Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Tο «στρες τεστ» του Προέδρου

Σκαλί σκαλί θα ανεβαίνουν ή θα κατεβαίνουν τα «ναι»
και τα «όχι» των βουλευτών που θα οδηγήσουν τον
νέο ένοικο στο Προεδρικό Μέγαρο ή τη χώρα σε εκλογές
Οι 180, οι 121 και ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα 25 «ναι» ψάχνει η κυβέρνηση, τα 22 «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο από τη διάλυση των ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛΛ. περνάει η εκλογή

Σε παρτίδα σκληρού πολιτικού πόκερ εξελίσσεται η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο, καθώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετρούν εναγωνίως «κουκιά», έχοντας ήδη μετατρέψει το επόμενο τρίμηνο σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο.

Την αισιοδοξία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τους 180 βουλευτές δεν τη συμμερίζεται μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ενώ ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη...
μίλησε ανοιχτά σε συναδέλφους της για πιθανότητες 50-50.

Η κυβέρνηση στοχεύει στο πιο ακραίο σενάριο των κοινοβουλευτικών «στρες τεστ», όπου θα καταφέρει να αποσπάσει, έστω και οριακά, τις πολυπόθητες 25 ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές και μέρος των ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛΛ., διαλύοντας ταυτόχρονα και τα δύο κόμματα που μπορούν να συνομιλήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και μια ενδεχόμενη ένταση για οικονομικά ή κυρίως εθνικά θέματα κατά την περίοδο εκείνη.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι προσκείμενοι στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει υποσχεθεί ανοιχτά σε όσους βουλευτές ρίξουν την κυβέρνηση ότι θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτιά της, θεωρούν απίθανο αυτό το σενάριο και τοποθετούν –στη χειρότερη των περιπτώσεων– το «ταβάνι» της κυβερνητικής πλευράς στον αριθμό 176, με τον πραγματικό αριθμό των «ναι» να πιθανολογείται αρκετά πιο κάτω.

Οπως, όμως, παρατηρούν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, εάν στη δεύτερη ψηφοφορία η κυβέρνηση καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει πάνω από 170 βουλευτές, τότε το βάρος –πολιτικό και επικοινωνιακό- στους πιθανούς να υπερψηφίσουν θα είναι τεράστιο και η τελική έκβαση αβέβαιη.

Μετά τις αρχικές προτάσεις για κεντροδεξιό υποψήφιο με στόχο τις ψήφους των ΑΝ.ΕΛΛ. και στη συνέχεια τον Φ. Κουβέλη για τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων, σενάρια που δείχνουν να μη βρίσκουν ανταπόκριση, η τρίτη «λύση» δεν έχει όνομα ακόμη, αλλά περιγράφεται ως «ο πρώτος Πρόεδρος μη πολιτικό πρόσωπο».

Το σενάριο αυτό βρίσκει ολοένα και περισσότερα ευήκοα ώτα στην κυβερνητική πλειοψηφία και όχι μόνο, ενώ έχει κατατεθεί ως πρόταση και από τον Σταύρο Θεοδωράκη (Ποτάμι).

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αριθμεί αυτή τη στιγμή 155 έδρες (127 από τη Ν.Δ. και 28 από το ΠΑΣΟΚ). Ο απαιτούμενος αριθμός για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, πριν διαλυθεί η Βουλή, είναι 180, καθώς στις δύο πρώτες απαιτούνται 200, νούμερο ανέφικτο με τα σημερινά δεδομένα.

Από την πλευρά του «όχι», ή μάλλον του «παρών», καθώς κοινοβουλευτικά στην εκλογή του Προέδρου οι επιλογές είναι «ναι» ή «παρών», υπάρχουν «σίγουρες» 99 έδρες. Πρόκειται για τις 71 του ΣΥΡΙΖΑ, τις 12 του ΚΚΕ και τις 16 της Χρυσής Αυγής, ανεξάρτητα από το αν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της θα παραστούν για να ψηφίσουν.

Επομένως η κυβέρνηση αναζητεί 25 «ναι» και η αξιωματική αντιπολίτευση 22 «όχι», με τη δεύτερη να έχει, εκ πρώτης όψεως, ευκολότερο έργο μπροστά της.

Η δεξαμενή που θα καθορίσει την τελική έκβαση του αποτελέσματος αποτελείται από τρεις ομάδες βουλευτών: τους ανεξάρτητους (23), τη ΔΗΜΑΡ (10) και τους Ανεξάρτητους Ελληνες (13), συνολικά 46.

Αν σύσσωμες οι Κ.Ο. των ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛΛ. καταψηφίσουν το πρόσωπο που θα προταθεί, όπως έχουν δηλώσει επίσημα ως κόμματα, τότε η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών είναι βέβαιη, καθώς οι αρνητικές ψήφοι θα φτάσουν τις 132, χωρίς να υπολογίζονται οι ανεξάρτητοι.

Οι ανεξάρτητοι

Πέντε βουλευτές από τους ανεξάρτητους (Π. Τατσόπουλος, Οδ. Βουδούρης, Θ. Τζάκρη, Χρ. Γιαταγάνα, Ραχ. Μακρή) έχουν δεσμευτεί δημόσια ότι δεν θα ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο αν δεν προηγηθούν εκλογές. Ο μεν πρώτος προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ αν και «φλερτάρει» πολιτικά με το Ποτάμι, ο δεύτερος συνεργάζεται πλέον με την Κουμουνδούρου, ενώ οι τρεις γυναίκες έχουν έμμεσα ή άμεσα ταχθεί στο πλευρό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιο κοντά στο να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, αλλά σε καμία περίπτωση δεδομένοι, βρίσκονται οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης και Θ. Παραστατίδης, αλλά και μέχρι πρότινος ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος όμως τώρα φέρεται να το συζητά σε περίπτωση οριακού αποτελέσματος.

Στον αντίποδα, η κυβερνητική πλευρά θεωρεί πως έχει πρόσφορο έδαφος στο να πείσει –υπό προϋποθέσεις– τους Χρ. Αηδόνη, Κ. Γιοβανόπουλο, Β. Καπερνάρο, Γ. Νταβρή, Γ. Κασαπίδη, Π. Μουτσινά, Γ. Κουράκο, Γρ. Ψαριανό, Β. Οικονόμου, Μ. Ιατρίδη, Κ. Μάρκου, Μ. Ανδρουλάκη, Σπ. Λυκούδη, Στ. Μπούκουρα, Χρ. Αλεξόπουλο, συνολικά δηλαδή 15 βουλευτές.

Στη ΔΗΜΑΡ, παρά την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της για μη εκλογή του νέου Προέδρου πριν από τις εκλογές, η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας κάθε άλλο παρά ομόφωνη στάση προμηνύει.

Ηδη η Νίκη Φούντα έχει διαφοροποιηθεί δημόσια, ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται για τους Ν. Τσούκαλη, Θ. Ψύρρα, Δ. Αναγνωστάκη, ακόμη και για τον ίδιο τον Φ. Κουβέλη. Στους σίγουρα καταψηφίζοντες κατατάσσονται οι Γ. Πανούσης, Μ. Ρεπούση, Μ. Ξηροτύρη, ενώ στους σχεδόν σίγουρους η Μ. Γιαννακάκη και ο Γ. Κυρίτσης.

Παρόμοιο αλλά λίγο πιο ξεκάθαρο είναι το κλίμα στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Από τις 13 έδρες τους, κυβερνητικοί κύκλοι εποφθαλμιούν τις ψήφους των –νεοδημοκρατικής προέλευσης- Π. Χαϊκάλη, Γ. Μελά, Μαρ. Κόλλια, οι οποίοι έχουν εκφράσει διφορούμενες απόψεις στο παρελθόν. Ορισμένοι εντάσσουν ακόμη και την Ελ. Κουντουρά στους υποψήφιους να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο.

Μέχρι σήμερα πάντως κανείς από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν έχει δώσει ανοιχτά τη συγκατάθεσή του, με εξαίρεση τους Γρ. Ψαριανό και Κατ. Μάρκου που ψήφισαν «παρών» στην πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και οδεύουν προς το Ποτάμι.

Χάρης Ιωάννου από efsyn