Το 2015 θέλοντας και μη, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης. Βλέπετε είναι το τελευταίο έτος κατά τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών για να σβήσει ολοκληρωτικά το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα σε όλο τον κόσμο. Και ενώ ο υπόλοιπος κόσμος σε Ευρώπη και ΗΠΑ ασχολείται έντονα με το επόμενο βήμα, την απόδοση του φάσματος των 700 ΜΗz στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, ενώ τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ένωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών (EBU), της ένωσης ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών ανταλλάσσουν έγγραφα και επιστολές για το πως δεν θα πληγεί η ελεύθερη τηλεόραση από τη νέα αυτή αφαίρεση συχνοτήτων, στο μακρινό...
χωριό της Ευρώπης, την Ελλάδα οι ιθύνοντες αποφασίζουν τη ...συνέχιση τη αναλογικής εκπομπής.
Μα, θα αναφωνήσουμε. Είναι δυνατόν να επιτρέπεται ακόμη η αναλογική εκπομπή; Για την Ελλάδα μιλάμε, ας μη ξεχνιόμαστε. Τόσα χρόνια προετοιμασίας, τόσοι νόμοι, τόσες διατάξεις, τόσοι αρμόδιοι υπουργοί από το 2008 και δώθε και τελικά τέσσερις κυβερνήσεις κατάφεραν το ακατόρθωτο. Να εγκατασταθεί η ψηφιακή τηλεόραση στη χώρα μας με αυθαίρετα υλικά. Με ρυθμίσεις δοκιμασμένες στα εύκολα και τα δύσκολα της αναλογικής τηλεόρασης πάντα υπέρ των διαπλεκόμενων σχέσεων μεταξύ των ιδιοκτητών των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και της πολιτικής εξουσίας.
Πριν τα πάρουμε ένα-ένα, να αναφέρουμε τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν σε έναν ακόμη νόμο περί «Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων». Σε αυτό το νόμο που αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τις επόμενες μέρες, «τακτοποιούνται» κατά τα πρότυπα των αυθαίρετων κατασκευών, και τα ανοιχτά ζητήματα της ψηφιακής μετάβασης. Με πιο σημαντική παρέμβαση την πρόβλεψη στο άρθρο 61, παράγραφο 2 πως η αναλογική εκπομπή δύναται να συνεχίσει «προσωρινά» μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης. Μη βιαστείτε να πείτε πως η υπουργική απόφαση ορίζει πως η οριστική ψηφιακή μετάβαση ολοκληρώνεται στις 29 Δεκεμβρίου 2014, γιατί φυσικά και δεν θα ολοκληρωθεί. Γνωρίζουμε εδώ και ένα μήνα, το γράψαμε και στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού πως η ψηφιακή μετάβαση σε Κρήτη και Δωδεκάνησα είχε ήδη λάβει αναβολή για τον Ιανουάριο του 2015. Και πριν εκδοθεί το νέο μας τεύχος άρχισαν οι ανυπόστατες φήμες πως λόγω πολιτικών εξελίξεων ενδέχεται να υπάρξει αναβολή και στη Δυτική Μακεδονία...
Η αγορά της τηλεόρασης αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι κινείται με φήμες, παρασκήνια και εξαρτάται στενά από τις πολιτικές εξελίξεις. Και σε αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι μετέχοντες στην αγορά, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών.
Ο νέος νόμος έκλεισε κι άλλα μέτωπα. Το θέμα των κεραιών για παράδειγμα. Όχι μόνο για την κινητή τηλεφωνία αλλά και για την τηλεόραση. Επιτρέποντας στους παρόχους δικτύου να αδειοδοτήσουν τα κεραιοσυστήματά τους με κατάθεση αίτησης στην ΕΕΤΤ ως τον Απρίλιο του 2015. Και τελευταία κυριολεκτικά στιγμή προστέθηκε μια ακόμη τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους Πάροχους δικτύου η εκπομπή από συμπληρωματικές εγκαταστάσεις δικτύου. Η τελευταία τακτοποίηση του νόμου επικυρώνει την αυθαίρετη κατασκευή της ψηφιακής τηλεόρασης. Με τροπολογία επίσης παρατείνεται το καθεστώς της «προσωρινής νομιμότητας» των παρόχων περιεχομένου καθώς και των ραδιοφωνικών σταθμών ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Μέχρι τότε, θα πρέπει η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές να προκηρύξουν τις άδειες λειτουργίας! Η πρόβλεψη αυτή ακούγεται πράγματι ως ανέκδοτο. Από το 1997 που άρχισε η περίοδος της «προσωρινής νομιμότητας» των αναλογικών τηλεοπτικών καναλιών η φράση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε σχετικό ή άσχετο νόμο της Βουλής. Αυτή τη φορά προστέθηκαν καινούργιες λέξεις. Τα αναλογικά κανάλια αναφέρονται πλέον ως «ψηφιακοί πάροχοι περιεχομένου»!
Editorial τεύχους Ιανουαρίου 2015 (Τ76) της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ , μέσω greektv
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου