Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Για το ΦΠΑ στον… τουρισμό

Το 2010, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε να βυθίσει στη φτώχεια και την απελπισία τους πολλούς καλούς ανθρώπους, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα ήταν στο 11%. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, τις ίδιες μέρες που έπαιρνε αποφάσεις για τη μείωση μισθών και συντάξεων και την αύξηση όλων των – άδικων- έμμεσων φόρων, μείωσε το ΦΠΑ για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα από το 11% στο 6,5% ώστε να βοηθήσει την ελληνική τουριστική βιομηχανία που σύμφωνα με ένα σενάριο θα μπορούσε να αποκρούσει σε ένα βαθμό τη γενικότερη οικονομική τάση για αποεπένδυση, μείωση της κατανάλωσης και μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Από εκείνη την απόφαση για το ΦΠΑ πήγαμε στα τέλη του 2011 όταν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αρχικά επέβαλε την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις για τον κατώτερο μισθό και στη συνέχεια τις προτάσεις του για τη μείωση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση των μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προτάσεις που μπορεί να μην…
χάλασαν τη διάθεση των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά σίγουρα δεν είχαν και τη θερμή υποστήριξη τους. Και τότε,  όταν στις αρχές του 2012 ψηφίστηκαν στη Βουλή οι προτάσεις του ΣΕΤΕ για τους μισθούς, το παραμύθι που ακούσαμε ήταν ότι ο τουριστικός κλάδος μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο ανάχωμα στην ανεργία, που ήταν κατά πάρα πολύ μεγαλύτερη από το 2010, αλλά και να συμβάλει με ένα ιδιαίτερο τρόπο στο τέλος της οικονομικής ύφεσης.

Φέτος, με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2014, ο τουριστικός κλάδος τέσσερα χρόνια μετά τη μείωση του ΦΠΑ και δυόμιση χρόνια μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συνέβαλε στη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,6% δημιουργώντας περίπου 50.000 νέες θέσεις εργασίας και στην αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 1%. Τι κέρδισαν οι μεγάλοι παίχτες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας; Όπως παραδέχεται ο ΣΕΠΕ σε σχέση με το 2013 τα επιπλέον κέρδη για το 2014 προσεγγίζουν το 1,4 δις ευρώ! Νομίζω πως αυτή η ιστορία μπορεί να δώσει αρκετή τροφή στη συζήτηση για το τι είδους φορολογική πολιτική, απέναντι στους λίγους και τους μεγάλους, θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.