Και ξαφνικά, μόλις 10 ημέρες πριν τις εκλογές, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και δεκάδες στελέχη της ΝΔ, προεξαρχούσης της Μαρίας Σπυράκη, θυμήθηκαν τη ‘’μεσαία τάξη’’.
-‘’Η πολιτική του Σύριζα θα αφανίσει τη μεσαία τάξη’’, δηλώνει χωρίς αιδώ ο Αντώνης Σαμαράς.
-Ο Σύριζα ετοιμάζεται να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων σε όλη τη μεσαία τάξη’’, κραυγάζει η Μαρία Σπυράκη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη ‘’όλη’’, για να διαλύσει κάθε αμφιβολία...
-‘’Η πολιτική του Σύριζα θα αφανίσει τη μεσαία τάξη’’, δηλώνει χωρίς αιδώ ο Αντώνης Σαμαράς.
-Ο Σύριζα ετοιμάζεται να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων σε όλη τη μεσαία τάξη’’, κραυγάζει η Μαρία Σπυράκη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη ‘’όλη’’, για να διαλύσει κάθε αμφιβολία...
ότι μπορεί να ξεφύγει κάποιο τμήμα της ‘’μεσαίας τάξης’’ από τη φορο-επιδρομή του Σύριζα.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δεν διστάζει να το πάει ακόμη παραπέρα, κινδυνεύοντας να γελοιοποιηθεί πλήρως. ‘’Οι υποσχέσεις του Τσίπρα, δήλωσε προσφάτως, οδηγούν την οικονομία σε νέο μνημόνιο, καταστρέφοντας εκείνους που άντεξαν την κρίση, τη μεσαία τάξη’’!
Μάλιστα, η ‘’μεσαία τάξη ‘’, ήταν αυτή που ‘’άντεξε την κρίση’’. Προφανώς, οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες που έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους ανήκουν στην… εργατική τάξη. Τα χιλιάδες ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων που έμειναν χωρίς δουλειά λόγω της μείωσης της επιχειρηματικότητας, της αποχώρησης πολλών πολυεθνικών από την Ελλάδα και της σύμπτυξης των τραπεζών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων σε ομίλους, σύμπτυξη που συνοδευόταν πάντα με τη δραστική μείωση του προσωπικού, είναι απλώς κάποιοι μισθοσυντήρητοι ουδεμία σχέση έχοντες με τη ‘’μεσαία τάξη’’ της κυρίας Σπυράκη.
Σε παλιότερες εποχές, όχι πάντως πολύ παλιές, ήταν οι ‘’νοικοκυραίοι’’ που ετίθεντο στο στόχαστρο της προπαγάνδας της ΝΔ, τους οποίους προσπαθούσε να συσπειρώσει σείοντας τον ‘’μπαμπούλα’’ των ‘’κουκουλοφόρων’’ που απειλούσαν ‘’να κάψουν την Αθήνα και τις περιουσίες τους’’.
Σήμερα, τους ‘’νοικοκυραίους’’ τους συναντά κανείς στις απέραντες σειρές μπροστά στις τράπεζες όπου αναμένουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, σκυφτούς με το πρόσωπό τους γυρισμένο προς τον τοίχο στις ουρές των συσσιτίων των δήμων και της εκκλησίας, κατατρομαγμένους και αγωνιούντες στα γκισέ της Εφορίας μπας και μπορέσουν να κάνουν διακανονισμό των χρεών τους, αλλά και στα στέκια των αστέγων, στα παγκάκια και στις κόγχες των μεγάλων κτιρίων του κέντρου της πρωτεύουσας.
Οι ‘’νοικοκυραίοι’’ είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα της ύφεσης. Η μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων συνέτριψε συνοπτικές διαδικασίες το βιοτικό τους επίπεδο, αφάνισε τις επιχειρήσεις τους και τα εισοδήματά τους και έχει βάλει στο στόχαστρό της πλέον και την πρώτη τους κατοικία- αν δεν την έχουν χάσει ακόμη. Έχασαν το βόλεμά τους, την ασφάλειά τους, τη σιγουριά τους για το μέλλον. Οι ‘’νοικοκυραίοι’’ πλέον αγωνιούν για το σήμερα, το αύριο ούτε καν θέλουν να το σκέφτονται.
Έτσι, λοιπόν, η ΝΔ, στο παραπέντε των εκλογών, θυμήθηκε αίφνης τη ‘’μεσαία τάξη’’. Όλους αυτούς δηλαδή που σε ότι αφορά τα εισοδήματά και το επίπεδο ζωής τους έπαψαν πια να νοιώθουν ‘’νοικοκυραίοι’’, αλλά εξακολουθούν να κατέχουν την- δυσβάστακτη πια οικονομικά λόγω των χαρατσιών- περιουσία τους, έστω και με την αξία της εξαϋλωμένη, έστω και αν κινδυνεύει κάθε στιγμή να φύγει από τα χέρια τους και να περάσει στα χέρια των τραπεζών ή της Εφορίας.
Σε αυτή την καθημαγμένη ‘’μεσαία τάξη’’ απευθύνεται η ΝΔ, καλώντας την σε συστράτευση κατά του Σύριζα, που θα ‘’τετραπλασιάσει τους φόρους’’, ‘’καταστρέφοντας εκείνους που άντεξαν την κρίση’’.
‘’Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια’’, λέει ο λαός μας και ακόμη καλύτερα, ‘’το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη’’ (σ.σ. διότι η πολλή θλίψη σε φτάνει στα όρια της τρέλας). Κάπου εκεί έχει φτάσει πλέον το απερχόμενο κυβερνητικό κόμμα ζητώντας από αυτούς που έχει καταληστεύσει να συμπαραταχθούν μαζί του, φοβερίζοντάς τους ότι ο επόμενος θα τους ληστέψει ακόμη περισσότερο.
‘’Η μεσαία τάξη άντεξε την κρίση’’, δηλώνει πομπωδώς η κυρία Σπυράκη. Έτσι, γενικώς και αορίστως, έτσι με την αυθάδεια του ακαταλόγιστου. Όμως, δυστυχώς για τον πρωθυπουργό και την εκπρόσωπό του, υπάρχουν οι αριθμοί. Όχι του Σύριζα, όχι κάποιου φιλο-συριζαίου οργανισμού, αλλά της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης ΕΛΣΤΑΤ, που διαψεύδουν παταγωδώς τους μεγαλόσχημους ψεύτες.
Ιδού, λοιπόν τη λένε οι αριθμοί της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (τα στοιχεία αναφέρονται στο τρίτο τρίμηνο του έτους):
-Το 2008 οι απασχολούμενοι στην κατηγορία ‘’μέλη των βουλευομένων σωμάτων, ανώτερα διοικητικά και διευθυντικά στελέχη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα’’ ανέρχονταν σε 484.700 άτομα.
-Το 2010 είχαν μειωθεί σε 439.100 άτομα. Δηλαδή, τα δύο πρώτα της ύφεσης κόστισαν σε αυτή την κατηγορία απασχολούμενων 45.600 θέσεις εργασίας ή το 9,4% του συνόλου.
Η μεγάλη ‘’σφαγή’’, όμως, συντελέστηκε την τετραετία των μνημονίων 2011-2014.
-Το 2014 οι απασχολούμενοι της κατηγορίας ανέρχονταν μόλις σε 130.100. Που σημαίνει ότι σε σχέση με το 2010 ‘’χάθηκαν’’ 309.000 θέσεις απασχόλησης, ή το 70,4% του συνόλου.
-Σωρευτικά, από την αρχή της κρίσης οι ‘’χαμένες’’ θέσεις απασχόλησης ανήλθαν σε 354.600. Δηλαδή, το 2014 σε σχέση με το 2008 ‘’χάθηκε’’ το 73,2% των υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων θέσεων απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.
Στην προαναφερθείσα κατηγορία περιλαμβάνονται οι βουλευτές (ο αριθμός αυτών δεν μειώθηκε), ανώτατα διοικητικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης, διευθύνοντες σύμβουλοι και γενικοί διευθυντές, διοικητικοί και εμπορικοί διευθυντές, διευθυντές παραγωγής, διευθυντές ξενοδοχείων, επιχειρήσεων εστίασης και εμπορικών επιχειρήσεων, τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών κλπ.
Την ίδια περίοδο, 2008-2014, ‘’χάθηκαν’’ 109.800 θέσεις απασχόλησης στην κατηγορία ‘’τεχνολόγοι, τεχνικοί βοηθοί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα’’. Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούν στο 27,7% του συνόλου (από 395.800 σε 286.000).
Από τις 109.800 απωλεσθείσες θέσεις, οι 101.000 χάθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο μετά το 2010 και μόνο οι 8.800 στα δύο πρώτα χρόνια της ύφεσης.
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κατηγορία ‘’πρόσωπα που ασκούν επιστημονικά, καλλιτεχνικά και συναφή επαγγέλματα’’. Εδώ χάθηκαν μόλις 31.500 θέσεις απασχόλησης ή το 4,6% του συνόλου (από 684.500 το 2008 σε 653.000 το 2014).
Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτική στ μνημόνια, αφού το διάστημα 2010-2014 όχι μόνο δεν ‘’έχασε’’ αλλά ‘’κέρδισε’’ 1.100 θέσεις απασχόλησης.
Τυχαίο; Δεν νομίζω. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι λεγόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί της παραπαιδείας, που διακρίνονται ιδιαίτερα στο σπορ της φοροδιαφυγής, υπό την ανοχή των κυβερνήσεων που την ίδια περίοδο καταλήστεψαν τα εισοδήματα που εξ ορισμού δεν μπορούν να κρυφτούν, αλλά και τις περιουσίες αυτών που δεν είχαν την ευχέρεια να τις θέσουν ‘’υπό την προστασία’’ κάποιας οφσόρ εταιρείας.
Συντριπτικά για τον πρωθυπουργό και την κυρία Σπυράκη είναι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρονται στη θέση που κατέχουν στο επάγγελμα οι απασχολούμενοι. Τα σχετικά στοιχεία αναφέρονται και πάλι στ τρίτο τρίμηνο κάθε έτους.
Από τα στοιχεία αυτά γίνεται φανερό ότι η ανεργία δεν είναι ‘’προνόμιο’’ μόνο των μισθωτών, αλλά έχει πλήξει σκληρά και τους μικροεπιχειρηματίες, ιδιαίτερα τους μικρούς εργοδότες που απασχολούνται και οι ίδιοι στις επιχειρήσεις τους, δηλαδή τη ‘’μεσαία τάξη’’ στο χώρο των εργαζομένων. Έτσι, λοιπόν:
-Το 2008 οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες, οι οποίοι απασχολούσαν και προσωπικό στην επιχείρησή τους, ανέρχονταν σε 392.300. Το 1014 είχαν μειωθεί σε 223.700.
Δηλαδή, κυριολεκτικά στο δρόμο βρέθηκαν 169.000 μικροεργοδότες, που έβγαζαν το ψωμί τους δουλεύοντας και οι ίδιοι στην επιχείρησή τους, ή το 43,1% του συνόλου.
Από τις χαμένες θέσεις εργοδοτών, μόνο οι 52.600 χάθηκαν στην προ μνημονίου διετία, ενώ οι 116.400 χάθηκαν στη μνημονιακή τετραετία.
-Οι μικροί επιχειρηματίες, δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, εμφανίστηκαν περισσότερο ανθεκτικοί. Κατά την εξαετία της κρίσης έχασαν συνολικά 75.600 θέσεις απασχόλησης. Την προ μνημονίων περίοδο οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 10.700, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που άνοιγαν κάποια μικροεπιχείρηση για να αποφύγουν την ανεργία.
Όμως, οι κατακλυσμικές συνέπειες των μνημονίων σταμάτησαν αυτή την τάση, καθώς μετά το 2010 οι θέσεις απασχόλησης στον τομέα αυτό μειώθηκαν κατά 86.300. Το 2008 οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό ανέρχονταν σε 955.600 και το 2014 είχαν περιοριστεί σε 880.000.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι θέσεις μισθωτής εργασίας κατά την εξαετία της ύφεσης μειώθηκαν κατά 709.800 ή ποσοστό 23,5%. Από αυτές, οι 530.400 χάθηκαν μετά το 2010, δηλαδή μετά την υπογραφή των μνημονίων. Επίσης, οι θέσεις βοηθών σε οικογενειακή επιχείρηση μειώθηκαν κατά 98.600 ή ποσοστό 36,4% (από αυτές, οι 78.100 θέσεις χάθηκαν κατά την μεταμνημονιακή περίοδο).
Του Θανάση Ηλιοδρομίτη από imerodromos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου