Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

«Ροντέο» το ΠΑΣΟΚ μετά τη βόμβα Παπανδρέου

Aναστάτωση στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος αν προχωρήσουμε σε πρόωρες εκλογές.

Στη Χ. Τρικούπη πάντως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με σχετική ψυχραιμία τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, γνωρίζοντας ωστόσο ότι ήδη στελέχη του κόμματος σκέπτονται την προσχώρηση σε μια νέα περάταξη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, θεωρώντας ότι στις δύσκολες συνθήκες...
που διαμορφώνονται είναι πιθανότερο να εκλεγούν στο πλευρό εκείνου.

Εκείνο που φαίνεται να καθησυχάζει κάπως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η δήλωση του κ. Παπανδρέου, για την ανάγκη συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και στη συνέχεια η συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο προσπαθούν να διαχειριστούν στη Χ. Τρικούπη τα νέα δεδομένα, ήταν η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ενώπιον στελεχών του κόμματός του, λίγο μετά τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε ειρωνευόμενος πως ο πρώην πρωθυπουργός «δεν είπα για κόμμα. Είπε ότι θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή και μετά να κάνουμε μία κυβέρνηση στην οποία θα τον βάλουμε πρωθυπουργό για να κάνει επιτέλους το δημοψήφισμα που θέλει».

Σύμφωνα με κύκλους της Χ. Τρικούπη ο Γιώργος Παπανδρέου μοιάζει να θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Δεν διαβλέπουμε κάποια ανταπόκριση. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές», εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Γεγονός είναι πάντως πως αυτή η τελευταία παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε νέα ρήξη –ίσως οριστική αυτή τη φορά- στους κόλπους του συγκυβερνώντος κόμματος, με τους γνωρίζοντες την κατάσταση εκ των έσω να προεξοφλούν την οριστική διάλυση του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Στη Χ. Τρικούπη πάντως, εκτιμούν πως μια ενδεχόμενη κίνηση του κ. Παπανδρέου προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέου κόμματος, δεν πρόκειται να συγκινήσει τις μάζες. Αυτό, όχι γιατί ο κόσμος θυμάται τις πολιτικές Παπανδρέου, αλλά επειδή το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να κατέβει στις εκλογές με το όνομα και τα σύμβολά του και όχι ως Δημοκρατική Παράταξη. «Κατ' αυτό τον τρόπο θα διατηρήσει τον κόσμο του» εκτιμούν κύκλοι της Χ. Τρικούπη.

Από newsbeast