Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ο νέος «Mεγάλος Aδελφός» που απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ. ακούει... τα πάντα

Νέο σύστημα με δυνατότητα χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων – Βρίσκεται σε ειδικό χώρο στο κτίριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας – Μπλακ άουτ από την υπερχρήση των συστημάτων υποκλοπών 
Το νέο σύστημα παρακολουθήσεων της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και συνδέσεις Ιnternet μέσω κινητών τηλεφώνων
Eνας νέος Αγγλος «Μεγάλος Αδελφός» που παρακολουθεί εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και συνδέσεις Ιnternet μέσω κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιείται τους τελευταίους μήνες με απόλυτη μυστικότητα από την ΕΛ.ΑΣ. σε ειδικό αποκλεισμένο χώρο, στον 8ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Πρόκειται για το τρίτο σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων που χρησιμοποιούν παράλληλα...
οι ελληνικές διωκτικές και μυστικές υπηρεσίες σε έναν πρωτοφανή κύκλο «νόμιμων» τηλεφωνικών υποκλοπών.

Πενταπλασιάστηκαν οι παρακολουθήσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πενταπλασιάστηκαν και αναμένεται με το νέο σύστημα να αυξηθούν περαιτέρω. Είναι ακόμη ενδεικτικό ότι λόγω του τεράστιου όγκου παρακολουθήσεων έχουν παρουσιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες καθοριστικά, λειτουργικά προβλήματα και προκαλούνται «μπλα κάουτ» στα υπάρχοντα συστήματα υποκλοπών, με σημαντικό κόστος για την επισκευή τους. Και αυτό γιατί, ενώ, σύμφωνα με τις αρχικές συμφωνίες, έπρεπε το καθένα από αυτά να παρακολουθεί συγχρόνως 100 κινητά τηλέφωνα, τελικώς λόγω «αυξημένων αναγκών» φτάνει να παρακολουθεί 600-800.

Υπενθυμίζεται ότι ως σήμερα λειτουργούσαν δύο απολύτως όμοια συστήματα - γερμανικής εταιρείας - νομίμων συνακροάσεων, συνολικού κόστους περίπου 8 εκατ. ευρώ, στον 15ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη. Για την απόκτηση των συστημάτων αυτών ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον έλληνα επιχειρηματία-προμηθευτή τους για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου όμως κατέπεσε στη διάρκεια της δίκης. Ωστόσο ο έλληνας επιχειρηματίας αποσύρθηκε από τη συντήρηση των συστημάτων υποκλοπών, ενώ φέρεται να υπήρξε σημαντική υπέρβαση του αριθμού παρακολουθούμενων κινητών τηλεφώνων που προέβλεπαν οι προδιαγραφές του συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2013 εκδόθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, 4.141 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών έναντι 2.634 το 2012 (αύξηση κατά 52,2%), καθώς και 5.006 εισαγγελικές διατάξεις για παρατάσεις προγενέστερων διατάξεων έναντι 3.913 το 2012 (αύξηση 28%). Δηλαδή, συνολικά το 2013 εκδόθηκαν περίπου 9.150 αποφάσεις δικαστών για μαζική παρακολούθηση κινητών έναντι περίπου 2.000 το 2009. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές. Υπάρχουν διαρκώς αιτήματα για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ακόμη και για δευτερεύουσες υποθέσεις. Ολοι ζητούν ακροάσεις συνομιλιών, που είναι η προφανής λύση για την εξιχνίαση υποθέσεων. Αυτό όμως προκαλεί μπλακάουτ στα συστήματα που δεν αντέχουν τόση πίεση και θεωρούνται πλέον προβληματικής τεχνολογίας».

Δωρεά από τη Σκότλαντ Γιαρντ
Το νέο σύγχρονο σύστημα «νομίμων υποκλοπών», του οποίου η απόκτηση και η χρήση δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, βρίσκεται στην έδρα της νεοσύστατης Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., στο μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μια υπηρεσία που δημιουργεί μια «κοινή» βάση δεδομένων και μια τράπεζα πληροφοριών για τις διωκτικές αρχές.

Το σύστημα φέρεται να αποτελεί δωρεά της βρετανικής κυβέρνησης και της Σκότλαντ Γιαρντ για τη «θωράκιση της χώρας και για άντληση περαιτέρω στοιχείων κυρίως για ζητήματα λαθρομεταναστών και για τον έλεγχο της διέλευσης τζιχαντιστών από την Ελλάδα με προορισμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που αποτελεί τον μεγάλο φόβο των διεθνών διωκτικών αρχών».

Η τοποθέτησή του και η αρχική πειραματική λειτουργία του άρχισαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Προ μερικών μηνών κλήθηκε - πάλι χωρίς να αναφερθεί οτιδήποτε - κλιμάκιο της ΑΔΑΕ που πραγματοποίησε έλεγχο στο αγγλικό σύστημα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν νόμιμες επισυνδέσεις, αν τηρούνται τα ηλεκτρονικά αρχεία για τη διαπίστωση τυχόν λαθροχειριών κ.τ.λ. Σύμφωνα με αναφορές, «στον έλεγχο της ΑΔΑΕ προσδιορίστηκε κανονική λειτουργία του συστήματος».
«Απελευθερώνεται» η Αντιτρομοκρατική
Θα «παρακολουθεί» το οργανωμένο έγκλημα

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ως σχέδιο το νέο σύστημα συνακροάσεων της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών να αναλάβει όσες υποκλοπές ζητούνται για υποθέσεις δράσης ποινικών όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα. Και έτσι να «απελευθερωθεί» το σύστημα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστη τις μαζικές υποκλοπές για θέματα δράσης των εγχωρίων οργανώσεων, ύστερα και από τις επιθέσεις στην Πρεσβεία του Ισραήλ και στην τράπεζα στο Χαλάνδρι. Και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος - σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. - μιας νέας επίθεσης. Παράλληλα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φέρεται να συμμετέχει στις έρευνες για την παρουσία ύποπτων φανατικών ισλαμιστών στη χώρα μας, η οποία ανήκει και στο βασικό ερευνητικό πεδίο της ΕΥΠ.

Πάντως η λειτουργία του βρετανικού συστήματος νομίμων συνακροάσεων συμπίπτει χρονικά με αναφορές και εσωτερικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν «παρεμπόριο» με τα προϊόντα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, κυρίως από το σύστημα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και της ΕΥΠ. Είχαν υπάρξει αναφορές ότι είχαν διακινηθεί παρανόμως CD ή χειρόγραφα με το περιεχόμενο παρανόμως ηχογραφημένων συνομιλιών που έγιναν για λογαριασμό επιχειρηματιών και όχι μόνο. Μάλιστα αυτοί οι υπαινιγμοί συνδυάστηκαν με την απομάκρυνση του αξιωματικού που ήταν υπεύθυνος για τον χειρισμό του συστήματος υποκλοπών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος εξέφρασε την απορία του για τη μετακίνησή του, ωστόσο φέρεται να διεξάγεται περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. από tovima