Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ενας στους τρεις χρωστά στις ΔΟΥ

Ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχει πλέον ένας στους τρεις Ελληνες, καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο άλλοι 851.201 φορολογούμενοι (αύξηση 34,7%) άφησαν απλήρωτους φόρους στην εφορία.

Η νέα έκρηξη στον αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), λόγω των καθυστερήσεων του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των απαλλαγών, από τον φόρο, φτωχών, ανάπηρων και κενών κτισμάτων.

Οι φορολογούμενοι που περίμεναν μερική ή ολική απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ με την έκδοση...
νέου «εκπτωτικού» εκκαθαριστικού σημειώματος ή διαπίστωσαν ότι ο φόρος που τους καταλογίστηκε προέκυψε από λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9, δεν κατέβαλαν τη δόση και αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής διορθωτικών Ε9 ώστε να μειώσουν τα ποσά με τα οποία χρεώθηκαν.

«Πάγωμα πληρωμών»

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε από 2.451.909 που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου σε 3.303.110 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ακόμη μία αιτία για την τόσο μεγάλη αύξηση του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο είναι και το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετοί φορολογούμενοι που σταμάτησαν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς τις εφορίες και τα τελωνεία επειδή πληροφορήθηκαν ότι επίκειται νέα ρύθμιση που θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών τους σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις. Πολλοί φορολογούμενοι προτίμησαν, δηλαδή, να «παγώσουν» τις πληρωμές τους περιμένοντας μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.

Χρέη 68,4 δισ. ευρώ

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν επίσης ότι:

* Το συνολικό ποσό των οφειλών προς τις εφορίες και τα τελωνεία έφτανε τα 68,4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από το ποσό αυτό τα 51,767 δισ. ευρώ ήταν χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2012, ενώ τα υπόλοιπα 16,67 δισ. ευρώ ήταν οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 1-1-2013 έως και τις 30-9-2014, δηλαδή μέσα σε 21 μήνες.

* Οι δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 από το υπουργείο Οικονομικών -η «νέα αρχή» (για τα χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012) και η «πάγια ρύθμιση» (για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από 1-1-2013 και μετά)- αποδίδουν πενιχρά ποσά εσόδων στα δημόσια ταμεία, εξέλιξη η οποία καταδεικνύει ότι ελάχιστοι οφειλέτες του Δημοσίου είναι σε θέση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τους αυστηρούς όρους και κανόνες που προβλέπουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, τις οποίες «υπαγόρευσε» στην κυβέρνηση η τρόικα.

Από τα 68,4 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα τελωνεία έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις μόλις 2,27 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,3% του συνόλου των χρεών. Από αυτά έχουν εξοφληθεί μέχρι στιγμής μόνο 1,09 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 48,08% των ρυθμισμένων χρεών. Επιπλέον, από τα 3,3 εκατομμύρια των οφειλετών έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις περίπου 187.000, δηλαδή μόλις το 5,66% του συνόλου των οφειλετών.

Των Μάριου Χριστοδούλου – Κώστα Τσάβαλου από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.