Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνια ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια - Σε εφαρμογή η αναλογική σύνταξη των 280 ευρώ

Aλλάζει, βάσει των κυβερνητικών προτάσεων στην τρόικα, ο τρόπος υπολογισμού και χορήγησης του ΕΚΑΣ, αφού θα λαμβάνονται υπόψη επιπλέον παράγοντες, όπως τα έτη ασφάλισης, αλλά και περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι το 2015 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα μπορέσουν να το πάρουν αφού πιθανότατα δεν θα πληρούν τα νέα κριτήρια.

Οι αλλαγές που προτείνονται και η αυστηροποίηση των κριτηρίων με τα οποία το συνολικό κονδύλι αναμένεται να μειωθεί...
κατά 80 εκατ. ευρώ, είναι, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η μόνο λύση, ώστε το ΕΚΑΣ να μην καταργηθεί εντελώς, αφού η τρόικα δεν το θεωρεί ασφαλιστική παροχή και απαιτεί την κατάργησή του ή την καταβολή του εν πάση περιπτώσει, όχι όμως στη μορφή που είναι σήμερα.

Για να χορηγηθεί σήμερα το ΕΚΑΣ ,το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ.

Παράλληλα με το ΕΚΑΣ αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνια ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ακόμη κι εκείνος που δεν θα πληροί την προϋπόθεση των 20 ετών θα μπορεί να λάβει αναλογική σύνταξη 280 έως 310 ευρώ.

Η αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας θίγει τους γεννημένους μετά το 1970, κυρίως μητέρες ανηλίκων και ασφαλισμένους με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς προκειμένου να μην επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου σε ασφαλισμένους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ήταν ότι το κύμα μαζικής φυγής που μοιραία θα δημιουργείτο θα κόστιζε 1,6 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την αύξηση των ορίων ο κ. Κεγκέρογλου είπε πως: «αυτό που πρέπει ν' αποφευχθεί πάση θυσία είναι να εγκλωβιστούν στη δουλειά 100.000 – 120.000 άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σήμερα αλλά έχουν κατοχυρώσει την έξοδο. Αν φύγουν αυτοί οι 120.000 να πάνε στο συνταξιοδοτικό σύστημα και έχουμε 120.000 συνταξιούχους σε μια μέρα, θα έχουμε κατάρρευση».

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό σύμφωνα με την ελληνική πρόταση:

- Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/2018 εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται με τα όρια που ορίζει ο 3863 /2010.

- Το 2019 τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά 2 και το 2020 κατά 4.

- Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά το 2021 θα πρέπει υποχρεωτικά να περιμένουν έως τα 62 τους χρόνια καθώς δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις.

-Η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε επίσης πάγωμα των συντάξεων για τη διετία 2016-2017, κάθετη ενοποίηση των ταμείων και μείωση των συντάξεων των Ελευθέρων Επαγγελματιών, οι οποίοι θα πέσουν έως και τρεις κλάσεις, έως 30%.

Από newsbeast