Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

«Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους»*

Είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητική η υπεροψία με την οποία ο πρωθυπουργός και αρκετοί από τους στενούς του κυβερνητικούς επιτελείς επιχειρούν να προωθήσουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα.

Στην παρούσα δε φάση, όπου με τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής κρίνεται και ο βίος αυτής της κυβέρνησης, τα εν λόγω επιχειρήματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Ή εμείς ή το χάος.

Ανάλογα με το πολιτικό - πολιτισμικό τους υπόβαθρο, ακούμε όσους επιχειρηματολογούν...
υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα και της συνέχισης του βίου της σημερινής κυβέρνησης να διατυπώνουν απόψεις όπως:

Α. Σαμαράς: «Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, όμως σε αυτήν δεν θα υπάρχει “παρών”, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη της ψήφου του ως προς τις συνέπειες, τη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας».

Α. Γεωργιάδης: «Σε κάθε κόμμα υπάρχουν συνάδελφοι που καταλαβαίνουν πολύ καλά ποια είναι η ευθύνη που θα βαρύνει τους ώμους τους εάν η Ελλάδα πάει σε εκλογές και ως συνέπεια αυτής της πολιτικής αστάθειας σε τρεις μήνες βρεθούμε εκτός του ευρώ».

Θ. Πάγκαλος: «Οι νεο-κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στήσει έναν μηχανισμό προπαγάνδας, που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα. Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αυτοκτονήσουμε».

Δεν είναι περίεργο η πολιτική αντιπαράθεση, ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσιμων επιλογών, να κορυφώνεται και να παίρνει δραματικές διαστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, το ενδεχόμενο έπειτα από εκλογές ο λαός να επιλέξει την αλλαγή της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται ως το τέλος του κόσμου, ως «εθνικός κίνδυνος» και ως ενέργεια που βάλλει κατά της «σταθερότητας, της ομαλότητας και του μέλλοντος της πατρίδας μας».

Ίσως μια από τις παρενέργειες της εξουσίας είναι η υπεροψία και οι ψευδαισθήσεις που αυτή δημιουργεί. Όμως οι φορείς και εκφραστές αυτών των αντιλήψεων έχουν ξεχάσει (ή δεν τους συμφέρει να τη θυμούνται) τη φράση του Γάλλου στρατάρχη Σαρλ ντε Γκωλ: «Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους»…

* Σαρλ ντε Γκωλ,1890-1970, πρόεδρος της Γαλλίας

Δημήτρης Μηλάκας από το Ποντίκι