Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί ο Τσίπρας βγάζει μπροστά τις «αποστασίες» για τους 180

«Η τρόικα ήδη διαπραγματεύεται με τους επόμενους»

Μετωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιδιώκει αποστασίες εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στο ΣΚΑΙ.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να συνδέσει το ενδεχόμενο συγκέντρωσης των απαιτούμενων 180 βουλευτών ενόψει της προεδρικής εκλογής...
με «υπόγειες συνδιαλλαγές» εν μέσω μίας κατάστασης που όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «αποπνέει δυσοσμία» σε «κλίμα φημών και εκβιασμών που συνιστά πλαίσιο αποσταθεροποίησης για να επιβιώσει η κυβέρνηση».

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εντείνει την ασφυκτική πίεση που ασκείται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δεξαμενή κυρίως των ανεξάρτητων βουλευτών, την ώρα που τα σενάρια για «κουμπαράδες» δεν λένε να κλείσουν εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Όσο πλησιάζει η κρίσιμη περίοδος για την έναρξη των διεργασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από το ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα αυξάνουν αυτήν την πίεση, με στόχο τα προσχώματα υπό το βάρος της κοινής γνώμης εν μέσω των «φημών» και της «δυσοσμίας» που επικαλέστηκε και ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου.

Παράλληλα ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προχώρησε έτι περαιτέρω, ανοίγοντας για πρώτη φορά την κουβέντα για την επόμενη μέρα στην περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δείχνοντας ότι το απευκταίο για το ΣΥΡΙΖΑ σενάριο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι της Κουμουνδούρου.

«Ο κ. Σαμαράς εδώ και τέσσερις μήνες διεκδικεί την αποστασία βουλευτών. Αν επιμείνει σε αυτήν τη λογική, τότε ακόμα και αν καταφέρει μία «πύρρειο νίκη», βρίσκοντας τους 180 βουλευτές, θα έχει την τύχη του κ. Παπανδρέου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους επόμενους»

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αναλώσιμοι καθώς «έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα». Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας ερμήνευσε τη σκληρή και αδιάλλακτη στάση που κρατά η τρόικα και οι δανειστές έναντι της Ελλάδας ως μήνυμα ότι «τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά, αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς» σημείωσε ενδεικτικά.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησε ότι διανύουμε περίοδο διαπραγματεύσεων, εξηγώντας πως η κυβέρνηση δεν έχει «κόκκινες γραμμές», ούτε επίδικο διαπραγμάτευσης. «Όταν όλο το προηγούμενο διάστημα διακηρύττεις πως το χρέος είναι βιώσιμο τι είναι αυτό που διαπραγματεύεσαι;» αναρωτήθηκε.
Μίλησε παράλληλα για τη συνάντηση των στελεχών του κόμματός του Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού με επενδυτικό όμιλο στο Λονδίνο, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε στο τραπέζι για να δώσει εξετάσεις αλλά για να συζητήσει.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των επενδυτικών fund έχει ήδη ξεκινήσει. «Έχουμε κάθε λόγο να συζητάμε με εξωθεσμικούς παράγοντες», είπε. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επενδύσουν στην Ελλάδα, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητας και μία βιώσιμη λύση στο χρέος.

Είπε παράλληλα αναφορικά με τη στάση που ο ίδιος θα κρατήσει σε διαπραγματευτικό επίπεδο με τους εταίρους, ότι δεν είναι πιο «τσαμπουκαλής» από τον σημερινό πρωθυπουργό, έχει όμως διαφορετική στρατηγική.

ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου και συμμαχίες

Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη, δημιουργώντας ίσως και μέτωπο με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως την Ισπανία, εμφανίστηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει τον ακρωτηριασμό της με μια ενδεχόμενη εκδίωξη της Ελλάδας εξαιτίας διαφωνιών, όπως δεν το ρίσκαρε και στο παρελθόν.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι καόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει αυτοδυναμία, θα επιδιώξει τη δημιουργία μίας ευρείας συμμαχίας, υπογραμμίζοντας πάντως πως δεν θα συνεργαστεί με εκείνους που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα συνεργασίας με μια νέα παράταξη, πιθανώς αυτή που μπορεί να δημιουργήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως τον πρώην πρωθυπουργό βαραίνουν πολλές αμαρτίες για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συνεργασία, χαρακτηρίζοντας ωστόσο το ΠΑΣΟΚ μία «ενδιαφέρουσα περίπτωση». «Έχει ενδιαφέρον το τι γίνεται στο Κίνημα. Καθίστε ωστόσο να δούμε σε πόσα τεμάχια θα χωριστεί και ποιο θα είναι το μέλλον του» τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με το κόμμα του Πάνου Καμμένου «μας χωρίζει άβυσσος, ακόμα και πολιτισμική», αλλά αναγνώρισε ότι τηρεί μια έντιμη στάση.
Παράλληλα, κατέταξε το Ποτάμι στις μνημονιακές δυνάμεις και του καταλόγισε συντηρητική κατεύθυνση. «Στο προγραμματικό πλαίσιο που κινείται δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα κάνω τη χάρη στη Μέρκελ»
Αγκάθι για τον ΣΥΡΙΖΑ και την υλοποίηση του προγράμματός του, μοιάζει να αποτελεί μια ενδεχόμενη αρνητική στάση της Ευρώπης και κυρίως της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Στο ενδεχόμενο εκείνη να αρνηθεί ρητά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αν εκείνος βρίσκεται στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «δεν έχω αναγνωρίσει το δικαίωμα της καγκελαρίου της Γερμανίας να εξουσιοδοτεί 28 χώρες στην Ευρώπη και 17 στην Ευρωζώνη. [...] Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Δεν υπάρχουν χώρες με περισσότερα δικαιώματα και χώρες με λιγότερα δικαιώματα. Σαφώς εγώ δεν πρόκειται να δώσω τη χαρά στην κ. Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση που θα μου πει όχι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επιπλέον για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη. «Αν στην Ελλάδα και στην Ισπανία ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έρθουν κυβερνήσεις που πουν ότι σταματούμε τα ατελέσφορα και αδιέξοδα προγράμματα της λιτότητας, η κ. Μέρκελ τι θα κάνει;» αναρωτήθηκε. «Προχθές στη Γαλλία καταθέσαν προϋπολογισμούς έξω από τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ο κ. Γιούνκερ τους δέχτηκε. Ποτέ δεν είναι αργά αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Από newsbeast