Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Δώσαν την πόλη στους νονούς

Δυο μήνες μόλις πέρασαν από την "οριστική έξοδο" από το Μνημόνιο έως την παράτασή του ή την υπογραφή ενός τρίτου, τους όρους του οποίου υπαγορεύει η τρόικα. Η ίδια τρόικα την οποία εξεδίωξε ο πρωθυπουργός τότε, αλλά παρακαλάει ταπεινωμένος σήμερα να έρθει στην Ελλάδα.

Παρακολουθώντας την ιστορία αυτή των δύο μηνών, ξετυλίγονται μπροστά μου καρέ-καρέ σκηνές από ένα φιλμ νουάρ, ένα πολιτικό θρίλερ, όπου αδίστακτοι killer, με τη συγκάλυψη διεφθαρμένων αξιωματούχων, εκβιάζουν, απειλούν, τρομοκρατούν. Ο στόχος, να παραλύσουν κάθε αντίσταση για...
να παραδώσουν την πόλη στα χέρια των μεγάλων νονών.

Βρισκόμαστε στην τελευταία σκηνή του δράματος, στην οποία αποκαλύπτεται το πόσο επικίνδυνοι είναι και ποιου τα συμφέροντα υπερασπίζονται αυτοί που κυβερνούν.

Με επιμονή και υπομονή χρήσιμων ηλιθίων ή πληρωμένων δολοφόνων (διαλέγετε και παίρνετε), εξακολουθούν να υπόσχονται αύριο, σε έξι μήνες, σε δύο χρόνια, σε τρία τέρμινα, καλύτερες μέρες και εν τω μεταξύ πολλαπλασιάζουν τους θυλάκους της εξαθλίωσης.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια λιτότητας, ύστερα από τέσσερα χρόνια σφαγής των μισθών και των συντάξεων, εξόντωσης των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, η ανεργία εξακολουθεί να τραβά την αναφορά και τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται. Ύστερα από τέσσερα χρόνια "δομικών μεταρρυθμίσεων", η Υγεία και η Παιδεία είναι αγαθά για όσους έχουν να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι μπορούν και να πεθάνουν για να μην επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πραγματική οικονομία, αυτή που δεν μαγειρεύεται στα γραφεία των Βρυξελλών, στα μέγαρα των τραπεζών και των funds, αρνείται να υπακούσει στους φετφάδες των μουλάδων του νεοφιλελευθερισμού.

Το ιδεολόγημα ότι η εσωτερική υποτίμηση των μισθών, των συντάξεων, της περιουσίας, με την ταυτόχρονη κατάργηση (ουσιαστικά) της μισθωτής εργασίας και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα φέρει την ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αποδεικνύεται ιδεολόγημα για να παρηγορείται ο λαός ώσπου να βγει η ψυχή του.

Η ανάπτυξη στον καιρό του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Το αντίθετο, τις καταστρέφει. Αυτό είναι το "πείραμα Ελλάδα", αυτό είναι που ζητάει η τρόικα, και το λέει ξεκάθαρα. Αυτό έχουν αναλάβει να εκτελέσουν οι Σαμαράς - Βενιζέλος, αλλά δεν τολμούν να το πουν.

Οι κυβερνήτες μας είναι έτοιμοι να δώσουν την πόλη στους νονούς, αλλά το κρύβουν επιμένοντας στην τακτική που λέει ότι "στην απατημένη σύζυγο επιμένεις να αρνείσαι ακόμη και τα οφθαλμοφανή όταν σε πιάσει στα πράσα".

Του Βασίλη Μουλόπουλου από avgi