Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Reuters για Αμφίπολη: «Οι Έλληνες ψάχνουν απεγνωσμένα για ήρωες και ο Σαμαράς για καλά νέα»

Ο Τύμβος Καστά έχει γίνει ριάλιτι
 
H Κατερίνα Περιστέρη είναι πλέον στο στόμα όλων, οι ανακαλύψεις της στην Αμφίπολη την έκαναν ευρύτερη γνωστή. Η Αμφίπολη έγινε ο τόπος -πλούσιος σε κληρονομιά κατά τα λοιπά- όπου οι αρχαιολόγοι απέκτησαν ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό.

Το Reuters προσπαθεί να δει την άλλη διάσταση των ανακαλύψεων της Αμφίπολης, που μπορεί να έχουν αποκτήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά...
η σημασιολογική τους αξία για τους Έλληνες είναι πολύ μεγαλύτερη.

Οι Έλληνες ψάχνουν απεγνωσμένα για ήρωες, ο Σαμαράς για καλά νέα

Ο τύμβος μπορεί να είναι η τελευταία κατοικία της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης ή κάποιου από τους στρατηγούς του Μ. Αλέξανδρου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα θεωρίες, αναφέρει το άρθρο, αλλά αυτές οι θεωρίες μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο τη δημοφιλία της κ. Περιστέρη.

«Μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, πολιτικών αναταραχών και διεθνούς ταπείνωσης λόγω του μνημονίου, οι Έλληνες ψάχνουν απεγνωσμένα για ήρωες και ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνει για κάποια καλά νέα». Όπως σημειώνει ο Χρήστος Κεχαγιάς, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Αθήνας: «Δίνει στους Έλληνες μια ελπίδα, παρά τον μεγάλο αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν. Πρόκειται για έναν ''ιερό τάφο'' που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δύναμης και δόξας. Σε εποχές κρίσης οι άνθρωποι ψάχνουν την ευκαιρία να ανανεώσουν την ταυτότητά τους».

«Έχει γίνει ριάλιτι»

Το άρθρο αναφέρει πως όλα τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται με την Αμφίπολη. Δημοσιογράφοι πηγαίνουν στον τόπο των ανασκαφών, μιλούν με κατοίκους και τους υπεύθυνους της ανασκαφής.

Ο Ντέιβιντ Ραπ, αρχαιολόγος και διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, λέει με τη σειρά του: «Είναι πολύ παράξενο να έχεις καθημερινή και ανανεωμένη κάλυψη μιας αρχαιολογικής ανασκαφής. Έχει γίνει σαν ριάλιτι της τηλεόρασης».
Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και της γυναίκας του στον τύμβο δίνει τον τόνο. Οι ιστορίες της Αμφίπολης πωλούνται σαν «ζεστά κουλούρια», σημειώνει το άρθρο και συμπληρώνει: «Δεν είναι όλοι χαρούμενοι. Οι αντίπαλοι του Σαμαρά αντιδρούν με την πολιτική χροιά που έχει δώσει στην ανασκαφή. Ο κ. Σκουρλέτης λέει πως η Αμφίπολη δεν είναι χώρος για πολιτικά παιχνίδια».

«Φως στις γκρίζες μέρες μας»

Από τη μεριά της, η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέει: «Προσπαθούν να καλύψουν τη χρεοκοπία της χώρας με την Αμφίπολη. Ακόμα και οι γελοιογράφοι προσπαθούν να παρωδήσουν τις ανακαλύψεις χρησιμοποιώντας το καυστικό χιούμορ τους, ενώ αρκετοί σημειώνουν πως οι ανακαλύψεις της Αμφίπολης δεν πρόκειται να σώσουν τη χώρα, που βλέπει την ανεργία να μεγαλώνει και το οικογενειακό εισόδημα να έχει πέσει αρκετά από την αρχή της κρίσης».

Η ψυχολόγος Γαρυφαλλιά Δέδε λέει επ' αυτού: «Η αλήθεια είναι ότι όλοι θέλουμε να υπάρχει κάτι πολύ μεγάλο εκεί μέσα. Είναι μια ανακάλυψη που ρίχνει φως στις γκρίζες μέρες μας». Όσο για την ευρύτερη περιοχή, φιλοδοξεί να επωφεληθεί από την ανακάλυψη. Τόσο για το ήδη υπάρχον μουσείο, όσο και για την οικονομία της περιοχής.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Οι τηλεθεατές του καναλιού της Θεσσαλονίκης TV 100 αυξήθηκαν κατά 3% όλο αυτό το διάστημα που το κανάλι έδειχνε ένα καθημερινό ημίωρο ρεπορτάζ για την Αμφίπολη. Οι αναγνώστες ψηλώνουν λίγο ως έθνος. Τα νέα τούς έδωσαν εμπιστοσύνη», λέει ο διευθυντής της εφημερίδας «Μακεδονία», Μιχάλης Αλεξανδρίδης. Όσο για την κ. Περιστέρη, συνεχίζει να είναι στο στόμα όλων, αν και η ίδια διατείνεται πως «η ζωή μου δεν έχει αλλάξει από την ανασκαφή».

Από star