Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Wall Street Journal: Ετσι ο Σαμαράς επανέφερε το χάος

Οι λάθος χειρισμοί και η οικονομική καραντίνα και η πολιτική απομόνωση που επέβαλαν αγορές και εταίροι στην Ελλάδα 
Να κάψει ακόμα και τα χλωρά απειλεί η πολιτική λαίλαπα που έχει ξεσπάσει με θρυαλλίδα τις δηλώσεις του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ και του Γιάννη Στουρνάρα. Μπορεί ο πρωθυπουργός να ενεργεί μικροπολιτικά ενδυόμενος το μανδύα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν σημαίνει ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει τα ίδια περιθώρια, ενώ ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η εξωθεσμική παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν.

Το κλίμα αυτό καταγράφει η Wall Street Journal με τον τίτλο «Greece Revisits Panic», δηλαδή «Η Ελλάδα επιστρέφει στον πανικό». Το χρηματιστήριο κατέρρευσε, οι αποδόσεις και τα spreads των ομολόγων εκτοξεύθηκαν, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά σε οικονομική καραντίνα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε θέσει τη χώρα και επισήμως σε πολιτική καραντίνα, καταδικάζοντας ως αναξιόπιστους τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό δηλώνοντας χαρακτηριστικά...
«Το ΔΝΤ είναι απαραίτητο στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων», ενώ συμπλήρωσε ότι και «η ECCL είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρώπης».

Αυτό είναι το ναρκοπέδιο μέσα στο οποίο βρίσκεται τώρα η Ελλάδα και όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, το δημιούργησε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Αλέξης Τσίπρας την ίδια στιγμή υιοθετεί ένα market friendly profile, επιχειρώντας να συνομιλήσει με τους επενδυτές και να τους εξηγήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως όχι όσο ριζοσπαστικές παρουσιάζονται στο εσωτερικό αλλά σίγουρα ανατρεπτικές του status quo της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός ήταν υπεύθυνος για τους υψηλούς τόνους στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, όταν αιφνιδιαστικά ζήτησε την αποχώρηση του ΔΝΤ, που είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα, η οποία σήμανε αυτομάτως τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές.

Ενώ όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές την επόμενη εβδομάδα αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 ψήφους για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Wall Street Journal ψέγει όμως τον πρωθυπουργό για τη στρατηγική του φόβου, την οποία χαρακτηρίζει αποτέλεσμα των πολιτικών αστοχιών και αποτυχιών του στο πρόσφατο παρελθόν οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδα. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα της δημοσκοπικής κάμψης των κομμάτων της συγκυβέρνησης και προσπάθεια ανακοπής της ανοδικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δημοσίευμα περιγράφεται με γλαφυρότητα ότι ο πρωθυπουργός σύρθηκε σε πολιτική υψηλών τόνων κατά της τρόικας και του ΔΝΤ ακολουθώντας τη δημοφιλή ρητορική του Αλέξη Τσίπρα για αναίρεση των Μνημονίων και κούρεμα του χρέους.

Η Wall Street Journal κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι προσπαθεί ο ίδιος να καθυστερήσει πολλές μεταρρυθμίσεις ώστε να αποδείξει την ανεξαρτησία του από την τρόικα και την Κομισιόν. Ενώ επισημαίνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς άλλαξε πολιτική όταν ανέλαβε την εξουσία και ενώ πριν διακήρυττε ότι ήταν ενάντια στο Μνημόνιο και τη διάσωση εν τούτοις τα υλοποίησε.

Τώρα, υποστηρίζει το Δημοσίευμα, προσπαθεί να τρομάξει τους Ψηφοφόρους και όχι να τους πείσει. Ακόμα και αν τελικά ο Σταύρος Δήμας εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας οι επενδυτές θα θυμούνται την αναμέτρηση ως ένα ματς, ως μια προσπάθεια της πολιτικής ελίτ να μην αλλάξει τίποτε. Κατηγορεί, κλείνοντας το σύστημα, για έλλειψη λογικής και αναλγησία απέναντι στους πολίτες, καθώς προσπάθησε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις χωρίς να τις εκλογικεύσει και να τις εξηγήσει στον κόσμο, πράγμα που τώρα πληρώνει.

Του Χρήστου Φράγκου από sofokleousin