Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Δεν αποφασίστηκαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Την παράταση κατά έξι μήνες (Σεπτέμβριος 2015) των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία, αλλά όχι την επιβολή νέων κυρώσεων, αποφάσισε ομόφωνα το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ικανοποίηση για την ελληνική κυβέρνηση από το τελικό σχέδιο, ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Ελλάδας στο ζήτημα των κυρώσεων, έκανε λόγο για...
“εποικοδομητική στάση”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις στοχευμένες κυρώσεις, όπως «πάγωμα» λογαριασμών και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες, όμως θα συνεχιστούν οι συνομιλίες προκειμένου να αποφασιστεί εάν στη λίστα των κυρώσεων θα προστεθούν νέα άτομα και επιπλέον μέτρα. Σημειώνεται ότι νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων κατά της Ρωσίας γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από την Ε.Ε.

Στη συνέντευξη Τϋπου, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξήρε την “εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας” στη συζήτηση για τη Ρωσία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι “προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ”. “Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση” δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση - σημειώνεται πως ήταν η πρώτη παρουσία του Νίκου Κοτζιά σε συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - το τροποποιημένο κείμενο αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων που η Αθήνα είχε καταθέσει ήδη από την Τετάρτη. Όπως σημειώνεται από την ελληνική πλευρά από το κείμενο αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο. Αφαιρέθηκε επίσης η σύνδεση μεταξύ αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο κείμενο καλούνται τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ η αναφορά στη Ρωσία περιορίζεται μόνο ως προς την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών χωρίς να επεκτείνεται άμεσα στην ίδια. Από το κείμενο αφαιρέθηκε και αναφορά στη Δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει ενοχλημένη καθώς εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αφαιρέθηκε επίσης η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της ρωσικής προπαγάνδας από την ΕΕ, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και των χωρών που αυτή αφορά.  Προσετέθη τέλος ειδική αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων εθνικών μειονοτήτων, ώστε να καλυφθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο επίκεντρο στη Μαριούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι το τροποποιημένο κείμενο υιοθετήθηκε χάρη στις συνεπείς προσπάθειες της Ελλάδας και ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις. Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε σε μια σειρά από χώρες (Ιράν, Ιράκ , Κούβα), ως εκ τούτου η Ελλάδα κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να σκεφτεί ποιος είναι ακριβώς ο στόχος της ΕΕ στη Ρωσία. Αν, δηλαδή, ο στόχος είναι μια τσακισμένη Ρωσία, όπως εξήγησε, που θα σημαίνει πολύ πόνο για όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι η Μ. Βρετανία επιχείρησε να βάλει βέτο όταν αφαιρέθηκε η αναφορά για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ σε διάλογο με τη Ρωσία και όχι με κυρώσεις. Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε «άθλια και συκοφαντικά» τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με τη στάση που θα τηρούσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα νομίζουν ότι διαπραγμάτευση σημαίνει να υιοθετούμε άκριτα το κείμενο που μας στέλνουν οι Βρυξέλλες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

* Φωτογραφία: Ο Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Σταινμάγερ

Από tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.