Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Εξοπλιστικές συμβάσεις στο... και 5' - «Δεν δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ»

«O ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται την δημιουργία τετελεσμένων στη διαχείριση των κονδυλίων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» 
Με αφορμή πληροφορίες για την υπογραφή εξοπλιστικών συμβάσεων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση, ο Θοδωρής Δρίτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εάν ισχύουν πράγματι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές η υπηρεσιακή Κυβέρνηση προχωρά σε υπογραφή εξοπλιστικών συμβάσεων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, τότε τίθεται...
σοβαρό ζήτημα υπέρβασης αρμοδιοτήτων και προκλητικής αυθαιρεσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη από τον Ιούλιο του 2014 καταγγείλει ότι η Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ενέκρινε εσπευσμένα 42 εξοπλιστικά προγράμματα με τα οποία επιχείρησε να δεσμεύσει το 68,50% του εξοπλιστικού κονδυλίου του έτους 2015, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στην έγκριση από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του νέου 15ετούς Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Προμηθειών, αν και πλέον έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη λήξη του τελευταίου ΕΜΠΑΕ.

Οι συνέπειες της έλλειψης προγραμματισμού και ορθολογικής διαχείρισης του εξοπλιστικού κονδυλίου αποτυπώθηκαν αφενός στον απολογισμό του έτους 2013, σύμφωνα με τον οποίο παρά την συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώθηκε υπέρβαση των προϋπολογιζόμενων δαπανών της τάξης του 8,7%, αφετέρου στον προϋπολογισμό έτους 2015, όπου έχει εγγραφεί αύξηση κατά 56% των εξοπλιστικών δαπανών, αν και το μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες συνεχίζεται αμείλικτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα από τη βεβιασμένη υπογραφή συμβάσεων. Η διαχείριση εξοπλιστικών κονδυλίων από μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, που στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης να υπογράφει μια βδομάδα πριν τις εκλογές συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, την ίδια ώρα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απλά σιωπούν για το ζήτημα της πλήρους εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μας δεσμεύει.

Καλούμε την Κυβέρνηση να απόσχει από την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου και να ασχοληθεί έστω τώρα με τα σοβαρά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία η ίδια δημιούργησε».

Από left