Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

«Λιστομαχίες» στον βωμό της διεύρυνσης

Η ηγεσία άνοιξε τα χαρ­τιά της χθες στη «μαρα­θώνια» συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέθεσε την πρότασή της ζητώντας αυτή να τεθεί και στην κρίση Διαρκούς Συνε­δρίου το Σαββατοκύριακο (3-4.1) και όχι μόνο της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει την Παρα­σκευή 2/1.

Η λύση του συνεδρίου - πολύ πιο ευρύ όργανο από την Κ.Ε. - θεωρεί­ται ότι θα αποτρέψει την εικόνα σύ­γκρουσης και κυρίως ότι θα δώσει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν συσχετισμοί υπέρ της πρότασης της ηγεσίας. Κάτι που φαίνεται ότι δεν θα ήταν δυνατόν στην Κ.Ε., καθώς...
τόσο η μειοψηφία της Αριστερής Πλατ­φόρμας όσο και πλευρές της πλειοψηφίας, όπως οι «53», έχουν ρίξει προειδοποιητικές βολές για την (αρ­νητική) στάση που θα κρατήσουν σε σημεία της συνολικής πρότασης δι­εύρυνσης.

Τρία σημεία

Μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παζαρεύει το πρόγραμ­μά του και δεν μπαίνει σε προγραμ­ματική συμφωνία με κανέναν, αλλά - όπως ήδη είπε ο Τσίπρας τη Δευτέ­ρα - είναι καλοδεχούμενοι όσοι συμ­φωνούν με το πρόγραμμά του.
Επίσης έχει συμφωνηθεί ότι κανέ­να στέλεχος της διεύρυνσης δεν θα μπει σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, ενώ, τέλος, όσον αφορά τους κανόνες δεοντολογίας, συμφωνήθηκε ότι ζητείται από τους υποψηφίους που θα εκλεγούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ρη­τή δέσμευση ότι εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα του είδους βουλευτές να ανεξαρτητοποιούνται και να εντάσ­σονται σε άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες με την έδρα που κατέχουν από την εκλογή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοιχτό και υπό πολλή συζήτηση παραμένει το αν στα ψηφοδέλτια θα ενταχθούν πρόσωπα που έχουν στη­ρίξει τα μνημόνια σε προηγούμενη φάση. Αν και μέσα στο Σαββατοκύρι­ακο δεν φαίνεται να κλείνουν όλα τα θέματα, ούτε βέβαια τα ψηφοδέλτια στην τελική τους μορφή, αυτό που, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, θα οριστικοποιηθεί είναι το πλαίσιο συ­νεργασιών.

Όχι στο Επικρατείας

Στο μεταξύ αρχίζει να ξεκαθαρίζει, από πλευράς ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, το τοπίο αναφορικά με τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη. Η ηγεσία ξεκαθαρίζει πλέον ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν προορίζε­ται για εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλ­τιο Επικρατείας, αλλά θα εκτεθεί στη μάχη του σταυρού, όπως και όλοι οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ που θα θελήσουν μια θέση στα ψηφοδέλτιά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Σινέ Κεραμεικός τη Δευτέρα έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπαίνει στη λογική παζαριών για εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας, αλλά ούτε τις τάζει σε κανένα από τα πρόσωπα με τα οποία συζητάει για εκλογική συνεργασία. Χθες το πρωί ο διευθυντής του γρα­φείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς έκανε ένα βήμα παραπέρα διευ­κρινίζοντας ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν θα είναι σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, αλλά θα εκτεθεί στη σταυροδοσία.

Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι, όσον αφορά τον ίδιο τον Κουβέλη, η τελι­κή συμφωνία θα έχει να κάνει με την ένταξή του στα ψηφοδέλτια ή την αξιοποίησή του στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Είναι δε ερώτημα το αν η πρόταση να εκτεθεί στη μά­χη του σταυρού είναι σε συνεννόηση με τον ίδιο ή όχι. Το Σαββατοκύριακο, πάντως, παράλληλα με το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, διεξάγεται και το Διαρκές Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, η οποία θα οριστικοποιήσει τη στάση της με βάση τα δεδομένα που θα έχει στο τραπέζι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

«50» για τη διεύρυνση

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πλη­ροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χτες κατά την εισήγησή του στην Π. Γ. από τους 450 υποψηφίους του ΣΥΡΙ- ΖΑ σε όλη τη χώρα οι 50 να είναι μη κομματικά στελέχη. Ο ίδιος φέρεται να επιμένει σε τέσσερα ονόματα που προξενούν μεγάλες εσωκομματικές αντιδράσεις, όπως αυτά των Οδυσ- σέα Βουδούρη και Θόδωρου Παραστατίδη, αλλά και της Θεοδώρας Τζάκρη και του Μάρκου Μπόλαρη.

Πρόκειται για πρόσωπα που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται κόκκινο πανί, καθώς έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και δεν έχουν προχωρήσει σε αυ­τοκριτική για την επιλογή τους ή τα έχουν στηρίξει από θέσεις ευθύνης (Τζάκρη και Μπόλαρης μετείχαν στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου).

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αφήνει εκτός ψηφο­δελτίων τις ανεξάρτητες βουλευτίνες Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλα Γιατα- γάνα. Επίσης προτείνει την ένταξη στα ψηφοδέλτια περίπου 10 πασοκο- γενών στελεχών από όλη τη χώρα και ανάλογο αριθμό στελεχών της ΔΗ­ΜΑΡ, όχι απαραίτητα βουλευτών.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις τοποθετή­σεις του, δημοσίως και στα όργανα, δείχνει να πιστεύει πως η διεύρυνση προς όλους τους χώρους είναι σημα­ντική προϋπόθεση για την αυτοδυ­ναμία, ενώ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ήθελαν απομονωμένο, κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψει.

Ωστόσο το κλίμα στις οργανώσεις μελών και τις νομαρχιακές, οι οποίες αυτές τις μέρες συγκεντρώνουν τις προτάσεις τους για τα ψηφοδέλτια, δεν ευνοεί ούτε την εκλογική συνερ­γασία με τη ΔΗΜΑΡ ούτε αυτή με συγκεκριμένα πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ που έχουν ακουστεί το τελευ­ταίο διάστημα.

Μάλιστα αυτές τις μέρες υπάρ­χουν ψηφίσματα σε ορισμένες οργα­νώσεις που καταθέτουν τη διαφωνία τους με επιλογές διεύρυνσης μέσα από φθαρμένα και απαξιωμένα πολι­τικά πρόσωπα του παλιού δικομματι- σμού. Από την άλλη υπάρχει και αυ­ξημένος ανταγωνισμός, δεδομένης της υπερπληθώρας υποψηφίων (κοι­νώς όλοι θέλουν να είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ!).

Καλά... ξεμπερδέματα.
Από το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.