Από enikos, τελευταία δημοσίευση: 22/11/2014 18:24
Στο αίθριο του Δημαρχείου της Ερμούπολης, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, συναντήθηκαν φίλοι του Ποταμιού και πολίτες της Σύρου για να συζητήσουν με τον Σταύρο Θεοδωράκη...
τοπικά αλλά και εθνικά θέματα.
Στο κτίριο του Τσίλλερ, μεταξύ αυτών που πήγαν να ακούσουν τον Σταύρο Θεοδωράκη, ήταν: ο δήμαρχος Σύρου Γιώργος Μαραγκός, ο συγγραφέας και ακτιβιστής Τεό Ρόμβος και η σύντροφός του, επίσης συγγραφέας, Χαρά Πελεκάνου, ο Συριανός δημοσιογράφος Βαγγέλης Περρής, πολλοί φοιτητές, διευθυντές σχολείων αλλά και επαγγελματίες του νησιού.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε τις εξής επισημάνσεις :
– Η Σύρος πρέπει να δυναμώσει σαν πρωτεύουσα και μαζί με τις άλλες περιφερειακές πρωτεύουσες της χώρας να μειώσουν τη σημασία του τεράστιου κράτους των Αθηνών και οι σημαντικές αποφάσεις να παίρνονται από την περιφέρεια.
– Πρέπει οι μικρές και οι μεγάλες κοινωνίες της χώρας να αρχίσουν να παίρνουν τις αποφάσεις μακριά από την πλατεία Συντάγματος. Μία αποκεντρωτική λειτουργία χρειαζόμαστε, η οποία βέβαια θα απευθύνεται σε συνετούς κι ενεργούς πολίτες που θα ελέγχουν τις αρχές και που θα έχουν την αίσθηση ότι «αυτός ο τόπος είναι όλων».
– «Η Σύρος μπορεί να βγάλει λεφτά και από πολλά άλλα πράγματα. Είναι τραγικό που δεν έχει τη θέση που της πρέπει. Παρά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, η Σύρος δεν κερδίζει λεφτά. Είναι ένα στολίδι της Ελλάδας και παρόλα αυτά δεν έχει την τουριστική κίνηση που της πρέπει.
– Η κρίση που υπάρχει στα ναυπηγεία δεν είναι κρίση στη Σύρο, είναι κρίση στην Ευρώπη. Υπάρχουν επιλογές για τους πλοιοκτήτες πολύ πιο φθηνές στην Κίνα, στο Βιετνάμ και αποσύρονται σιγά σιγά από την Ευρώπη από τα ναυπηγεία. Να κάνουμε προσπάθεια να δελεάσουμε όσους πλοιοκτήτες μπορούμε, αλλά δεν είμαστε ανταγωνιστικοί σε ότι αφορά τα μεροκάματα. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την οικονομία μας βλέποντας την πραγματικότητα. Η Ελλάδα δε θα γίνει και δεν πρέπει να γίνει ποτέ μια χώρα με φθηνά μεροκάματα. Δε μπορεί να γίνει. Δε θα γίνουμε ποτέ Βουλγαρία, δε θα γίνουμε Βιετνάμ, με 100 δολάρια μηνιαίους μισθούς.
– «Το Ποτάμι θα σεβαστεί την ψήφο του ελληνικού λαού και θα οδηγήσει τη χώρα σε μία διακυβέρνηση η οποία δεν θα έχει σχέση με το παρελθόν, με τα ρουσφέτια τους, με τις παροχές τους στις συντεχνίες, με τις παροχές τους στα συμφέροντα. Το πως όμως θα το καταφέρει το Ποτάμι εξαρτάται από τη Σύρο, εξαρτάται από τη Νάξο, εξαρτάται από τη Θεσσαλονίκη, εξαρτάται από την Αθήνα. Εάν το Ποτάμι είναι μία δύναμη του 6 %, θα είναι το παιδί για τα τσιγάρα. Εάν το Ποτάμι όμως είναι δυνατό με διψήφιο ποσοστό και καθαρά τρίτη δύναμη της χώρας, θα υποχρεωθούν να κυβερνήσουν με τους όρους του Ποταμιού.
– Όταν ένα κίνημα παίρνει μετά από έναν χρόνο από τη δημιουργία του ένα 10% είναι ένα σαφές μήνυμα της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα ότι έρχεται η ανατροπή του. Όλοι απέναντι στο Ποτάμι είναι ενωμένοι, γιατί τους χαλάμε το σχέδιο. Η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν σκοπό να κυβερνήσουν με τους κομματικούς τους υπαλλήλους. Αυτό είναι το σχέδιο τους. Κι έρχεται το Ποτάμι και τους το χαλάει, γιατί τους λέει ότι δεν πρέπει να κυβερνιέσαι από κομματικούς υπαλλήλους. Ότι υπάρχουν στην κοινωνία σοβαροί και δυνατοί άνθρωποι με γνώση και εμπειρία που μπορούν να καλύψουν τις μικρές και τις μεγάλες θέσεις. Αυτό είναι που τους ενοχλεί.
– Το παλιό σύστημα νιώθει ότι χάνει τις καρέκλες και θα απομακρυνθεί πολύ η καρέκλα αν το Ποτάμι δυναμώσει. Όταν θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και το Ποτάμι προτείνει τους υπουργούς του, θα φανεί η διαφορά μεταξύ των άξιων ανθρώπων και των κομματικών υπαλλήλων.
– Όταν γίνει αντιληπτό ότι το Ποτάμι έχει λύση, η οποία έρχεται σαν βουή από την κοινωνία, θα είναι δύσκολο οι άλλες δυνάμεις να μην ακούσουν αυτή τη βουή. Υπάρχουν δυνάμεις και στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ που θα μπορούσαν να δουλέψουν μαζί μας για το κοινό καλό. Πολλές φορές, ακόμα και αντίπαλοί μας μάς λένε: “Βοήθα για να νικήσουμε και τους δικούς μου πολιτικούς μηχανισμούς”. Δηλαδή πολλοί, ακόμα και από τα κόμματα, και από το ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται να έρθει να κυβερνήσει, νιώθουν αυτό το αδιέξοδο της κομματικής νομενκλατούρας που έρχεται να κυβερνήσει. Και νιώθουν ότι μόνο με μεγαλύτερες συμμαχίες μπορεί να υπάρχει μια καλή κυβέρνηση.
– Η είσοδος στο ευρώ συνοδεύτηκε από μικρά λάθη. Ένα από αυτά ήταν ότι δεν εκδόθηκε χαρτονόμισμα του ενός ευρώ. Αυτό θεωρήθηκε λάθος από τους οικονομολόγους, γιατί μείωσε την αξία του, το έκανε ψιλά, το έκανε tip. Εάν πάντως είχαμε μείνει στη δραχμή, σήμερα όλη η Ελλάδα θα πεινούσε. Η άποψή μου είναι ότι με το ευρώ έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, αλλά έχουμε έστω έναν μεγάλο σύμμαχο. Εάν είχαμε τη δραχμή, θα είχαμε συνεχή έκδοση πληθωριστικού χρήματος που θα οδηγούσε κάποια στιγμή στην παντελή οικονομική εξαφάνιση της χώρας».
– Αυτό τον τόπο θα τον σώσουμε εμείς! Εγώ, αυτός, αυτός κι εσύ. Εάν εμείς δεν αποφασίσουμε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε για το καλό των παιδιών μας και παραδοθούμε και σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, τότε δεν έχουμε μέλλον.
Δεν πιστεύω σε πολιτικούς παραδείσους. Με ενδιαφέρει το Ποτάμι να διορθώνει καθημερινά την πραγματικότητα και να ζούμε σε μια χώρα που τα πράγματα μεταβάλλονται θετικά κάθε μέρα. Αυτή είναι η ανάγκη μας. Δεν πιστεύουμε στις μπουλντόζες. Δεν θέλουμε να χτίσουμε επί ερειπίων, αλλά θέλουμε να βελτιώνουμε κάθε μέρα τη ζωή μας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου