Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Οι ξένοι ακόμα «ελπίζουν» να εκλέξει ο Σαμαράς τον Πρόεδρό του

«Αναμενόμενη» η σημερινή αποτυχία της κυβέρνηση να εκλέξει
πρόεδρο, μεταδίδει το γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF
| EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ
«Ένα βήμα πιο κοντά στις εκλογές η Ελλάδα» διαπιστώνουν τώρα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που συνεχίζουν στους ρυθμούς της κινδυνολογίας, με μερίδα του δυτικού Τύπου - όπως το Bloomberg, τη Monde και τους Financial Times - να εκφράζουν με έμμεσο τρόπο την αμφιβολία τους για την ορθότητα της απόφασης Σαμαρά.

«Μετά τη σημερινή διαδικασία, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στις εκλογές» γράφει το Spiegel, φροντίζοντας βέβαια να θυμίσει ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας και η Ε.Ε. προειδοποιούν μπροστά στο ενδεχόμενο νέων εκλογών, καθώς υπάρχουν πιθανότητες νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και απορρίπτει το Μνημόνιο». Στο ίδιο μήκος και...
ο απεσταλμένος του κρατικού καναλιού ZDF που αφού αναφέρθηκε στην «αναμενόμενη» σημερινή αποτυχία της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «με την εκλογή Προέδρου παίζονται τα πάντα για το μέλλον της Ελλάδας», αφού «ο Σαμαράς έχει μετατρέψει την εκλογή αυτή σε θέμα πολιτικής επιβίωσης». Όσο για το πρακτορείο DPA επιμένει ότι εάν γίνουν εκλογές και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπάσει την πλειοψηφία «η κατάσταση περιπλέκεται και καθιστά ακόμα πιο απρόβλεπτες στην Ελλάδα».

«Οι Έλληνες βουλευτές δεν κατάφεραν να εκλέξουν τον Σταύρο Δήμα στον πρώτο γύρο, αλλά το αποτέλεσμα δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει στον τελευταίο γύρο, στις 29 Δεκεμβρίου, αποτρέποντας πρόωρες εκλογές» εκτιμούν οι Financial Times, παραθέτοντας ωστόσο παρακάτω απαισιόδοξη, για την κυβέρνηση, εκτίμηση πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- τον οποίο δεν κατονομάζει: «Το να βρεθούν 20 βουλευτές είναι μεγάλη πρόκληση μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης πόλωσης... Ίσως θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές τον ερχόμενο μήνα».

Για το Bloomberg το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας δείχνει τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης. «Ο αριθμός των ΝΑΙ είναι το λιγότερο που περίμενε η κυβέρνηση» λέει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης στέλεχος της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της αμερικανικής ιστοσελίδας. «Θα χρειαστεί μια μεγάλη πολιτική εξέλιξη από τώρα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου για να μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους».

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 165 ψήφους που ήλπιζε στον «πρώτο γύρο», επισημαίνει και η γαλλική Le Monde, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν αποδειχθεί αναποτελεσματική στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, τότε θα ρισκάρει το μέλλον της, δεδομένου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις».

Ο απεσταλμένος του βρετανικού δικτύου Channel 4 βρέθηκε σήμερα (Τετάρτη) στη Βουλή και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση παίζει με τους φόβους των Ελλήνων ότι διαφανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τότε μπορεί να γίνει φυγή κεφαλαίων και επιδρομή στις τράπεζες». Ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον λέει ότι ρώτησε την εκπρόσωπο της Ν.Δ., Άννα Ασημακοπούλου, εάν αυτό το παιχνίδι με τον φόβο είναι κακή ιδέα. «Ο φόβος είναι πραγματικός», του απάντησε.

«Δεν είναι συνωμοσία της κυβέρνησης να βάλει τους Finacial Times, τους New York Times, οικονομικούς αναλυτές και τραπεζίτες να δηλώνουν ανήσυχοι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ενημέρωση στο Λονδίνο, επικράτησε φόβος». Ο Βρετανός δημοσιογράφος ρώτησε την κ. Ασημακοπούλου εάν θεωρεί αξιόπιστο το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, ότι  υπάρχει σχέδιο εκ μέρους των Ευρωπαίων να αποκόψουν την Ελλάδα όχι μόνο από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ αλλά και από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμεία, σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Είναι αξιόπιστο ότι ο κόσμος φοβάται και θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του», απάντησε η κ. Ασημακοπούλου. 

Από efsyn