Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τέλος στις κατ΄ απαίτηση της τρόϊκας απολύσεις στο Δημόσιο θέτει η κυβέρνηση

«Φρένο» στην απαίτηση της τρόϊκας για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλο ο οποίος δήλωσε ότι θα ανακληθεί οποιαδήποτε απομάκρυνση υπαλλήλων προέρχεται από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι όσες απολύσεις...
έγιναν αντισυνταγματικά -μέσα σ” αυτές και όσες έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας- θα ανακληθούν», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο Mega.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  πρόσθεσε ότι όλες οι απολύσεις που έγιναν βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων δεν αναγνωρίζονται από τη νέα κυβέρνηση και σημπλήρωσε πως για την ανάκλησή τους δεν είναι απαραίτητη νέα νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση, την οποία θα υπογράψει άμεσα.

Όσο για το κόστος των επαναπρολήψεων απάντησε πως είναι κοστολογημένη και περιλαμβάνεται στα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Για την αξιολόγηση δήλωσε ότι θα προωθήσει ένα σύστημα τίμιο, όχι τιμωρητικό και εκδικητικό, και πρόσθεσε πως στόχος του είναι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό να εφαρμοστεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το οποίο έκρινε επαρκές.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε και την άποψη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλιο, κάτι το οποίο έχει αμφισβητηθεί έντονα στο παρελθόν καθώς συνήθως «αθωώνουν συναδέλφους τους», χωρίς ωστόσο να έχουν την πλειοψηφία στη λήψη της απόφασης.

Ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε υπέρ ενός εξορθολογισμού των αμοιβών στο Δημόσιο, μέσω ενός νέου μισθολογίου, κάτι το οποίο, όπως είπε, είναι σωστό και δίκαιο.

Από hitandrun