Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

O Πρετεντέρης πήγαινε γυρεύοντας και τα άκουσε από τους μαθητές (Βίντεο)

«2.000 καθηγητές σε διαθεσιμότητα εδώ και ενάμιση χρόνο» είπε με το αφοπλιστικό της χαμόγελο η νεαρή μαθήτρια, για να σπεύσει ο δαιμόνιος δημοσιογράφος του Mega, να επιχειρήσει να εκμαιεύσει πολιτική καθοδήγηση και υποκίνηση: «Αυτό που το έμαθες, Ιωάννα μου;» ρώτησε, αλλά την πάτησε… «Είμαι κόρη εκπαιδευτικών», απάντησε η χαμογελαστή Ιωάννα και συμπλήρωσε ότι οι μισθοί των γονιών της "είναι υποδεκαπλάσιοι των μισθών που παίρνετε και δεν μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε...
το αίτημα μας. Δεν αντέχουμε άλλο".
Λίγο νωρίτερα, οι μαθητές αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία τους στην εκπομπή απευθύνοντας ερωτήσεις και αιτήματα στον υφ. Παιδείας και στο τηλεοπτικό πάνελ. «Κάντε κάτι για τις περιορισμένες επιλογές που έχουμε κάντε κάτι» ήταν το αίτημα προς τον υφ. Παιδείας Αλ. Δερμετζόπουλο. Ενώ τα δύο νέα παιδιά απηύθυναν κάλεσμα προς τους συμμαθητές τους, από την εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη για τη συνέχιση του αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη. «Προχωράμε με γενικές συνελεύσεις, μαζικές κινητοποιήσεις και φτάνουμε μέχρι το τέλος. Το μήνυμα έχει δοθεί στη μαθητική κοινωνία και έχουμε φτάσει στο όριο της ανατροπής. Το τέλος είναι η δικαίωση των μαθητικών αιτημάτων.»

Ούτε στη Χούντα τέτοιο παραμύθι, λένε οι μαθητές
Ο δημοσιογράφος του Mega επιχειρώντας να διαγνώσει τη δεδομένη για τον ίδιο, υποκίνηση ρώτησε με ευδιάκριτη ειρωνεία, κατά πόσο ένα νέο παιδί 16 χρόνων μπορεί να είναι ενήμερο για το τι ισχύει στα ΕΠΑΛ. Ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Πρετεντέρη ότι τα νέα παιδιά, μόνο άβουλα και ανώριμα δεν είναι, αντιθέτως έχουν άποψη, που όπως φάνηκε στην εκπομπή, ευθαρσώς εκφράζουν και αυτό είναι που ενοχλεί. "Τα παιδιά πολύ γρήγορα έμαθαν την επικάλυψη των τηλεοπτικών συζητήσεων" σχολίασε ο Γ. Πρετεντέρης την ευθύτητα τον μαθητών. "Από εσάς παίρνουμε παράδειγμα" απάντησε η νεαρή μαθήτρια ενώ νωρίτερα απευθυνόμενη στον υφ. Παιδείας και τους παριστάμενους είπε: "Εσείς υποκινείτε τις καταλήψεις που δεν λύνεται τα προβλήματα στην εκπαίδευση".

Η κυβέρνηση έχει καταφέρει με τη στάση της απέναντι στο μαθητικό κίνημα να είναι δισδιάκριτα τα όρια με την χειρότερη περίοδο των νεότερων χρόνων. "Ούτε στη Χούντα τέτοιο παραμύθι" είπε η μαθήτρια μιλώντας για την υπνωτισμένη νεολαία που προωθεί το νέο Λύκειο της κυβέρνησης έναντι στην κριτική σκέψη που θα όφειλε να προτάσσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Δοθείσης της ευκαιρίας, με τον αντίστοιχο διδακτισμό, ο Γ. Πρετεντέρης αναπόλησε τα δικά του μαθητικά χρόνια, στην περίοδο της χούντας για να διαπιστώσει ότι "ήταν πολύ μαύρα τα πράγματα, τότε" και δεν είναι εύστοχη η ταύτιση με το σήμερα. Η μαθήτρια όμως επέμεινε ρωτώντας: "Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης σήμερα, απέναντι στο μαθητικό κίνημα; τα χλευαστικά σχόλια στο twitter και τα ΜΑΤ; Θέλουν μια φιμωμένη νεολαία είπαν τα παιδιά και ο Ευθύμης συμπλήρωσε ότι και σήμερα οι μαθητές ξυλοκοπούνται και συλλαμβάνονται ενώ στέλνονται εισαγγελείς και ασφαλίτες στα σχολεία, που τους κυνηγούν για να παίξουν "σέντρα".

Δυστυχώς ή μόνη απάντηση που κατάφεραν να αποσπάσουν τα παιδιά σε αυτή την απορία, από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν, για άλλη μια φορά, η ειρωνεία και η αγανάκτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος προφανώς έφριξε από την αναφορά της νεαρής για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. "Είπαμε παιδιά, παιδιά, αλλά πόσα θα ακούσω" είπε και εκτόξευσε τα γνωστά λογύδρια περί νόμου, τάξης και ηθικής, ενώ όπως κατήγγειλε ο μαθητής κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αποκάλεσε ειρωνικά, την συμμαθήτριά του "διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα".

Γ. Μυλόπουλος: Απαξιώνουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο για να έρθουν τα ιδιωτικά
Για διαστρέβλωση των αιτημάτων της ΟΛΜΕ κατήγγειλε ο Θέμης Κοτσιφάκης τον υφυπουργό Παιδείας καθώς ο κ. Δερμετζόπουλος ισχυρίστηκε ότι οι καθηγητές θέλουν να παίρνανε όλοι με 5. Ο Θέμης Κοτσιφάκης υποστήριξε ότι ο βασικός στόχος του νέου Λυκείου είναι «το 30% να φύγει από τα Λύκεια και να πάει στις σχολές κατάρτισης και μαθητείας. Μετά το Γυμνάσιο ξεχάστε το σχολείο, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.  Σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και όχι κατάρτισης, προτείνει η ΟΛΜΕ για να γίνει στόχος της ευθύβολης ειρωνείας που συχνά χρησιμοποιεί ο ακραία προκλητικός αλλά πολιτικά αποδεκτός κατά την κυβέρνηση, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της, Αδ. Γεωργιάδης «Θα σε καλέσουμε εσένα να τα φτιάξεις».

Ο γραφικός πλέον κ. Γεωργιάδης κατέκτησε και πάλι τον περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο (που τόσο αγαπά και στερείται τελευταία) με την άπλετη υποστήριξη του κ. Γ. Πρετεντέρη, που δεν τον διέκοψε ούτε μία φορά, σε πλήρη αντίθεση με τις διαρκείς διακοπές στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Θέμη Κοτσιφάκη. Το ίδιο συνέβη και εις βάρος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μυλόπουλου, όπου προσπάθησε να τοποθετηθεί αλλά η σοβαρή δημοσιογραφία έδωσε σχεδόν αμέσως το λόγο προς χάριν της συζήτησης στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.  Φορτσάκη και τον κ. Αδ. Γεωργιάδη ώστε να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των ιδιωτικών. 

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγινε δέκτης προσωπικών επιθέσεων και στοχεύσεων από τις οποίες βρίθει ο λόγος του κ. Αδ. Γεωργιάδη. Τουλάχιστον, πρόλαβε να πει ότι δεν γίνεται αποδεκτή «καμία συζήτηση ούτε για δίδακτρα, ούτε για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια» καθώς σκόπιμα και τεχνητά μεθοδεύτηκε η απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου ώστε να δημιουργηθεί η ανάγκη για τα ιδιωτικά. Μέσο που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις για να γίνει αυτό είναι η υποχρηματοδότηση, που έφτασε το 70% με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα Πανεπιστήμια καθώς παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των φοιτητών.

Βέβαια τον κ. Γεωργιάδη πολύ λίγο φαίνεται να τον αφορά η ποιότητα των Δημόσιων Πανεπιστημίων το μόνο που τον ενοχλεί είναι τα αναρχικά στοιχεία που διαρκώς ανακαλύπτει σε αυτό.
Κατερίνα Μπρέγιαννη από avgi