Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Πρώτο τεστ «αρνητικό» για την κυβέρνηση

Πολύ κάτω από τις προσδοκίες που καλλιέργησε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση -η οποία επεδίωκε να συγκεντρώσει 165 βουλευτές- ήταν η τελική συγκομιδή της δικομματικής, κατά την πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν 160 βουλευτές, τον καταψήφισαν (δηλώνοντας «παρών») 135, ενώ 5 ήταν οι απόντες.

Η μοναδική έκπληξη ήταν το «παρών» του Παναγιώτη Μελά, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες προϊδέαζε για το αντίθετο. Ωστόσο, μετά την ψηφοφορία, ο κ. Μελάς διευκρίνισε ότι...
στις επόμενες δύο ψηφοφορίες προσανατολίζεται να ψηφίσει θετικά υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.

Στους απόντες περιλαμβάνονται ο ανεξάρτητοι Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασσαπίδης, η Άννα Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ (απουσίαζε σε αποστολή του κόμματος στη Βενεζουέλα) και οι πρώην χρυσαυγίτες Ευστάθιος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Η επόμενη ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Αντιδράσεις για το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα αυτό έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δυναμική στην οποία είχε επενδύσει επικοινωνιακά όλο το τελευταίο διάστημα και καθιστά δυσκολότερη πλέον την προσπάθειά της να πετύχει την εκλογή Προέδρου, αποφεύγονται μία εκλογική αναμέτρηση.

Μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: ««Σήμερα ήταν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα κι είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θέλω επίσης να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές, οι οποίοι ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον κ. Δήμα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη. Γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και πολύ σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία».  Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται ικανοποίηση για το σημερινό αποτέλεσμα, την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να κάνει την πρώτη αποτίμηση της ψηφοφορίας στη Βουλή και να καθοριστεί η τακτική για την επόμενη φάση, καθώς εκτιμάται ότι το κλίμα θα ενταθεί και οι πιέσεις προς βουλευτές θα αυξηθούν.

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος που σήμερα δήλωσε «παρών» έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας: κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους, ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης και ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Σύμφωνα με τον κ. Κουράκο «υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Από efsyn