Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

“Ψεύτικo” το video με τον Μικρό ήρωα της Συρίας

Εκατομμύρια θεατές στο YouTube γοητεύτηκαν από τον μικρό ήρωα Συρίας, ο οποίος καταφέρνει να σώσει ένα κοριτσάκι, ενώ κάτω από πυροβολισμούς. Όμως σήμερα μια ομάδα Νορβηγών κινηματογραφιστών δήλωσε στο BBC ότι βρίσκεται πίσω από αυτό το video. Λένε ότι γυρίστηκε σε μια τοποθεσία στη Μάλτα την περασμένη άνοιξη με πρόθεση να παρουσιάστεί ως πραγματικό.

Ο 34χρονος Lars Klevberg, σκηνοθέτης από Όσλο, έγραψε το σενάριο παρακολουθώντας...
την τρέχουσα ειδησεογραφική κάλυψη της σύγκρουσης στη Συρία. Ο ίδιος λέει ότι εσκεμμένα παρουσίασε το video ως πραγματικότητα, προκειμένου να υπαρξει το έναυσμα για μια συζήτηση σχετικά με τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες.

“Ηθελα να κάνω μια ταινία και να μοιάζει ρεαλιστική ώστε οι άνθρωποι να την κυκλοφορήσουν και να δημιουργήσω ελπίδες», είπε. «Αυτό το video γυρίστηκε στη Μάλτα τον Μάιο φετος σε ένα σημειο που έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλες διάσημες ταινίες όπως η Τροία και Gladiator”, δήλωσε ο Klevberg. “Το μικρό αγόρι και το κορίτσι είναι επαγγελματίες ηθοποιοί από τη Μάλτα. Οι φωνές στο παρασκήνιο προέρχονται από Σύριους πρόσφυγες που ζουν στη Μάλτα.”

Το video με τον Μικρό ήρωα της Συρίας

Αισθανθήκατε άνετα να συμμετάσχεται σε μια ταινία που ενδεχομένως εξαπάτησε εκατομμύρια ανθρώπους; «Δεν ήταν άβολα», είπε ο Klevberg. “Με τη δημοσίευση to video που που έμοιαζε να είναι αυθεντικό ελπίζαμε να επωφεληθούμε από ένα εργαλείο που συχνά χρησιμοποιείται σε πόλεμο.. Φτιάχνοντας ένα βίντεο που μοιάζει να είναι πραγματικό θελήσαμε να δούμε αν θα κεντρίσει την προσοχή και αν θα προκαλέσει η συζήτηση για τα παιδιά στον πόλεμο. θα θέλαμε επίσης να δούμε πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο βίντεο. “
Για την ακρίβεια η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο νορβηγικού Κινηματογράφου (NFI) και το Ταμείο Ήχου και Εικόνας του Συμβουλίου Τεχνών της Νορβηγίας τον Οκτώβριο του 2013. Οι σκηνοθέτες στην αίτηση τους ανάφεραν ότι προκειται για ταινία που θα ανεβεί στο διαδίκτυο χωρίς να ξεκαθαρίζουν αν θα ήταν πραγματική ή φαντατική. Ισχυρίζονται επίσης ότι εκείνοι που χρηματοδότησαν γνώριζαν και υποστηρίζαν,την πρόθεση τους

«Τα παιδιά που επιβιώνουν από πυροβολισμούς υποτίθεται ότι δεν έπειθαν και θα άφηναν ενδείξεις ότι η ταινία δεν ήταν πραγματική,” δήλωσε ο παραγωγός Τζον Einar Hagen. “Είχαμε μακρές συζητήσεις με τους χρηματοδότες μας για τα ηθικά θέματα γύρω από μια ταινία σαν αυτή.”

“Δεν ήταν άπλα ένας κυνικός τρόπος για κερδίσουμε σε δημοσιότητα. Τα κίνητα μας είναι ειλικρινή ,” δήλωσε στο BBC Trending η Ά. Meyer, μια συντελεστης της ταινίας. “Έμεινα έκπληκτη από το άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν πραγματική. Όταν βλέπω την ταινία, είναι φανερό ότι το μικρό αγόρι δέχεται μεν σφαίρα αλλά συνεχίζει να κινείται. Δεν υπάρχει αίμα στο παιδί.” «Ήταν μια πραγματικά χαμηλού προϋπολογισμού ταινία,» λέει η κ Meyer. “Το NFI εδωσε για την ταινία μόλις 280.000 κορώνες δηλαδή € 32,000.

Όταν η ταινία δημοσιεύτηκε στο YouTube πριν από λίγες εβδομάδες δεν εγινε trend, δήλωσε ο Klevberg. “Γι ‘αυτό και την διαγράψαμε και την αναβασαμε εκ νέου προσθέτοντας τη λέξη “ήρωας” στο νέο τίτλο και προσπαθώντας να την κυκλοφορήσουμε στο Twitter για να ξεκινήσετε μια συζήτηση. Μετά κοινοποιήθηκε από το Shaam Network, ένα κανάλι που διαθέτει το υλικό από τη Μέση Ανατολή. Από εκεί, άρχισε να κυκλοφορει διεθνως. Μέσα σε τέσσερις ημέρες την είχαν δει πάνω από πέντε εκατομμύρια φορές και έχει εμπνεύσει χιλιάδες σχόλια.

Υπήρξε εξ αρχής μια μεγάλη συζήτηση για το αν η ταινία είναι γνήσια. Πώς θα αντιδράσουν σήμερα οι τηλεθεατές στην είδηση ότι η ταινία είναι φανταστική; Μένει να δούμε. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από ότι έγινε έως τώρα”, δήλωσε ο Klevberg. “Προκαλέσαμε αντιδράσεις.”

Από papaioannou-giannis