέχνη υποσχόμενος να συνεχίσει την καυστική σάτιρά του με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό δεν τους άρεσε.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι την επίθεση κατά Λαζόπουλου εξαπέλυσε η Μαρία Σπυράκη, που ως δημοσιογράφος κάλυπτε με «απόλυτη αντικειμενικότητα» το κυβερνητικό ρεπορτάζ για το Mega, ούσα προπαγανδιστικό εργαλείο του Μαξίμου. Μιλάμε για τόση «αντικειμενικότητα», που έσπευσε ο Σαμαράς να την εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιό του. Που φτάσαμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, η «αμερόληπτη» δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη να εγκαλεί τον καλλιτέχνη για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ, αποκλείεται να αποφύγεις την ακαριαία αντίδραση: «για δες ποιος μιλάει».

Και για να κλείσουμε με γέλια: Μήπως τελικά δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και η επίθεση της ΝΔ οφείλεται στην καλλιτεχνική ζήλια του Α. Σαμαρά, που από την έντονη παρουσία του στα προεκλογικά διαφημιστικά έχει αποκαλύψει βλέψεις υποκριτικής, για τον Λαζόπουλο;

Από hitandrun