Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

«Η γερμανική προέλαση»

Ο ΦΟΥΧΤΕΛ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δημογραφική κρίση. Πέρσι ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 70.000 
Ουκ ολίγες φορές ο εντεταλμένος της γερμανικής
καγκελαρίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ είχε προτρέψει
τους νέους της Ελλάδας να μεταναστεύσουν στην Γερμανία
Περίπου 6.000 γιατροί μετανάστευσαν στη Γερμανία μέχρι τα τέλη του 2012. Το κράτος για την εκπαίδευσή τους επένδυσε 540 εκατ. Γιατροί και επιστήμονες χωρίς κόστος εκπαίδευσης στη Γερμανία, φτηνά εργατικά χέρια για γερμανικά ξενοδοχεία, χωριά αναψυχής για τους Γερμανούς συνταξιούχους στην Ελλάδα, εισβολή γερμανικού εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειες σε πρώην καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της προωθούμενης ελληνογερμανικής συνεργασίας σε δήμους και περιφέρειες της χώρας, που...
προωθούνται με προεξάρχοντα τον άσημο μέχρι πρότινος Γερμανό πολιτικό, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

«Η διείσδυση των γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα - Ο Φούχτελ, και η ελληνογερμανική συνεργασία σε Δήμους και Περιφέρειες» είναι το θέμα εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνει η δημοτική παράταξη στο Δήμο Θεσσαλονίκης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», απόψε στις 7.30 στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος». Θα μιλήσουν οι Γιώργος Καραμπελιάς (συγγραφέας, Επικεφαλής Κίνησης Πολιτών Αρδην), Νότης Μαριάς (καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ευρωβουλευτής Αν. Ελ.) και Κώστας Χρυσόγονος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ). Ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, θα συντονίσει και θα παρουσιάσει την ειδική έκδοση της παράταξης «Ο Γερμανικός Διοικητικός Ιμπεριαλισμός Αυτοπαρουσιάζεται».

Ο ρόλος του Φούχτελ

Πρόκειται για μια έκδοση- έκθεση στην οποία, μέσα από δημοσιεύματα, συνεντεύξεις και άρθρα ελληνικών και γερμανικών εφημερίδων και περιοδικών, παρουσιάζεται ο ρόλος του Χ.Γ.Φούχτελ και της Ελληνογερμανικής Συμφωνίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενας φορέας που σχηματίστηκε το 2011 με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το υπέγραψαν το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, η Ενωση Περιφερειών, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας.

«Πρόκειται για καθαρή εμπλοκή της Γερμανίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», λέει στην «Ε» ο εκπρόσωπος της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» στο δημοτικό συμβούλιο, Γιώργος Ρακκάς. Οπως λέει, το «Μένουμε Θεσσαλονίκη» προχώρησε στην έκδοση αυτής της έκθεσης, την οποία διένειμε στους δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε έλλειμμα ενημέρωσης και ελάχιστοι γνώριζαν για τις συνέπειες αυτή της ιδιότυπης ελληνογερμανικής συνεργασίας. Και επίσης, για να ενημερωθούν οι πολίτες.

«Στην ουσία, αυτή η αποκαλούμενη ελληνογερμανική συνεργασία αποσκοπεί να προσαρμόσει τους δήμους στο μοντέλο της νεοφιλελεύθερης ομοσπονδιακής Ευρώπης που προσπαθούν να επιβάλλουν οι Γερμανοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζει. «Και αφορά την ανάπτυξη, τη Παιδεία, την Υγεία, την Πράσινη Ενέργεια, την αγροτική παραγωγή», προσθέτει.

Χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη λεηλασία ανθρώπων τη μαζική φυγή του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας προς τη Γερμανία. Οπως αναφέρεται στην έκθεση της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου ζει περίπου το ένα τέταρτο των Γερμανών, ο αριθμός των ξένων γιατρών έχει φθάσει τους 9.400. Από αυτούς 1.125 (12,1%) είναι Ελληνες και ακολουθούν οι Ρουμάνοι (802) και οι Σύριοι (450). Συνολικά, στα τέλη του 2013 εργάζονταν στη Γερμανία 2.847 Ελληνες γιατροί. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τους Ρουμάνους, ενώ ακολουθούν οι Αυστριακοί και οι Πολωνοί.

Ενα άλλο παράδειγμα, αφορά στους νοσηλευτές. Τα τελευταία χρόνια, η γερμανική αγορά καταγράφει αυξημένη ζήτηση εργασίας. Η γερμανική μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας έχει εγκαθιδρύσει ένα αφόρητο καθεστώς εντατικοποίησης, συμπίεσης του κόστους, μεγιστοποίησης των κερδών. Η νοσηλευτική φροντίδα αποτελεί ένα από τα κύρια θύματα της μεταρρύθμισης κι έτσι, όπως καταγγέλλει ο Κάλε Κούνκε, στέλεχος του γερμανικού συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων Ver.di στον χώρο της υγείας: «Κατ' αρχάς λίγοι νέοι στη Γερμανία επιλέγουν αυτόν τον κλάδο, ενώ αν το κάνουν, έπειτα από 5 χρόνια ζητούν μειωμένο ωράριο γιατί είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν σε πλήρη απασχόληση, ενώ έπειτα από 10 χρόνια τα παρατάνε ή φροντίζουν να κάνουν την ίδια δουλειά σε άλλη χώρα, π.χ. στην Ελβετία [...] Και τώρα εξάγουμε τη γερμανική κρίση στη χώρα σας, προσλαμβάνοντας στη Γερμανία τους δικούς σας εκπαιδευμένους νοσηλευτές».

Η διασύνδεση δεν πραγματοποιείται μόνο σε ατομικό επίπεδο. Υπάρχει, για παράδειγμα, το πιλοτικό πρόγραμμα «Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ-Λαγκαδάς», με το οποίο 11 νέοι άνεργοι από τον Λαγκαδά θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο, όπου και θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διττής ή δυϊκής εκπαίδευσης, με μισθό 818 ευρώ το μήνα, αν και πρόσφατα στη Γερμανία ο κατώτατος μισθός θεσπίστηκε στα 1.400 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του πιλοτικού προγράμματος, για το 2015, θα ανοίξουν 250 θέσεις.

«Τα μέτρα αυτά παρουσιάζονται από τους εμπνευστές τους ως αποφασιστικός μοχλός για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η μετανάστευση των νέων είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο», επισημαίνει ο Γ. Ρακκάς.

Σύμφωνα με την έκθεση της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», η Ελλάδα αντιμετωπίζει κι αυτή μια δημογραφική κρίση. Πέρσι ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 70.000, ενώ κινδυνεύει να καταστεί μια γερασμένη χώρα (μ.ό. ηλικίας τα 42 χρόνια). Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα περί τους 300.000 Ελληνες, ως επί το πλείστον νέοι, άνεργοι πτυχιούχοι. «Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο εισέρχονται περί τις 70.000 νέοι φοιτητές. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως με την μετανάστευση των νέων χάνουμε ολόκληρες φουρνιές εξειδικευμένων επιστημόνων, μια τεράστια απώλεια στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού», προσθέτει.

Σύμφωνα με έρευνες, το ελληνικό κράτος δαπανά περίπου 69.000 ευρώ για κάθε πτυχιούχο μεταλλειολόγο του ΕΜΠ, 17.300 για τους ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ, 95.000 για κάθε πτυχιούχο της Ιατρικής Αθηνών, και 9.180 ευρώ για κάθε πτυχιούχο της Νομικής Αθηνών. Στα τέλη του 2012, ο αριθμός των γιατρών που έχουν μεταναστεύσει, ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, προσεγγίζει περίπου τις 6.000. «Αρα, με έναν απλό υπολογισμό η φυγή των Ελλήνων γιατρών ισοδυναμεί με απώλεια επενδύσεων στο "ανθρώπινο κεφάλαιο" της τάξης των 540.000.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο Γ. Ρακκάς.

Εργατικά χέρια

«Βεβαίως, και ο Χ.Γ.Φούχτελ έχει προτρέψει ουκ ολίγες φορές τους νέους της Ελλάδας να μεταναστεύσουν στη Γερμανία», τονίζει ο Γ. Ρακκάς. «Υπάρχουν άριστα δομημένες σχολές μαθητείας σε περιφερειακές πόλεις της Γερμανίας έτοιμες να προσφέρουν στους Ελληνες τις γνώσεις και την εξειδίκευση που θα τους βοηθήσουν στη συνέχεια να βρουν εύκολα θέσεις εργασίας», έχει δηλώσει ο Χ.Γ.Φούχτελ. Το γιατί συμβαίνει αυτό μπορεί να μας το απαντήσει ένα άρθρο της Deutsche Welle, για το φαινόμενο της μετανάστευσης στη Γερμανία: «Το ότι η Γερμανία χρειάζεται τους μετανάστες είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Οχι μόνο γιατί οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν κάνουν πολλά παιδιά, με αποτέλεσμα να καταρρέει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και γιατί υπάρχει έλλειψη σε εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό, και μάλιστα όχι μόνο σε κλάδους υψηλής εξειδίκευσης όπως οι νέες τεχνολογίες, αλλά ακόμα και σε νοσηλευτικό προσωπικό, για παράδειγμα σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας».

Ετσι οι Ελληνες επιστήμονες αλλά και ανειδίκευτοι εργάτες, φεύγουν για τη Γερμανία κατά χιλιάδες για να εργαστούν πολλές ώρες με χαμηλούς μισθούς, καθώς στην Ελλάδα πλήττονται από την ανεργία, και ταυτόχρονα η Ελλάδα γερνάει, χάνει εργατικά χέρια, αλλά και εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό στην εκπαίδευση και κατάρτιση του οποίου έχει επενδύσει εκατομμύρια.

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.