Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Εξοργιστικό βίντεο αστυνομίας: «Φταις κι εσύ που σε βίασαν»!

Εξοργίζει βίντεο της ουγγρικής αστυνομίας το οποίο στην ουσία στιγματίζει τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης ως θύτες, εκφράζοντας μια ακραία και συντηρητική ματιά στην κοινωνία, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Deutsche Welle».

Το βίντεο ξεκινά ανώδυνα. Τρία νεαρά κορίτσια πίνουν, έχουν ντυθεί κάπως προκλητικά και είναι βαμμένα. Διασκεδάζουν σε ένα κλαμπ, φλερτάρουν με αγόρια, χορεύουν και πίνουν. Σε μια στιγμή όμως βλέπουμε ένα από τα κορίτσια...
σε ένα σκοτεινό σοκάκι. Τα ρούχα της σκισμένα, το βλέμμα απλανές. «Μπορείς να κάνεις κάτι για να προλάβεις όλα αυτά», διαβάζουμε στην οθόνη.

Το βίντεο της αστυνομικής αρχής της πόλης Πεκς στη νότια Ουγγαρία θέλει να προειδοποιήσει και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει. Όμως οι αντιδράσεις στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης είναι έντονες. Γυναικείες οργανώσεις ασκούν κριτική. Αρκετές από αυτές μάλιστα ζήτησαν από τις αρχές να αποσύρουν το βίντεο και να σταματήσουν την προβολή του στα σχολεία. Ακόμα και οι άνδρες εμφανίζονται ως πιθανοί βιαστές. Μια εικόνα, υποστηρίζουν, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Από το koutipandoras